Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Szukając przepisu na najlepszy piernik, nie sposób nie sięgnąć po przepisy najbardziej znanych nazwisk polskiej gastronomii. Magda Gessler przygotowuje piernik z przepisu swojej mamy, Olgi, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Mięciutki, a równocześnie delikatny piernik jest tym, czego nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Dzięki mnogości składników, z których każdy oddaje wypiekowi bogactwo smaków i aromatów, piernik z przepisu Magdy Gessler wychodzi nie do podrobienia.
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Piernik z przepisu Magdy Gessler
Zaprawa piernikowa jest sercem całego wypieku i jest odpowiedzialna za jego niepowtarzalny smak, którą przygotowuje się przez podgrzanie miodu z masłem i mieszanką korzennych przypraw. Gęsta, lekko klejąca konsystencja zaprawy sprawia, że ciasto staje się wyjątkowo pachnące i szybciej mięknie i to dzięki temu piernik nie musi leżakować, a jego przygotowanie staje się o wiele szybsze. Nie bez znaczenia są również powidła śliwkowe, które wnoszą do wypieku nieco świeżości oraz owocowego akcentu oraz polewa czekoladowa, która idealnie dopełnia całość.
Przepis na piernik Magdy Gessler
Składniki na zaprawę piernikową:
- 200 g miodu,
- 100 ml wody,
- 100 g cukru,
- 20 g masła,
- 20 g kakao,
- 9 g przyprawy do piernika,
- 8 g mielonych goździków,
- 8 g mielonego cynamonu,
- 8 g mielonego imbiru (lub świeżego startego),
- 8 g mielonego kardamonu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Składniki na ciasto:
- 300 ml białek,
- 300 g cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- 70 g rodzynek,
- 70 g orzechów włoskich,
- 70 g skórki pomarańczowej,
- 10 g masła.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady 80 proc,
- 40 ml kremówki 30-36 proc.,
- 20 g masła,
- 15 g cukru pudru.
Dodatkowo:
- 180 g powideł śliwkowych.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania zaprawy piernikowej. Do średniego garnka wsyp wszystkie przyprawy: przyprawę do piernika, goździki, cynamon, imbir, kardamon, dodaj sól i pieprz.
- Wlej miód, wodę, dodaj masło i cukier.
- Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie gładka masa.
- Na końcu dodaj kakao, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aż zaprawa zgęstnieje i stanie się lekko klejąca.
- Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Przejdź do przygotowania masy na ciasto.
- Rozgrzej masło na patelni i przysmaż skórkę pomarańczową. Gdy będzie gotowa odsuń ją na bok.
- W czystej i suchej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę.
- Stopniowo dodawaj cukier po łyżce, cały czas ubijając, aż masa będzie gęsta i kremowa.
- Do ubitej piany delikatnie wlej przygotowaną zaprawę piernikową i szpatułką bardzo delikatnie wymieszaj całość.
- Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy.
- Następnie dodaj przesmażoną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy i rodzynki, mieszając delikatnie, aż wszystkie składniki się połączą.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut.
- Po upieczeniu pozostaw piernik do ostudzenia.
- Ostudzone ciasto przetnij wzdłuż na dwie równe części. Jedną z nich posmaruj powidłami śliwkowymi, a następnie przykryj drugą połową piernika.
- Przejdź do przygotowania polewy czekoladowej. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z masłem i kremówką.
- Dodaj cukier puder i wymieszaj na gładką, błyszczącą masę.
- Polej przygotowaną polewą wierzch i boki piernika, równomiernie rozprowadzając masę.
- Odstaw do lekkiego stężenia polewy, a następnie podawaj lub przechowuj w szczelnym pojemniku. Smacznego!