Moja pieczeń zawsze wychodzi miękka i delikatna. Mięso rozpływa się w ustach

Z pieczenią wieprzową bywa różnie – nieraz smakuje doskonale, innym razem wychodzi sucha i bez smaku. Oczywiście kluczowe jest świeże mięso, ale ważny jest jeszcze jeden element układanki. W ten sposób mięso nabierze wigoru, a po upieczeniu zrobi się delikatne i kruche jednocześnie.

Pieczeń wykorzystasz na obiad i na kanapkiPieczeń wykorzystasz na obiad i na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pieczeń z szynki lub schabu to świetny pomysł na uroczysty rodzinny obiad. W piekarniku możesz przygotować dużą porcję mięsa, którym wszyscy najedzą się do syta. A jak coś zostanie, to będzie na kanapki – kromki świeżego chleba na zakwasie, przełożone plasterkiem pieczeni z ogórkiem kiszonym i sosem tatarskim to pomysł zarówno na pożywną kolację, jak i smaczny lunch do pracy.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Jak zrobić miękką i delikatną pieczeń?

Osobom doświadczonym w kuchni może się to wydać banalne, ale wiele innych osób o tym zapomina, że mięso wieprzowe potrzebuje marynaty. Magda Gessler dobitnie mówiła o tym przy okazji karkówki na grilla – nie wystarczy natrzeć mięsa przyprawami i położyć na ruszcie bądź w naczyniu żaroodpornym. Nie wystarczy nawet godzina czy dwie w lodówce. O schabie, szynce czy karkówce na pieczeń trzeba pomyśleć dzień wcześniej, inaczej nasze starania i pieniądze na nic – oczywiście mięso bez marynowania będzie jadalne, ale wyjdzie po prostu niesmaczne.

Do pieczonej szynki czy schabu doskonale sprawdzą się podstawowe przyprawy i zioła, takie jak czosnek, tymianek i majeranek. Jeśli chcesz, możesz dodać mieloną paprykę, ale nie ma co popadać w przesadę. Lepiej postawić na kilka sprawdzonych i wyrazistych dodatków niż eksperymentować z mieszanką przypraw, które dadzą niepewny efekt. Mięso dokładnie umyj, osusz, a następnie natrzyj przyprawami wymieszanymi z oliwą lub olejem. Ja często używam rękawa do pieczenia, który pomaga mi sprawnie rozprowadzić marynatę. Następnego dnia wyjmuję szynkę z folii i obsmażam krótko na patelni. Dopiero potem wrzucam do piekarnika, trzymając się zasady, że na każdy 1 kilogram mięsa potrzeba 1 godziny pieczenia.   

Przepis na pieczeń wieprzową

Po wyjęciu z piekarnika poczekaj chwilę z pokrojeniem mięsa, aż w środku przestaną buzować soki. Inaczej wypłyną na zewnątrz i również w ten sposób mięso może zrobić się suche.

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 4 łyżki oliwy,
  • przyprawy do marynaty: 1 łyżka suszonego tymianku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż mięso do rękawa do pieczenia. Do środka wlej oliwę i wsyp przyprawy: suszony tymianek, majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie natrzyj mięso i schowaj do lodówki na 24 godziny.
  2. Następnego dnia wyjmij mięso z rękawa i obsmaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, na dnie ułóż pokrojoną w pióra cebulę, a na cebuli połóż przygotowane mięso. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wlej szklankę wody.
  4. Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Na ostatnie 30 minut zdejmij pokrywkę, aby zarumienić skórkę pieczeni.
Wybrane dla Ciebie
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯