Na deser zrób kukurydziane kruszynki. Dzieci za nimi przepadają

Czasami nie potrzeba wiele, by wywołać zachwyt na dziecięcych buziach. Tak jest w przypadku tych prostych przekąsek z chrupiących płatków kukurydzianych i kakao. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować pyszny podwieczorek.

Słodkie kruszynkiSłodkie kruszynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | David Pimborough
Ewa Malinowska

Kukurydziane kruszynki to jeden z najszybszych przepisów na ciasteczka, przy którym nie ma za dużo do zrobienia. Masło, kakao, miód, cukier, bakalie i płatki - tylko tyle potrzeba do szczęścia. Ten przepis sprawdzi się idealnie, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, a szafki w kuchni świecą pustkami. Możesz zabrać je ze sobą do pracy, dorzucić do śniadaniowego pudełka lub schrupać do popołudniowej herbaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina

Kukurydziane kruszynki z czekoladą

To prosta i szybka propozycja na domowy przysmak. Kochają je dzieci, uwielbiają dorośli, a samo przygotowanie to bułka z masłem. Sprawdzą się tutaj zarówno niesłodzone płatki kukurydziane, jak i te z dodatkiem miodu lub orzeszków. Do masy dorzuć rodzynki, swoje ulubione posiekane orzechy, żurawinę lub po prostu postaw na same płatki z czekoladową masą. Wystarczy masło, kakao i coś słodkiego, by nadać im wyjątkowy smak.

Czekoladowe kruszynki kukurydziane
Czekoladowe kruszynki kukurydziane © Adobe Stock

Są chrupiące i tak smaczne, że ciężko oderwać się od jedzenia. Kruszynki możesz przygotować, dodając płatki kukurydziane do roztopionej mlecznej lub gorzkiej czekolady. To idealny sposób na wykorzystanie resztek z kuchni lub wyczarowanie "czegoś z niczego".

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki kakao,
  • ulubione bakalie,
  • ok. 250 g płatków kukurydzianych.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść masło.
  2. Dodaj do roztopionego masła cukier, kakao i miód. Mieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą. Ilość cukru możesz dopasować do własnych preferencji.
  3. Wsyp do masy bakalie, a następnie płatki kukurydziane. Mieszaj delikatnie, aby wszystko się połączyło, ale płatki nie pokruszyły się zbytnio. Pamiętaj, że płatków nie powinno być za dużo, aby masa była zwarta, ale też nie za mało, aby wszystko się dobrze skleiło.
  4. Przełóż przygotowaną masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ją ugnieć, aby masa się wyrównała.
  5. Odstaw foremkę z masą do lodówki, aby stwardniała.

Możesz użyć dowolnej foremki, np. kwadratowej, prostokątnej lub okrągłej. Ważne, aby była wyłożona papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyjąć gotowy deser. Przed podaniem pokrój lub połam przygotowaną masę na mniejsze kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia