Na deser robię szybkie ciasto na kefirze z owocami. Mięciutkie i wilgotne
To ciasto, które wychodzi za każdym razem, nawet jeśli do tej pory próby pieczenia okupione były zakalcami i opadającym sernikami.
To ciasto to pozycja obowiązkowa, gdy latem kuszą świeże, soczyste owoce. Jest jak kameleon i zmienia się w zależności od tego, co akurat owocuje. Możesz dorzucić maliny, jabłka, owoce leśne, truskawki, śliwki czy morele — w każdym wydaniu ciasto będzie smakowało po prostu znakomicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji
Proste ciasto na kefirze
To deser, który nie wymaga nawet wspinania się na krzesło, by wyciągnąć z szafki przykurzony robot kuchenny. Nie musisz nawet szukać mieszadełek do miksera, bo całość przygotujesz przy pomocy łyżki lub widelca. W jednej misce miesza się osobno składniki mokre, a w drugiej suche. Następnie obie mieszanki łączy się w jedną masę. Ważne jest, aby mieszać tylko do połączenia składników, by ciasto zachowało swoją lekkość. Potem pozostaje już tylko wylanie ciasta do formy, wyłożenie ulubionych owoców i pieczenie. Prosto, szybko i bez udziwnień.
Tym, co sprawia, że to ciasto jest puszyste, ale jednocześnie nie traci wilgotności jest kefir. Wchodzi w reakcję ze środkami spulchniającymi takimi jak soda oczyszczona czy proszek do pieczenia. W efekcie tej reakcji powstają pęcherzyki gazu, które napowietrzają ciasto od środka. To właśnie dzięki temu procesowi gotowe ciasto jest niezwykle miękkie i delikatne. Na dodatek pięknie wyrasta, a dzięki odpowiedniej wilgotności nawet po kilku dniach pozostaje świeże i apetyczne.
Wybór owoców należy do ciebie, ja najchętniej sięgam po te leśne. Poza sezonem możesz sięgnąć także po te mrożone. Nie rozmrażaj ich przed dodaniem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka kefiru,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 300 g ulubionych owoców.
Sposób przygotowania:
- W jednej misce umieść suche składniki i wymieszaj.
- Do drugiej wbij jajka, wlej kefir oraz olej i połącz, aż powstanie jednolita masa.
- Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników.
- Formę wyłóż papierem lub wysmaruj masłem.
- Wlej przygotowaną masę i ułóż na wierzchu owoce.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut, aż do suchego patyczka.
Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!