Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny

Filet z kurczaka nie musi przechodzić za każdym razem metamorfozy w kotleta w panierce. Wystarczy sięgnąć po kremowy serek i aromatyczne zioła, by stworzyć pyszny obiad.

Pyszny kurczak z serowym nadzieniemPyszny kurczak z serowym nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Faszerowany kurczak to bardzo efektowny, a przy tym naprawdę prosty przepis na obiad. Aromat ziół dodaje lekkości, a kremowa masa ze śmietankowego serka i słonej fety dodaje wyrazistości. W pół godziny jestem w stanie wyczarować obiad, który wywołuje za każdym razem szczery zachwyt wśród domowników i gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Faszerowana pierś z kurczaka

Zapomnij o nudnych piersiach w panierce. Ten przepis sprawi, że na nowo rozkochasz się w kurczaku. Przygotowanie jest naprawdę proste, a samo danie jest efektowne i smaczne. Dzięki nacięciu i nadziewaniu mięso pozostaje niezwykle soczyste i kruche, unikamy przy tym typowej dla piersi kurczaka suchości. Krótkie obsmażenie przed pieczeniem dodatkowo zamyka soki w środku i pozwala uzyskać piękną, złotą skórkę.

Pyszny kurczak z serowym nadzieniem
Pyszny kurczak z serowym nadzieniem © Adobe Stock

Przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny. Później odrobina cierpliwości na pieczenie i można rozpływać się w zachwytach.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki oregano,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • olej lub masło do smażenia.

Na nadzienie szpinakowo-serowe:

  • 200 g świeżego szpinaku baby,
  • 100 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki serka śmietankowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • 1 łyżka masła lub oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Świeży szpinak dokładnie opłucz i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szpinak, aż straci swoją objętość.
  3. Odcedź wodę, która wyparowała i przełóż szpinak do miski.
  4. Dodaj rozkruszoną fetę, posiekany czosnek oraz serek śmietankowy.
  5. Dorzuć posiekany szczypiorek oraz koperek i dobrze wymieszaj. Ilość ziół dopasuj do preferencji. Możesz pominąć któreś z nich lub zastąpić natką pietruszki. Ważne jest, by były drobno posiekane.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  7. Ostrożnie przetnij każdą pierś wzdłuż dłuższego boku, tworząc głęboką kieszonkę, ale nie przecinając jej na wylot. Jeśli pierś jest bardzo gruba, możesz ją delikatnie rozbić tłuczkiem między dwoma kawałkami folii spożywczej, aby była cieńsza i łatwiej było ją nadziać i zwinąć.
  8. Zewnętrzną stronę piersi dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, oregano, ostrą i słodką papryką.
  9. Wypełnij kieszonki w piersiach kurczaka przygotowanym nadzieniem szpinakowo-serowym. Aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia, możesz spiąć brzegi piersi wykałaczkami lub owinąć każdą pierś nitką kuchenną.
  10. Rozgrzej olej lub masło i obsmaż nadziewane piersi kurczaka na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią.
  11. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 25 minut. Ostateczny czas pieczenia zależy od tego, jak grube jest mięso.

Gotowe piersi podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kaszą, ziemniakami czy ryżem. Do tego lekka sałatka i nie pozostaje nic innego, jak zachwycać się pysznym daniem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu