Moja babcia zawsze podawała gołąbki z białym sosem. Tego smaku nigdy nie zapomnę

Większość gospodyń i kucharzy podaje gołąbki z sosem pomidorowym. Moja babcia miała na to danie inny pomysł. Biały sos śmietanowy z pora i czosnku okazuje się doskonałym uzupełnieniem dla tego popularnego dania z kapusty i mięsa mielonego. Warto dać temu szansę!

Gołąbki w białym sosie. Ciekawa i smaczna alternatywa
Gołąbki w białym sosie. Ciekawa i smaczna alternatywa
Źródło zdjęć: © Canva | Proformabooks

21.02.2024 09:40

Gołąbki to według mnie potrawa doskonała. Jest po pierwsze totalnie smaczna, nieprzekombinowana, bezpretensjonalna. Po drugie — odkrywcza, bo chociaż dzisiaj jesteśmy już do tego połączenia przyzwyczajeni, to zawinięcie mięsa mielonego i ryżu w liście kapusty KTOŚ kiedyś musiał wymyślić. I w końcu po trzecie — pożywna i uniwersalna, ponieważ kochają ją zarówno dorośli, jak i nawet najbardziej wybredna dzieciarnia. Rewelacja, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chociaż wszyscy kojarzymy standardowe podanie gołąbków — z sosem pomidorowym — to moja babcia zawsze twierdziła, że zna lepsze połączenie. Do gołąbków przygotowywała biały sos, który robiła ze śmietany, czosnku i pora. Wiem, że w tym momencie proszę o wiele, ale daj szansę temu pomysłowi. Być może, podobnie jak ja, stwierdzisz, że podane w ten sposób gołąbki są jeszcze lepsze niż "oryginały"?

Gołąbki w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 100 g suchego ryżu,
  • 1 jajko,
  • woda lub bulion.

Sos:

  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Gołąbki - klasyka w nieco innym wydaniu
Gołąbki - klasyka w nieco innym wydaniu© Canva | Naked King
  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pozbaw głąba, a następnie sparz ją we wrzątku. Stopniowo zdejmuj z niej kolejne liście.
  2. Zmieszaj ugotowany ryż, mięso mielone i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj gołąbki. Gotuj w wodzie lub bulionie.
  3. Czas na sos. Pora umyj i posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż warzywa na maśle.
  4. Kiedy czosnek i por się zarumienią, zmieszaj mąkę z wodą i śmietanką. Dodaj również trochę płynu z patelni, żeby zahartować śmietanę. Całość wylej na patelnię, dopraw i podsmażaj, aż sos zgęstnieje.
  5. Ugotowane gołąbki przełóż do sosu i gotuj kolejne 15 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie