WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom

Przepisy Ewy Wachowicz bazują na prostych składnikach i domowych recepturach, ale zawsze jest w nich coś ekstra – mały dodatek, który podkręca smak potrawy i nadaje im unikalnego charakteru. Duszona młoda kapusta w wykonaniu kulinarnej ekspertki zdecydowanie ma w sobie to coś, a przy okazji jest banalnie prosta do przygotowania.

Ewa Wachowicz lubi zabielaną młodą kapustęEwa Wachowicz lubi zabielaną młodą kapustę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Kulinarna ekspertka doskonale wie, jak połączyć smaki, aby proste potrawy nie straciły swojego tradycyjnego charakteru, a przy tym nabrały wyrazistych akcentów. Ewa Wachowicz w swoim przepisie na młodą kapustę łączy kwaśną śmietanę z sokiem z cytryny. Wiele osób słysząc o takim połączeniu marszczy czoło. Nie ma się czego obawiać – jeśli będziesz trzymać się kolejności dodawania składników, nic się nie zważy, a młoda kapusta będzie smakowała jak nigdy dotąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Przepis na młodą kapustę od Ewy Wachowicz

Kapustę możesz podać jako dodatek do tradycyjnego obiadu z kotletem w roli głównej. Idealnie sprawdzi się również do dań z grilla i pieczonego mięsa. Koniecznie podaj obok pajdę świeżego chleba, aby wybierać nim pyszny sosik.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 łyżka masła (15 g),
  • 1 łyżka mąki (10 g),
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • garść koperku,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj nożem lub przy pomocy malaksera. Przełóż do garnka, podlej wodą (ok. pół szklanki) i duś pod przykryciem.
  2. W osobnym rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj trochę wywaru z gotowania kapusty. Dokładnie wymieszaj i przelej do garnka z kapustą.
  3. W szklance rozmieszaj śmietanę z odrobiną gorącego wywaru, po czym dodaj do kapusty.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku, zakrop sokiem z cytryny i wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki