Dietetyczka przygotowuje mięso wbrew zasadom. Sanepid bije na alarm

Czy konieczne jest mycie mięsa? Sanepid całkowicie odradza, bo to powoduje roznoszenie bakterii. Jednak zdanie pewnej technolog ds. żywności może całkowicie was zaskoczyć. Ekspertka wydaje się nie stosować do zaleceń Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

ObrazekMycie mięsa - czy jest niebezpieczne? (tiktok, adobe)
Paulina Hermann

Jeszcze wiele lat temu wydawało się, że mycie na przykład schabu czy kurczaka jest powszechnie stosowaną czynnością. Nikt tego nie podważał. Wszystko jednak zmieniło się kilka lat temu, czyli stosunkowo niedawno. Z badań wynika bowiem, że na powierzchni mięsa osadzają się bakterie, których woda wcale nie zmywa. Mało tego, może doprowadzić nawet do ich rozprzestrzenienia i różnych zakażeń.

Dietetyczka popiera mycie mięsa. To wbrew zaleceniom sanepidu

Dr Karolina Kowalczyk prowadzi TikToka, na którym edukuje o tematach dietetycznych. Ostatnio zszokowała wiele osób stwierdzeniem, że zawsze myje mięso. Oznacza to, że w tym aspekcie nie przestrzega istotnych zaleceń sanitarnych. W filmiku opowiada o tym, jak proces mycia wygląda.

- Mam jedną dużą miskę, w której płuczę mięso w roztworze soli godzinę przed przygotowaniem. Tylko do mycia mięsa używam tej miski - przekonuje Kowalczyk. - Mam świadomość, co może być w tym mięsie, że te bakterie po prostu zostają na powierzchni zlewu lub umywalki. Kiedy wylewam wodę do zlewu, zawsze czyszczę go mleczkiem i płynem do dezynfekcji - dodaje.

To, według słów dietetyczki, zajmuje około trzy minuty. Gąbkę, którą używa w tym celu, od razu wyrzuca do kosza na śmieci.

Obrazek
Mycie mięsa (adobe)

"Nie wyobrażam sobie, aby pokroić mięso, które dotykało milion osób"

Mycie mięsa budzi wiele kontrowersji i wywołuje mnóstwo dyskusji. Państwowa Inspekcja Sanitarna jest przeciwnikiem takiego przygotowywania mięsa. Ze względu na bakterie, które mogą się rozprzestrzenić w kuchni.

Dr Kowalczyk uważa natomiast, że mięso z pudełka jest obrzydliwe.

- Nie wyobrażam sobie, aby pokroić mięso, które dotykało milion osób, leżało w brudnej ladzie i dotykało różnych nieciekawych rzeczy - stwierdza na nagraniu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej