Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"

Nie wszyscy wiedzą, że popularne aksamitki są jadalne. W Gruzji suszone płatki tych kwiatów stosuje się jako przyprawę do dań. Okazuje się, że ich używanie może przynosić też korzyści dla naszego zdrowia.

Kaukaski szafranMieszkańcy Gruzji wykorzystują aksamitki jako przyprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kriminskaya Ekaterina
Dominika Pająk

Aksamitki, zwane także "kaukaskim szafranem", to niewielkie, jaskrawe kwiaty, które można spotkać w wielu polskich ogródkach i na balkonach. Ich złoto-pomarańczowe płatki nie tylko zdobią rabaty, ale są  jadalne. Oprócz walorów dekoracyjnych mogą być wykorzystywane w kuchni i w domowej medycynie, a tradycje takie szczególnie rozwinięte są w krajach Kaukazu.

Wykorzystaj w swojej kuchni

Suszone płatki aksamitek mogą stać się aromatyczną przyprawą do dań, a także podstawą leczniczego napoju. W Gruzji kwiaty zbiera się po pierwszych przymrozkach -najlepiej całe główki - i suszy w zacienionym miejscu. Gdy całkowicie wyschną, płatki oberwa się z kwiatów i palcami rozdrabnia na proszek. "Kaukaski szafran" ma ziołowo-kwiatowy smak i jest popularnym, tańszym zamiennikiem tradycyjnego szafranu, czyli suszonych słupków krokusów.

Karp w sosie majonezowo - porowym. Danie zrobi furorę w domu

Można go dodawać do dań mięsnych, ryb, gotowanych i pieczonych warzyw, a także do sezonowych zup jesiennych. Z płatków aksamitek przygotujemy także napój. Wystarczy łyżkę płatków wsypać do kubka, zalać gorącą wodą i parzyć około 20 minut. Dodatkowo można zrobić nalewkę: płatki wrzuca się do słoika i zalewa dwukrotnie większą ilością wódki. Słoik należy zamknąć, odstawić w zacienione miejsce na dwa tygodnie i co jakiś czas potrząsać.

Właściwości zdrowotne aksamitek

Aksamitki to nie tylko dekoracja i przyprawa, ale też roślina o wielu korzystnych właściwościach dla zdrowia. Warto je stosować w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ wspierają odporność i mają pozytywny wpływ na organizm. Płatki aksamitek zawierają między innymi luteinę i rutynę, które wspomagają prawidłowe widzenie i chronią oczy, a także działają jako silne antyoksydanty, zmniejszając stres oksydacyjny i stany zapalne. Regularne stosowanie kwiatów może wspierać zdrowie układu oddechowego, łagodzić kaszel, działać wykrztuśnie oraz wykazywać działanie przeciwstarzeniowe.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci