Mus truskawkowy - przepis. Deser, który wykorzystasz na kilka sposobów

Nie wiesz jak wykorzystać nadmiar truskawek? Z tych owoców możesz wyczarować prawdziwe cuda, które będą gościć na twoim talerzu, nie tylko w momencie, gdy trwa sezon na truskawki. Poznaj przepis na mus truskawkowy, który sprawdzi się zarówno jako samodzielny deser, jak i jako dodatek do ciast lub tortów. Jest smaczny i prosty w przygotowaniu.

ObrazekMus truskawkowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jakie są najpopularniejsze letnie owoce? To bez wątpienia truskawki. Stanowią podstawę wielu deserów i ciast, ale najlepiej smakują te świeżo zakupione lub świeżo zebrane. Inspiracji na dania z truskawek jest całe mnóstwo. Jedną z opcji jest mus truskawkowy, który sprawdzi się na lato i nie tylko. Jest niezwykle uniwersalny i bardzo prosty w przygotowaniu. Możesz go podać jako deser w pucharkach, krem do tortu lub jako mus do serników na zimno.

Mus truskawkowy

Jeśli jesteś miłośnikiem truskawek, mus truskawkowy jest dla ciebie. Niezależnie od tego, czy jesz go samodzielnie, czy dodajesz do innych deserów, mus z truskawek z pewnością oczaruje twoje podniebienie. Mus truskawkowy jest doskonałym deserem samym w sobie. Możesz podać go w eleganckich szklankach lub miseczkach, udekorować listkami mięty lub świeżymi truskawkami i cieszyć się chwilą rozkoszy dla podniebienia.

Obrazek
Najlepszy mus to ten zrobiony ze świeżych truskawek - Pyszności

Mus truskawkowy przepis - jak go zrobić?

Przepis na mus truskawkowy jest niezwykle prosty. Cały proces przygotowania zajmie Ci tylko kilka chwil. Nie musisz być mistrzem w kuchni, aby cieszyć się smakiem musu truskawkowego. Jeśli planujesz przyjęcie lub kolację, to truskawkowy mus może być doskonałym sposobem na zachwycenie gości. Przygotuj go zgodnie z naszym prostym przepisem i podaj w eleganckich pucharkach lub szklankach. Jego wyjątkowy smak i atrakcyjny wygląd z pewnością będą robić wrażenie na wszystkich obecnych.

Składniki:

  • szklanka śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 500 g świeżych lub mrożonych truskawek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki.
Obrazek
Truskawkowy mus świetnie sprawdzi się do wielu deserów - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie musu truskawkowego krok po kroku

Mus z truskawek to przepyszny deser, który można podać na wiele różnych sposobów. Jego intensywny smak i aksamitna konsystencja sprawiają, że jest to idealny smakołyk na letnie dni. Wypróbuj nasz prosty przepis.

  1. Truskawki dokładnie umyj i osusz. Jeśli używasz truskawek mrożonych, pozwól im rozmrozić się i odcedź nadmiar płynu.
  2. Do rondelka wlej śmietankę kremówkę i dodaj cukier puder. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzaj śmietanki do wrzenia.
  3. W osobnej miseczce rozpuść żelatynę w 3 łyżkach letniej wody. Odstaw na kilka minut, aby żelatyna napęczniała.
  4. Do gorącej śmietanki dodaj truskawki i sok z cytryny lub limonki. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
  5. Dodaj napęczniałą żelatynę do mieszanki ze śmietanką i truskawkami. Ponownie mieszaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści.
  6. Zdejmij rondel z ognia i odstaw masę truskawkową do lekkiego przestudzenia.
  7. Następnie przełóż masę truskawkową do blendera lub użyj blendera ręcznego, aby dokładnie zmiksować składniki na gładką masę.
  8. Przelej mus truskawkowy do kokilki lub foremek i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub do momentu, aż mus stężeje.
  9. Po tym czasie, wyjmij mus truskawkowy z lodówki i podawaj go samodzielnie lub jako dodatek do innych deserów.
  10. Przed podaniem możesz udekorować mus truskawkowy świeżymi truskawkami lub listkami mięty.
  11. Teraz, gdy znasz ten prosty przepis na mus truskawkowy, możesz cieszyć się tym przepysznym deserem o intensywnym smaku truskawek. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę