Moja babcia do biszkoptu zawsze dodaje ten składnik. Wychodzi idealnie puszysty i miękki
Jeden prosty i tani składnik może zadecydować o tym, czy biszkopt wyjdzie piękny, puszysty i wyrośnięty, czy też opadnięty i nieapetyczny. Ten babciny trik jest genialny i polecam go z czystym sumieniem. Niechaj każdy biszkopt będzie tak wspaniały jak te, które przyrządza ona!
12.01.2024 11:10
Biszkopt to ciasto uznawane przez cukierników za podstawę ich zawodu. Jego wypiekanie to pierwsza rzecz, którą należy opanować, jeśli chce się rozwijać w tym kierunku. Zupełnie więc rozumiem frustrację wynikającą z tego, że biszkopt nie wychodzi taki, jak byśmy chcieli. Taki, jak z obrazka. Lub nareszcie: taki, jak u babci. Jak ona to robi?! Cóż, ma na to swój sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tajemnicą stojącą za udanym biszkoptem jest — oczywiście między innymi — ocet. Ten groszowy produkt to gwarancja tego, że ciasto nie opadnie. Co więcej, ocet ma ponoć nadawać biszkoptowi dodatkowej delikatności. Uwierz mi — naprawdę nie wiem, jakie procesy chemiczne są za to odpowiedzialne, ale to rzeczywiście działa. Próbowałem, więc wiem, co mówię.
Kolejną rzeczą w kwestii wypiekania biszkoptu, przed którą przestrzegała mnie babcia, jest używanie zimnych produktów. Powinny być w temperaturze pokojowej. Co ciekawe, biszkopt to niejedyna potrawa, której dotyczy ta zasada. Ostatnio opowiedział o tym Robert Irvine, popularny brytyjski szef kuchni. Możesz o tym przeczytać tutaj. Tymczasem przechodzę już do przykładowego przepisu na biszkopt. Powodzenia!
Przepis na biszkopt
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki typ 450,
- 1,5 łyżki octu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodaj do niej cukier. Miksuj dalej.
- Żółtka połącz z octem i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Po chwili (gdy żółtka nieco wyrosną) dodaj mieszankę do piany z białek. Wymieszaj.
- Obie mąki przesiej i dodaj do stworzonej już mieszanki. Połącz składniki szpatułką.
- Ciasto wlej do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy. Piecz 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Studź przy uchylonych drzwiczkach urządzenia. Smacznego!