Przepis na tartę z truskawkami. Po prostu niebo w gębie
Kruchy spód, odpowiednia masa i słodkie truskawki — taka jest tarta z truskawkami. Poznaj najlepszy i prosty przepis, na deser, który zachwyci wszystkich fanów truskawek.
27.06.2023 | aktual.: 27.06.2023 09:19
Chyba nikt nie spodziewał się tego, że truskawki będą aż tak tanie w tym roku, szczególnie że wszystko drożeje. Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc masz niepowtarzalną możliwość, by przygotować coś słodkiego dla całej swojej rodziny. Już same truskawki są na tyle słodkie, że zadowolą każdego. Ale w połączeniu z kruchym spodem i aksamitną masą, będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeśli ma to być smaczne i szybkie ciasto, to tarta z truskawkami wydaje się być najlepszym wyborem.
Tarta z truskawkami - przepis
Zanim poznasz przepis na tartę z truskawkami, dobrze jest się zastanowić nad tym, dlaczego tarta truskawkowa będzie świetnym wyborem na deser dla całej rodziny. Tarta z truskawkami jest doskonałą opcją na deser z kilku powodów. Po pierwsze, truskawki to soczyste, słodkie owoce o intensywnym aromacie, które dodają świeżości i smaku do tarty. Dodatkowo tarta ma chrupiące i kruche ciasto, które w połączeniu z kremowym nadzieniem tworzy doskonałą harmonię tekstur.
Warto również podkreślić, że truskawki są bogate w witaminę C i antyoksydanty, co sprawia, że tarta z truskawkami może być zdrowszą alternatywą dla innych deserów. Dodatkowo jej kolorowy wygląd i efektowne ułożenie truskawek na wierzchu sprawiają, że tarta jest również atrakcyjna wizualnie i doskonale prezentuje się na stole podczas spotkań i przyjęć.
Jak zrobić tartę z truskawkami?
To absolutny hit lata, który powinien znaleźć się na każdym stole. Sezon truskawek trwa w najlepsze, więc postaw na takie połączenie smaków. Twoja rodzina i goście będą zachwyceni!
Składniki na tartę z truskawkami:
- 120 g masła,
- 200 g mąki,
- łyżka cukru,
- jajko,
- łyżka zimnej wody.
Składniki na nadzienie:
- laska wanilii,
- 2 budynie waniliowe,
- 500 g świeżych truskawek,
- świeża mięta,
- 500 ml mleka.
Sposób przygotowania tarty z truskawkami:
- Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, zlep w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto, przełóż do formy na tartę i zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż tartę papierem do pieczenia i wysyp groch, metalowe kuleczki lub ryż. To sprawi, że brzegi nie opadną, a tarta zachowa swoją formę podczas pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw tartę na 15 minut.
- Po upływie 15 minut zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
- Gdy wyjmiesz tartę z piekarnika, to ostudź ją na kratce piekarnika.
- Przygotuj nadzienie. Ugotuj budynie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Natnij laskę wanilii wzdłuż nożem i wyjmij ziarenka. Dodaj je do przygotowanego wcześniej budyniu.
- Przykryj kremem upieczone wcześniej ciasto. Na wierzch wyłóż świeże truskawki i listki mięty. Smacznego!