Tym razem postanowiliśmy się zabrać za mleka roślinne i wyprodukowaliśmy je samodzielnie w naszej kuchni. Efekt? Mega! ?
Pyszności
30.10.2018 | aktual.: 30.10.2018 12:43
Składniki:
Mleko kokosowe
2 szkl. wiórka kokosowe
2 łyżeczka ekstrakt z wanilli
1 litr woda
Mleko ryżowo-czekoladowe
1 szkl. biały ryż ugotowany
1-2 łyżeczki kakao
1 l woda
Mleko jaglane
1 szkl. kasza jaglana ugotowana
1 szkl. migdały posiekane
4-5 szt. suszone daktyle
1 l woda
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od mleka jaglanego.W blenderze połącz ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane migdały, suszone daktyle i wodę. Dokładnie zmiksuj i przeciśnij przez gazę.
2. Czas na mleko ryżowo-czekoladowe. Aby je przygotować do blendera wrzuć ugotowany ryż, kakao i wodę. Ponownie zmiksuj i przeciśnij przez gazę.
3. I na koniec mleko kokosowe. Tym razem wiórka kokosowe zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut. Przelej wiórka do blendera kielichowego i dolej wody. Miksuj wszystko przez ok. 2 minut. Następnie przeciśnij przez gazę.