Miodowe ciasto z rumem

Słodkości nigdy za wiele, a zwłaszcza w genialnym wydaniu jak nasze ciasto z uroczymi pszczółkami. O tak, takiej propozycji nie można powiedzieć nie :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Plaster miodu

  1. 1 opakowanie karmelki

Ciasto

  1. 500 g mąka pszenna
  2. 2 szt. jajka
  3. 60 g biały cukier
  4. 120 g miód spadziowy
  5. 60 ml mleko ciepłe
  6. 40 ml ciemny rum
  7. 130 g masło
  8. 2 łyżeczki proszek do pieczenia

Masa

  1. 200 g masło miękkie
  2. 530 g masa kajmakowa
  3. 100 g płatki migdałów

Nasączenie

  1. ciemny rum

Pszczółki

  1. 50 g biała czekolada roztopiona
  2. 50 g gorzka czekolada roztopiona
  3. 1 garść płatki migdałów

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować plastry miodu, na spodzie formy do pieczenia ułóż folię bąbelkową. Następnie rozlej na niej roztopione karmelki i wstaw do lodówki.

Obrazek

2. Czas przygotować urocze pszczółki przy pomocy białej i gorzkiej czekolady w płynnej postaci oraz płatków migdałów. Pszczółki również wstaw do lodówki.

Obrazek

3. W garnku połącz cukier i miód. Po chwili dodaj mleko oraz ciemny rum oraz masło. Pamiętaj także o proszku do pieczenia.

Obrazek

4. Powstałą mieszankę połącz z mąką pszenną. Nie zapomnij również dodać 2 jajek.

Obrazek

5. Ciasto podziel na kilka kawałków i rozwałkuj. Następnie przełóż do formy i piecz przez 6 minut w piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. W międzyczasie przygotuj masę, łącząc miękkie masło i masę kajmakową. Na koniec dodaj również płatki migdałów i wymieszaj przy pomocy łyżki.

Obrazek

7. Każdy kawałek ciasta nasącz rumem i rozprowadź na wierzchu przygotowaną wcześniej masę. Powtórz ten proces kilka razy. Nie zapomnij rozprowadzić masy również na bokach wypieku. Wstaw do lodówki na całą noc.

Obrazek

8. Przed podaniem udekoruj przy pomocy plastra miodu i czekoladowych pszczółek.

Obrazek

9. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀