Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Przepisy Ewy Wachowicz bazują na prostych składnikach i domowych recepturach, ale zawsze jest w nich coś ekstra – mały dodatek, który podkręca smak potrawy i nadaje im unikalnego charakteru. Duszona młoda kapusta w wykonaniu kulinarnej ekspertki zdecydowanie ma w sobie to coś, a przy okazji jest banalnie prosta do przygotowania.
Kulinarna ekspertka doskonale wie, jak połączyć smaki, aby proste potrawy nie straciły swojego tradycyjnego charakteru, a przy tym nabrały wyrazistych akcentów. Ewa Wachowicz w swoim przepisie na młodą kapustę łączy kwaśną śmietanę z sokiem z cytryny. Wiele osób słysząc o takim połączeniu marszczy czoło. Nie ma się czego obawiać – jeśli będziesz trzymać się kolejności dodawania składników, nic się nie zważy, a młoda kapusta będzie smakowała jak nigdy dotąd.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej
Przepis na młodą kapustę od Ewy Wachowicz
Kapustę możesz podać jako dodatek do tradycyjnego obiadu z kotletem w roli głównej. Idealnie sprawdzi się również do dań z grilla i pieczonego mięsa. Koniecznie podaj obok pajdę świeżego chleba, aby wybierać nim pyszny sosik.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 1 łyżka masła (15 g),
- 1 łyżka mąki (10 g),
- 200 g śmietany 18 proc.,
- garść koperku,
- sok z połówki cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj nożem lub przy pomocy malaksera. Przełóż do garnka, podlej wodą (ok. pół szklanki) i duś pod przykryciem.
- W osobnym rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj trochę wywaru z gotowania kapusty. Dokładnie wymieszaj i przelej do garnka z kapustą.
- W szklance rozmieszaj śmietanę z odrobiną gorącego wywaru, po czym dodaj do kapusty.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku, zakrop sokiem z cytryny i wymieszaj z posiekanym koperkiem.