Dietetyczka przygotowuje mięso wbrew zasadom. Sanepid bije na alarm
Czy konieczne jest mycie mięsa? Sanepid całkowicie odradza, bo to powoduje roznoszenie bakterii. Jednak zdanie pewnej technolog ds. żywności może całkowicie was zaskoczyć. Ekspertka wydaje się nie stosować do zaleceń Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
20.05.2023 | aktual.: 20.05.2023 14:20
Jeszcze wiele lat temu wydawało się, że mycie na przykład schabu czy kurczaka jest powszechnie stosowaną czynnością. Nikt tego nie podważał. Wszystko jednak zmieniło się kilka lat temu, czyli stosunkowo niedawno. Z badań wynika bowiem, że na powierzchni mięsa osadzają się bakterie, których woda wcale nie zmywa. Mało tego, może doprowadzić nawet do ich rozprzestrzenienia i różnych zakażeń.
Zobacz także
Dietetyczka popiera mycie mięsa. To wbrew zaleceniom sanepidu
Dr Karolina Kowalczyk prowadzi TikToka, na którym edukuje o tematach dietetycznych. Ostatnio zszokowała wiele osób stwierdzeniem, że zawsze myje mięso. Oznacza to, że w tym aspekcie nie przestrzega istotnych zaleceń sanitarnych. W filmiku opowiada o tym, jak proces mycia wygląda.
To, według słów dietetyczki, zajmuje około trzy minuty. Gąbkę, którą używa w tym celu, od razu wyrzuca do kosza na śmieci.
"Nie wyobrażam sobie, aby pokroić mięso, które dotykało milion osób"
Mycie mięsa budzi wiele kontrowersji i wywołuje mnóstwo dyskusji. Państwowa Inspekcja Sanitarna jest przeciwnikiem takiego przygotowywania mięsa. Ze względu na bakterie, które mogą się rozprzestrzenić w kuchni.
Dr Kowalczyk uważa natomiast, że mięso z pudełka jest obrzydliwe.