NewsyDietetyczka przygotowuje mięso wbrew zasadom. Sanepid bije na alarm

Dietetyczka przygotowuje mięso wbrew zasadom. Sanepid bije na alarm

Mycie mięsa - czy jest niebezpieczne? (tiktok, adobe)
Mycie mięsa - czy jest niebezpieczne? (tiktok, adobe)

20.05.2023 13:45, aktual.: 20.05.2023 14:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy konieczne jest mycie mięsa? Sanepid całkowicie odradza, bo to powoduje roznoszenie bakterii. Jednak zdanie pewnej technolog ds. żywności może całkowicie was zaskoczyć. Ekspertka wydaje się nie stosować do zaleceń Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Jeszcze wiele lat temu wydawało się, że mycie na przykład schabu czy kurczaka jest powszechnie stosowaną czynnością. Nikt tego nie podważał. Wszystko jednak zmieniło się kilka lat temu, czyli stosunkowo niedawno. Z badań wynika bowiem, że na powierzchni mięsa osadzają się bakterie, których woda wcale nie zmywa. Mało tego, może doprowadzić nawet do ich rozprzestrzenienia i różnych zakażeń.

Dietetyczka popiera mycie mięsa. To wbrew zaleceniom sanepidu

Dr Karolina Kowalczyk prowadzi TikToka, na którym edukuje o tematach dietetycznych. Ostatnio zszokowała wiele osób stwierdzeniem, że zawsze myje mięso. Oznacza to, że w tym aspekcie nie przestrzega istotnych zaleceń sanitarnych. W filmiku opowiada o tym, jak proces mycia wygląda.

- Mam jedną dużą miskę, w której płuczę mięso w roztworze soli godzinę przed przygotowaniem. Tylko do mycia mięsa używam tej miski - przekonuje Kowalczyk. - Mam świadomość, co może być w tym mięsie, że te bakterie po prostu zostają na powierzchni zlewu lub umywalki. Kiedy wylewam wodę do zlewu, zawsze czyszczę go mleczkiem i płynem do dezynfekcji - dodaje.

To, według słów dietetyczki, zajmuje około trzy minuty. Gąbkę, którą używa w tym celu, od razu wyrzuca do kosza na śmieci.

Mycie mięsa (adobe)
Mycie mięsa (adobe)

"Nie wyobrażam sobie, aby pokroić mięso, które dotykało milion osób"

Mycie mięsa budzi wiele kontrowersji i wywołuje mnóstwo dyskusji. Państwowa Inspekcja Sanitarna jest przeciwnikiem takiego przygotowywania mięsa. Ze względu na bakterie, które mogą się rozprzestrzenić w kuchni.

Dr Kowalczyk uważa natomiast, że mięso z pudełka jest obrzydliwe.

- Nie wyobrażam sobie, aby pokroić mięso, które dotykało milion osób, leżało w brudnej ladzie i dotykało różnych nieciekawych rzeczy - stwierdza na nagraniu.