Moja babcia zawsze podawała gołąbki z białym sosem. Tego smaku nigdy nie zapomnę

Większość gospodyń i kucharzy podaje gołąbki z sosem pomidorowym. Moja babcia miała na to danie inny pomysł. Biały sos śmietanowy z pora i czosnku okazuje się doskonałym uzupełnieniem dla tego popularnego dania z kapusty i mięsa mielonego. Warto dać temu szansę!

Gołąbki w białym sosie. Ciekawa i smaczna alternatywaGołąbki w białym sosie. Ciekawa i smaczna alternatywa
Źródło zdjęć: © Canva | Proformabooks

Gołąbki to według mnie potrawa doskonała. Jest po pierwsze totalnie smaczna, nieprzekombinowana, bezpretensjonalna. Po drugie — odkrywcza, bo chociaż dzisiaj jesteśmy już do tego połączenia przyzwyczajeni, to zawinięcie mięsa mielonego i ryżu w liście kapusty KTOŚ kiedyś musiał wymyślić. I w końcu po trzecie — pożywna i uniwersalna, ponieważ kochają ją zarówno dorośli, jak i nawet najbardziej wybredna dzieciarnia. Rewelacja, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Chociaż wszyscy kojarzymy standardowe podanie gołąbków — z sosem pomidorowym — to moja babcia zawsze twierdziła, że zna lepsze połączenie. Do gołąbków przygotowywała biały sos, który robiła ze śmietany, czosnku i pora. Wiem, że w tym momencie proszę o wiele, ale daj szansę temu pomysłowi. Być może, podobnie jak ja, stwierdzisz, że podane w ten sposób gołąbki są jeszcze lepsze niż "oryginały"?

Gołąbki w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 100 g suchego ryżu,
  • 1 jajko,
  • woda lub bulion.

Sos:

  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Gołąbki - klasyka w nieco innym wydaniu
Gołąbki - klasyka w nieco innym wydaniu © Canva | Naked King
  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pozbaw głąba, a następnie sparz ją we wrzątku. Stopniowo zdejmuj z niej kolejne liście.
  2. Zmieszaj ugotowany ryż, mięso mielone i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj gołąbki. Gotuj w wodzie lub bulionie.
  3. Czas na sos. Pora umyj i posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż warzywa na maśle.
  4. Kiedy czosnek i por się zarumienią, zmieszaj mąkę z wodą i śmietanką. Dodaj również trochę płynu z patelni, żeby zahartować śmietanę. Całość wylej na patelnię, dopraw i podsmażaj, aż sos zgęstnieje.
  5. Ugotowane gołąbki przełóż do sosu i gotuj kolejne 15 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥