PrzepisDeseryMini donuty z pieguskowym spodem i śmietankową górą
Mini donuty z pieguskowym spodem i śmietankową górą
Dziś przychodzimy do Was z czymś niesamowitym. Pysznymi ciasteczkami, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Nie możecie tego przegapić!
Składniki:
150 g masło
1/2 szkl. cukier
1/2 tabliczki czekolada mleczna
1 szt. jajko
250 g mąka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 tabliczka czekolada gorzka
270 g serek śmietankowy
350 g mleko skondensowane
2 łyżki sok z limonki
1 łyżka ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
1. W mikserze połącz ze sobą masło, cukier, jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia.
2. Do powstałej masy dodaj pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
3. Gotowe ciasto włóż do formy i piecz je przez 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku.
4. W międzyczasie możesz przygotować śmietankową masę. W mikserze połącz ze sobą serek śmietankowy, mleko skondensowane, sok z limonki oraz ekstrakt waniliowy. Przełóż powstałą masę do formy na donuty i mroź przez całą noc.
5. Połącz ze sobą pieguskowy spód i śmietankową górą dzięki rozpuszczonej, mlecznej czekoladzie.
6. Mleczną czekoladę możesz wykorzystać również do dekoracji powstałych ciastek.