Najlepsze tiramisu truskawkowe - przepis. Jak zrobić ten letni deser?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, co zrobić z truskawek, to świetnym pomysłem może być tiramisu truskawkowe. Prosty i szybki przepis na wspaniały deser.

ObrazekTiramisu truskawkowe - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie od dziś wiadomo, że polskie owoce sezonowe dają wiele niezwykłych możliwości, związanych z przygotowaniem deserów, czy innych dań. Najlepszym składnikiem wydają się być truskawki, które mogą być podstawą przygotowania obiadu lub takich deserów, jak chociażby truskawkowe tiramisu. Jest smaczny i pięknie się prezentuje.

Truskawkowe tiramisu - popularny włoski deser w polskim wydaniu

Tiramisu truskawkowe to polska interpretacja popularnego włoskiego deseru. Ta wariacja na temat klasycznego tiramisu dodaje świeże, soczyste truskawki do tradycyjnej kompozycji kawy, serka mascarpone i biszkoptów nasączonych likierem. Owocowe nuty truskawek nadają deserowi lekkości i orzeźwiającego smaku, tworząc harmonijną kombinację z kremowym mascarpone. Tiramisu truskawkowe to idealny deser na ciepłe letnie dni, który zachwyca zarówno wzrok, jak i podniebienie.

Obrazek
Do przygotowania tiramisu najlepiej sprawdzą się świeże truskawki - Pyszności; Foto Canva.com

Tiramisu truskawkowe przepis

Truskawki i tiramisu to połączenie idealne. Jeśli nie masz pomysłu na deser, to poznaj tę recepturę właśnie teraz. Będzie smacznie, truskawkowo, kolorowo i idealnie na letnią porę. Wykorzystaj trwający sezon truskawek i zachwyć swoich gości.

Składniki:

  • 100 ml kawy espresso,
  • 9 podłużnych biszkoptów,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 30 ml likieru Amaretto,
  • 120 g śmietanki 30 proc.,
  • 1 śmietan fix,
  • 30 g cukru pudru,
  • 200 g truskawek,
  • 3 płaskie łyżki kakao.

Szklanka jest w stanie pomieścić 250 ml płynu. Wykorzystaj dwa pucharki do tiramisu, z których każdy ma pojemność 400 ml.

Aby utrzymać serek mascarpone i śmietankę kremówkę w odpowiednio niskiej temperaturze, trzymaj je w lodówce, aby były mocno schłodzone.

Obrazek
Truskawkowe tiramisu to deser, który zachwyca smakiem - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz około 100 ml kawy espresso. Możesz użyć 4 espresso po 25 ml każde, przy czym jedno espresso parz z 7 gramów świeżo mielonych ziaren kawy.
  2. Do przestudzonej kawy wlej około 30-40 ml likieru, takiego jak Amaretto, Frangelico, Marsala, Luxardo Maraschino, rum, brandy lub Bailey's. Wymieszaj i odstaw.
  3. Przygotuj pucharki o pojemności 400 ml każdy lub inne odpowiednie naczynia.
  4. Wybierz biszkopty, na przykład biszkopty podłużne lady fingers. Użyj około 9 sztuk biszkoptów.
  5. Kiedy kawa z likierem się studzi, przygotuj krem. Umieść w naczyniu 250 g serka mascarpone, 120 g śmietanki kremówki 30%, 30 g cukru pudru i 1 saszetkę śmietan fix (9 gramów glukozy + ewentualnie 1/4 płaskiej łyżeczki skrobi ziemniaczanej). Ubijaj mikserem, zaczynając od małych obrotów i stopniowo zwiększając prędkość, aż krem stanie się sztywny.
  6. Zanurz biszkopty na dwie sekundy w przestudzonej kawie z likierem. Następnie przełam je na pół i ułóż na dnie pucharków.
  7. Na biszkopty nałóż pierwszą warstwę kremu, a następnie posyp odrobiną kakao.
  8. Wyłóż do pucharków połowę umytych, osuszonych i pozbawionych szypułek truskawek. Możesz pokroić większe truskawki na mniejsze kawałki.
  9. Ponownie ułóż namoczone biszkopty i posyp je kakao. Następnie dodaj resztę kremu i pozostałe truskawki.
  10. Tiramisu truskawkowe jest gotowe do podania. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇