Wsypuję do garnka i gotuję jajka. Pisanki wychodzą żółciutkie jak wielkanocne kurczaczki

Nie ma Wielkanocy bez pisanek – a żółte to jedne z najpiękniejszych i najbardziej radosnych. Kojarzą się z wiosną, słońcem i wielkanocnymi kurczaczkami. Nie musisz kupować sztucznych barwników, by uzyskać ten intensywny, słoneczny kolor. Wystarczy sięgnąć po to, co masz już w kuchni. Złociste pisanki możesz przygotować w 100 proc. naturalnie – bez chemii, bez zbędnych dodatków, a efekt jest zachwycający. Jak to zrobić?

Tak możesz pofarbować jajka na żółto naturalnymi produktamiTak możesz pofarbować jajka na żółto naturalnymi produktami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Semyon_Nazarov

Żółte pisanki to kwintesencja wiosny i wielkanocnej radości. Kojarzą się z ciepłem, słońcem i świeżym początkiem – nic dziwnego, że tak często pojawiają się na świątecznych stołach i w koszyczkach. Choć dziś wiele osób sięga po gotowe barwniki, warto wrócić do naturalnych metod, które znały nasze babcie. Bez chemii, bez sztucznych dodatków – za to z prostych składników, które mamy w kuchni. Efekt? Pisanki żółciutkie jak kurczaczki, pełne uroku i tradycji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku

Żółte pisanki – jak uzyskać ten kolor naturalnie?

Najłatwiejszym i najskuteczniejszym sposobem na uzyskanie żółtych pisanek jest gotowanie jajek w wodzie z dodatkiem przypraw i ziół o intensywnym kolorze. Najlepiej sprawdzają się:

  • kurkuma – najpopularniejszy, naturalny barwnik o intensywnie żółtej barwie. Wystarczy dodać 2-3 łyżki kurkumy do wody, włożyć jajka i gotować je przez ok. 10 minut. Im dłużej pozostaną w barwniku, tym kolor będzie głębszy;
  • skórki cebuli białej – dają delikatniejszy, słomkowy odcień. Gotowanie jajek w naparze z łupin może dać efekt subtelnego żółtego koloru z lekko brązowym refleksem;
  • rumianek – nie tylko pięknie pachnie, ale też barwi skorupki na jasnożółty, pastelowy kolor. Użyj kilku torebek herbaty rumiankowej i zalej je wrzątkiem – gotuj jajka jak zwykle.

Jak utrwalić kolor?

Po ugotowaniu zostaw jajka w wywarze na minimum godzinę (a nawet na całą noc w lodówce). Po wyjęciu delikatnie je osusz i – jeśli chcesz, by ładnie błyszczały – przetrzyj odrobiną oleju roślinnego na miękkim ręczniku papierowym.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne