WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

Na deser robię szybkie ciasto na kefirze z owocami. Mięciutkie i wilgotne

To ciasto, które wychodzi za każdym razem, nawet jeśli do tej pory próby pieczenia okupione były zakalcami i opadającym sernikami.

Proste ciasto na kefirzeProste ciasto na kefirze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To ciasto to pozycja obowiązkowa, gdy latem kuszą świeże, soczyste owoce. Jest jak kameleon i zmienia się w zależności od tego, co akurat owocuje. Możesz dorzucić maliny, jabłka, owoce leśne, truskawki, śliwki czy morele — w każdym wydaniu ciasto będzie smakowało po prostu znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji

Proste ciasto na kefirze

To deser, który nie wymaga nawet wspinania się na krzesło, by wyciągnąć z szafki przykurzony robot kuchenny. Nie musisz nawet szukać mieszadełek do miksera, bo całość przygotujesz przy pomocy łyżki lub widelca. W jednej misce miesza się osobno składniki mokre, a w drugiej suche. Następnie obie mieszanki łączy się w jedną masę. Ważne jest, aby mieszać tylko do połączenia składników, by ciasto zachowało swoją lekkość. Potem pozostaje już tylko wylanie ciasta do formy, wyłożenie ulubionych owoców i pieczenie. Prosto, szybko i bez udziwnień.

Proste ciasto na kefirze możesz upiec z ulubionymi owocami
Proste ciasto na kefirze możesz upiec z ulubionymi owocami © Adobe Stock | Jivanshreela

Tym, co sprawia, że to ciasto jest puszyste, ale jednocześnie nie traci wilgotności jest kefir. Wchodzi w reakcję ze środkami spulchniającymi takimi jak soda oczyszczona czy proszek do pieczenia. W efekcie tej reakcji powstają pęcherzyki gazu, które napowietrzają ciasto od środka. To właśnie dzięki temu procesowi gotowe ciasto jest niezwykle miękkie i delikatne. Na dodatek pięknie wyrasta, a dzięki odpowiedniej wilgotności nawet po kilku dniach pozostaje świeże i apetyczne.

Wybór owoców należy do ciebie, ja najchętniej sięgam po te leśne. Poza sezonem możesz sięgnąć także po te mrożone. Nie rozmrażaj ich przed dodaniem.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka kefiru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 300 g ulubionych owoców.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce umieść suche składniki i wymieszaj.
  2. Do drugiej wbij jajka, wlej kefir oraz olej i połącz, aż powstanie jednolita masa.
  3. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników.
  4. Formę wyłóż papierem lub wysmaruj masłem.
  5. Wlej przygotowaną masę i ułóż na wierzchu owoce.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut, aż do suchego patyczka.

Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa