Moja babcia zawsze podawała gołąbki z białym sosem. Tego smaku nigdy nie zapomnę

Większość gospodyń i kucharzy podaje gołąbki z sosem pomidorowym. Moja babcia miała na to danie inny pomysł. Biały sos śmietanowy z pora i czosnku okazuje się doskonałym uzupełnieniem dla tego popularnego dania z kapusty i mięsa mielonego. Warto dać temu szansę!

Gołąbki w białym sosie. Ciekawa i smaczna alternatywaGołąbki w białym sosie. Ciekawa i smaczna alternatywa
Źródło zdjęć: © Canva | Proformabooks

Gołąbki to według mnie potrawa doskonała. Jest po pierwsze totalnie smaczna, nieprzekombinowana, bezpretensjonalna. Po drugie — odkrywcza, bo chociaż dzisiaj jesteśmy już do tego połączenia przyzwyczajeni, to zawinięcie mięsa mielonego i ryżu w liście kapusty KTOŚ kiedyś musiał wymyślić. I w końcu po trzecie — pożywna i uniwersalna, ponieważ kochają ją zarówno dorośli, jak i nawet najbardziej wybredna dzieciarnia. Rewelacja, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Chociaż wszyscy kojarzymy standardowe podanie gołąbków — z sosem pomidorowym — to moja babcia zawsze twierdziła, że zna lepsze połączenie. Do gołąbków przygotowywała biały sos, który robiła ze śmietany, czosnku i pora. Wiem, że w tym momencie proszę o wiele, ale daj szansę temu pomysłowi. Być może, podobnie jak ja, stwierdzisz, że podane w ten sposób gołąbki są jeszcze lepsze niż "oryginały"?

Gołąbki w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 100 g suchego ryżu,
  • 1 jajko,
  • woda lub bulion.

Sos:

  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Gołąbki - klasyka w nieco innym wydaniu
Gołąbki - klasyka w nieco innym wydaniu © Canva | Naked King
  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pozbaw głąba, a następnie sparz ją we wrzątku. Stopniowo zdejmuj z niej kolejne liście.
  2. Zmieszaj ugotowany ryż, mięso mielone i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj gołąbki. Gotuj w wodzie lub bulionie.
  3. Czas na sos. Pora umyj i posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż warzywa na maśle.
  4. Kiedy czosnek i por się zarumienią, zmieszaj mąkę z wodą i śmietanką. Dodaj również trochę płynu z patelni, żeby zahartować śmietanę. Całość wylej na patelnię, dopraw i podsmażaj, aż sos zgęstnieje.
  5. Ugotowane gołąbki przełóż do sosu i gotuj kolejne 15 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu