PrzepisCiastaMoja babcia do biszkoptu zawsze dodaje ten składnik. Wychodzi idealnie puszysty i miękki

Moja babcia do biszkoptu zawsze dodaje ten składnik. Wychodzi idealnie puszysty i miękki

Jeden prosty i tani składnik może zadecydować o tym, czy biszkopt wyjdzie piękny, puszysty i wyrośnięty, czy też opadnięty i nieapetyczny. Ten babciny trik jest genialny i polecam go z czystym sumieniem. Niechaj każdy biszkopt będzie tak wspaniały jak te, które przyrządza ona!

Biszkopt wyrośnie idealnie, gdy dodasz do ciasta jeden tajemniczy składnik
Biszkopt wyrośnie idealnie, gdy dodasz do ciasta jeden tajemniczy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm

12.01.2024 11:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Biszkopt to ciasto uznawane przez cukierników za podstawę ich zawodu. Jego wypiekanie to pierwsza rzecz, którą należy opanować, jeśli chce się rozwijać w tym kierunku. Zupełnie więc rozumiem frustrację wynikającą z tego, że biszkopt nie wychodzi taki, jak byśmy chcieli. Taki, jak z obrazka. Lub nareszcie: taki, jak u babci. Jak ona to robi?! Cóż, ma na to swój sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tajemnicą stojącą za udanym biszkoptem jest — oczywiście między innymi — ocet. Ten groszowy produkt to gwarancja tego, że ciasto nie opadnie. Co więcej, ocet ma ponoć nadawać biszkoptowi dodatkowej delikatności. Uwierz mi — naprawdę nie wiem, jakie procesy chemiczne są za to odpowiedzialne, ale to rzeczywiście działa. Próbowałem, więc wiem, co mówię.

Kolejną rzeczą w kwestii wypiekania biszkoptu, przed którą przestrzegała mnie babcia, jest używanie zimnych produktów. Powinny być w temperaturze pokojowej. Co ciekawe, biszkopt to niejedyna potrawa, której dotyczy ta zasada. Ostatnio opowiedział o tym Robert Irvine, popularny brytyjski szef kuchni. Możesz o tym przeczytać tutaj. Tymczasem przechodzę już do przykładowego przepisu na biszkopt. Powodzenia!

Przepis na biszkopt

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki typ 450,
  • 1,5 łyżki octu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Pamiętaj, że biszkopt musi być przygotowywany ze składników w temperaturze pokojowej
Pamiętaj, że biszkopt musi być przygotowywany ze składników w temperaturze pokojowej© Canva | hamik
  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodaj do niej cukier. Miksuj dalej.
  2. Żółtka połącz z octem i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Po chwili (gdy żółtka nieco wyrosną) dodaj mieszankę do piany z białek. Wymieszaj.
  3. Obie mąki przesiej i dodaj do stworzonej już mieszanki. Połącz składniki szpatułką.
  4. Ciasto wlej do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy. Piecz 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Studź przy uchylonych drzwiczkach urządzenia. Smacznego!