WAŻNE
TERAZ

Jest akt oskarżenia przeciwko Macierewiczowi

Na deser robię szybkie ciasto na kefirze z owocami. Mięciutkie i wilgotne

To ciasto, które wychodzi za każdym razem, nawet jeśli do tej pory próby pieczenia okupione były zakalcami i opadającym sernikami.

Proste ciasto na kefirzeProste ciasto na kefirze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To ciasto to pozycja obowiązkowa, gdy latem kuszą świeże, soczyste owoce. Jest jak kameleon i zmienia się w zależności od tego, co akurat owocuje. Możesz dorzucić maliny, jabłka, owoce leśne, truskawki, śliwki czy morele — w każdym wydaniu ciasto będzie smakowało po prostu znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji

Proste ciasto na kefirze

To deser, który nie wymaga nawet wspinania się na krzesło, by wyciągnąć z szafki przykurzony robot kuchenny. Nie musisz nawet szukać mieszadełek do miksera, bo całość przygotujesz przy pomocy łyżki lub widelca. W jednej misce miesza się osobno składniki mokre, a w drugiej suche. Następnie obie mieszanki łączy się w jedną masę. Ważne jest, aby mieszać tylko do połączenia składników, by ciasto zachowało swoją lekkość. Potem pozostaje już tylko wylanie ciasta do formy, wyłożenie ulubionych owoców i pieczenie. Prosto, szybko i bez udziwnień.

Proste ciasto na kefirze możesz upiec z ulubionymi owocami
Proste ciasto na kefirze możesz upiec z ulubionymi owocami © Adobe Stock | Jivanshreela

Tym, co sprawia, że to ciasto jest puszyste, ale jednocześnie nie traci wilgotności jest kefir. Wchodzi w reakcję ze środkami spulchniającymi takimi jak soda oczyszczona czy proszek do pieczenia. W efekcie tej reakcji powstają pęcherzyki gazu, które napowietrzają ciasto od środka. To właśnie dzięki temu procesowi gotowe ciasto jest niezwykle miękkie i delikatne. Na dodatek pięknie wyrasta, a dzięki odpowiedniej wilgotności nawet po kilku dniach pozostaje świeże i apetyczne.

Wybór owoców należy do ciebie, ja najchętniej sięgam po te leśne. Poza sezonem możesz sięgnąć także po te mrożone. Nie rozmrażaj ich przed dodaniem.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka kefiru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 300 g ulubionych owoców.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce umieść suche składniki i wymieszaj.
  2. Do drugiej wbij jajka, wlej kefir oraz olej i połącz, aż powstanie jednolita masa.
  3. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników.
  4. Formę wyłóż papierem lub wysmaruj masłem.
  5. Wlej przygotowaną masę i ułóż na wierzchu owoce.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut, aż do suchego patyczka.

Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Różowe naleśniki skuszą nawet największego niejadka. Nikt nie zgadnie, jaki jest główny składnik
Różowe naleśniki skuszą nawet największego niejadka. Nikt nie zgadnie, jaki jest główny składnik
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥