Mieszam jajka z 3 składnikami i zawijam w szynkę. Rodzina się obrazi, jak nie podam na święta

Zimne przekąski na święta to punkt obowiązkowy tuż obok sałatek. Oprócz jajek faszerowanych czy zimnych nóżek, ja podaję ruloniki z szynki. W środku mój ulubiony farsz, czyli pasta kanapkowa na bazie jajek ugotowanych na twardo. Wystarczy dorzucić kilka składników, żeby zrobić prawdziwe pyszności.

Roladki z szynki - podaj na śniadanie lub świąteczną przystawkęRoladki z szynki - podaj na śniadanie lub świąteczną przystawkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Aleksei Isachenko
Magdalena Pomorska

Roladki z szynki z pastą z jajka i twarogu to doskonała propozycja na świąteczny stół. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne, z pewnością zachwycą wszystkich gości. Podstawą są odpowiednio wybrane i ugotowane na twardo jajka. Przed zakupami na świąteczny, wielkanocny stół, zwracam na to szczególną uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Jak kupić dobre jajka?

Wybór dobrych jajek zaczyna się od zrozumienia oznaczeń na skorupkach. Jajka ekologiczne, oznaczone cyfrą 0, są najlepszym wyborem ze względu na wyższą zawartość kwasów omega-3 i witamin. Jajka z wolnego wybiegu (1) również są wartościowe, choć ich pasza nie musi być ekologiczna. Unikaj jajek z chowu klatkowego (3), które często zawierają pozostałości antybiotyków. Świeżość jajek można sprawdzić prostymi metodami, takimi jak test wodny. Świeże jajko opada na dno szklanki z wodą, podczas gdy nieświeże unosi się na powierzchni. Ważne jest również przechowywanie jajek w stałej temperaturze, najlepiej w lodówce, aby zachować ich świeżość na dłużej.

Przepis na roladki z szynki z pastą jajeczno-twarogową

Roladki z szynki z pastą z jajka i twarogu to przepis, który z pewnością zagości na Twoim świątecznym stole. Składniki są proste i łatwo dostępne, więc ten przepis odtworzysz dosłownie w każdej kuchni i sprawdzi się na różne okazje.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 300 g szynki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Twaróg rozgnieć widelcem i połącz z jajkami.
  3. Dodaj śmietanę, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Na każdy plaster szynki nałóż porcję pasty i zawiń w rulon.
  5. Roladki z szynki z pastą z jajka i twarogu są gotowe do podania. Możesz je dodatkowo udekorować koperkiem lub innymi ziołami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇