Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom

Przepisy Ewy Wachowicz bazują na prostych składnikach i domowych recepturach, ale zawsze jest w nich coś ekstra – mały dodatek, który podkręca smak potrawy i nadaje im unikalnego charakteru. Duszona młoda kapusta w wykonaniu kulinarnej ekspertki zdecydowanie ma w sobie to coś, a przy okazji jest banalnie prosta do przygotowania.

Ewa Wachowicz lubi zabielaną młodą kapustęEwa Wachowicz lubi zabielaną młodą kapustę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Kulinarna ekspertka doskonale wie, jak połączyć smaki, aby proste potrawy nie straciły swojego tradycyjnego charakteru, a przy tym nabrały wyrazistych akcentów. Ewa Wachowicz w swoim przepisie na młodą kapustę łączy kwaśną śmietanę z sokiem z cytryny. Wiele osób słysząc o takim połączeniu marszczy czoło. Nie ma się czego obawiać – jeśli będziesz trzymać się kolejności dodawania składników, nic się nie zważy, a młoda kapusta będzie smakowała jak nigdy dotąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Przepis na młodą kapustę od Ewy Wachowicz

Kapustę możesz podać jako dodatek do tradycyjnego obiadu z kotletem w roli głównej. Idealnie sprawdzi się również do dań z grilla i pieczonego mięsa. Koniecznie podaj obok pajdę świeżego chleba, aby wybierać nim pyszny sosik.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 łyżka masła (15 g),
  • 1 łyżka mąki (10 g),
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • garść koperku,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj nożem lub przy pomocy malaksera. Przełóż do garnka, podlej wodą (ok. pół szklanki) i duś pod przykryciem.
  2. W osobnym rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj trochę wywaru z gotowania kapusty. Dokładnie wymieszaj i przelej do garnka z kapustą.
  3. W szklance rozmieszaj śmietanę z odrobiną gorącego wywaru, po czym dodaj do kapusty.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku, zakrop sokiem z cytryny i wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji