Przepis na tartę z truskawkami. Po prostu niebo w gębie

 Kruchy spód, odpowiednia masa i słodkie truskawki — taka jest tarta z truskawkami. Poznaj najlepszy i prosty przepis, na deser, który zachwyci wszystkich fanów truskawek.

ObrazekTarta z truskawkami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Chyba nikt nie spodziewał się tego, że truskawki będą aż tak tanie w tym roku, szczególnie że wszystko drożeje. Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc masz niepowtarzalną możliwość, by przygotować coś słodkiego dla całej swojej rodziny. Już same truskawki są na tyle słodkie, że zadowolą każdego. Ale w połączeniu z kruchym spodem i aksamitną masą, będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeśli ma to być smaczne i szybkie ciasto, to tarta z truskawkami wydaje się być najlepszym wyborem.

Tarta z truskawkami - przepis

Zanim poznasz przepis na tartę z truskawkami, dobrze jest się zastanowić nad tym, dlaczego tarta truskawkowa będzie świetnym wyborem na deser dla całej rodziny. Tarta z truskawkami jest doskonałą opcją na deser z kilku powodów. Po pierwsze, truskawki to soczyste, słodkie owoce o intensywnym aromacie, które dodają świeżości i smaku do tarty. Dodatkowo tarta ma chrupiące i kruche ciasto, które w połączeniu z kremowym nadzieniem tworzy doskonałą harmonię tekstur.

Obrazek
Truskawkowa tarta - Pyszności; Foto Canva.com

Warto również podkreślić, że truskawki są bogate w witaminę C i antyoksydanty, co sprawia, że tarta z truskawkami może być zdrowszą alternatywą dla innych deserów. Dodatkowo jej kolorowy wygląd i efektowne ułożenie truskawek na wierzchu sprawiają, że tarta jest również atrakcyjna wizualnie i doskonale prezentuje się na stole podczas spotkań i przyjęć.

Jak zrobić tartę z truskawkami?

To absolutny hit lata, który powinien znaleźć się na każdym stole. Sezon truskawek trwa w najlepsze, więc postaw na takie połączenie smaków. Twoja rodzina i goście będą zachwyceni!

Składniki na tartę z truskawkami:

  • 120 g masła,
  • 200 g mąki,
  • łyżka cukru,
  • jajko,
  • łyżka zimnej wody.

Składniki na nadzienie:

  • laska wanilii,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 500 g świeżych truskawek,
  • świeża mięta,
  • 500 ml mleka.
Obrazek
Przygotowanie tarty z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SłodkiBlog

Sposób przygotowania tarty z truskawkami:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, zlep w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto, przełóż do formy na tartę i zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż tartę papierem do pieczenia i wysyp groch, metalowe kuleczki lub ryż. To sprawi, że brzegi nie opadną, a tarta zachowa swoją formę podczas pieczenia.
  3. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw tartę na 15 minut.
  4. Po upływie 15 minut zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  5. Gdy wyjmiesz tartę z piekarnika, to ostudź ją na kratce piekarnika.
  6. Przygotuj nadzienie. Ugotuj budynie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  7. Natnij laskę wanilii wzdłuż nożem i wyjmij ziarenka. Dodaj je do przygotowanego wcześniej budyniu.
  8. Przykryj kremem upieczone wcześniej ciasto. Na wierzch wyłóż świeże truskawki i listki mięty. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej