Moja babcia zawsze podawała gołąbki z białym sosem. Tego smaku nigdy nie zapomnę
Większość gospodyń i kucharzy podaje gołąbki z sosem pomidorowym. Moja babcia miała na to danie inny pomysł. Biały sos śmietanowy z pora i czosnku okazuje się doskonałym uzupełnieniem dla tego popularnego dania z kapusty i mięsa mielonego. Warto dać temu szansę!
21.02.2024 09:40
Gołąbki to według mnie potrawa doskonała. Jest po pierwsze totalnie smaczna, nieprzekombinowana, bezpretensjonalna. Po drugie — odkrywcza, bo chociaż dzisiaj jesteśmy już do tego połączenia przyzwyczajeni, to zawinięcie mięsa mielonego i ryżu w liście kapusty KTOŚ kiedyś musiał wymyślić. I w końcu po trzecie — pożywna i uniwersalna, ponieważ kochają ją zarówno dorośli, jak i nawet najbardziej wybredna dzieciarnia. Rewelacja, prawda?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chociaż wszyscy kojarzymy standardowe podanie gołąbków — z sosem pomidorowym — to moja babcia zawsze twierdziła, że zna lepsze połączenie. Do gołąbków przygotowywała biały sos, który robiła ze śmietany, czosnku i pora. Wiem, że w tym momencie proszę o wiele, ale daj szansę temu pomysłowi. Być może, podobnie jak ja, stwierdzisz, że podane w ten sposób gołąbki są jeszcze lepsze niż "oryginały"?
Gołąbki w sosie śmietanowym
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 500 g mięsa mielonego,
- 100 g suchego ryżu,
- 1 jajko,
- woda lub bulion.
Sos:
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1 por,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pozbaw głąba, a następnie sparz ją we wrzątku. Stopniowo zdejmuj z niej kolejne liście.
- Zmieszaj ugotowany ryż, mięso mielone i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj gołąbki. Gotuj w wodzie lub bulionie.
- Czas na sos. Pora umyj i posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż warzywa na maśle.
- Kiedy czosnek i por się zarumienią, zmieszaj mąkę z wodą i śmietanką. Dodaj również trochę płynu z patelni, żeby zahartować śmietanę. Całość wylej na patelnię, dopraw i podsmażaj, aż sos zgęstnieje.
- Ugotowane gołąbki przełóż do sosu i gotuj kolejne 15 minut. Smacznego!