Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny

Filet z kurczaka nie musi przechodzić za każdym razem metamorfozy w kotleta w panierce. Wystarczy sięgnąć po kremowy serek i aromatyczne zioła, by stworzyć pyszny obiad.

Pyszny kurczak z serowym nadzieniemPyszny kurczak z serowym nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Faszerowany kurczak to bardzo efektowny, a przy tym naprawdę prosty przepis na obiad. Aromat ziół dodaje lekkości, a kremowa masa ze śmietankowego serka i słonej fety dodaje wyrazistości. W pół godziny jestem w stanie wyczarować obiad, który wywołuje za każdym razem szczery zachwyt wśród domowników i gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Faszerowana pierś z kurczaka

Zapomnij o nudnych piersiach w panierce. Ten przepis sprawi, że na nowo rozkochasz się w kurczaku. Przygotowanie jest naprawdę proste, a samo danie jest efektowne i smaczne. Dzięki nacięciu i nadziewaniu mięso pozostaje niezwykle soczyste i kruche, unikamy przy tym typowej dla piersi kurczaka suchości. Krótkie obsmażenie przed pieczeniem dodatkowo zamyka soki w środku i pozwala uzyskać piękną, złotą skórkę.

Pyszny kurczak z serowym nadzieniem
Pyszny kurczak z serowym nadzieniem © Adobe Stock

Przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny. Później odrobina cierpliwości na pieczenie i można rozpływać się w zachwytach.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki oregano,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • olej lub masło do smażenia.

Na nadzienie szpinakowo-serowe:

  • 200 g świeżego szpinaku baby,
  • 100 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki serka śmietankowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • 1 łyżka masła lub oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Świeży szpinak dokładnie opłucz i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szpinak, aż straci swoją objętość.
  3. Odcedź wodę, która wyparowała i przełóż szpinak do miski.
  4. Dodaj rozkruszoną fetę, posiekany czosnek oraz serek śmietankowy.
  5. Dorzuć posiekany szczypiorek oraz koperek i dobrze wymieszaj. Ilość ziół dopasuj do preferencji. Możesz pominąć któreś z nich lub zastąpić natką pietruszki. Ważne jest, by były drobno posiekane.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  7. Ostrożnie przetnij każdą pierś wzdłuż dłuższego boku, tworząc głęboką kieszonkę, ale nie przecinając jej na wylot. Jeśli pierś jest bardzo gruba, możesz ją delikatnie rozbić tłuczkiem między dwoma kawałkami folii spożywczej, aby była cieńsza i łatwiej było ją nadziać i zwinąć.
  8. Zewnętrzną stronę piersi dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, oregano, ostrą i słodką papryką.
  9. Wypełnij kieszonki w piersiach kurczaka przygotowanym nadzieniem szpinakowo-serowym. Aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia, możesz spiąć brzegi piersi wykałaczkami lub owinąć każdą pierś nitką kuchenną.
  10. Rozgrzej olej lub masło i obsmaż nadziewane piersi kurczaka na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią.
  11. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 25 minut. Ostateczny czas pieczenia zależy od tego, jak grube jest mięso.

Gotowe piersi podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kaszą, ziemniakami czy ryżem. Do tego lekka sałatka i nie pozostaje nic innego, jak zachwycać się pysznym daniem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs