Na deser zrób kukurydziane kruszynki. Dzieci za nimi przepadają
Czasami nie potrzeba wiele, by wywołać zachwyt na dziecięcych buziach. Tak jest w przypadku tych prostych przekąsek z chrupiących płatków kukurydzianych i kakao. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować pyszny podwieczorek.
14.11.2024 09:55
Kukurydziane kruszynki to jeden z najszybszych przepisów na ciasteczka, przy którym nie ma za dużo do zrobienia. Masło, kakao, miód, cukier, bakalie i płatki - tylko tyle potrzeba do szczęścia. Ten przepis sprawdzi się idealnie, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, a szafki w kuchni świecą pustkami. Możesz zabrać je ze sobą do pracy, dorzucić do śniadaniowego pudełka lub schrupać do popołudniowej herbaty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kukurydziane kruszynki z czekoladą
To prosta i szybka propozycja na domowy przysmak. Kochają je dzieci, uwielbiają dorośli, a samo przygotowanie to bułka z masłem. Sprawdzą się tutaj zarówno niesłodzone płatki kukurydziane, jak i te z dodatkiem miodu lub orzeszków. Do masy dorzuć rodzynki, swoje ulubione posiekane orzechy, żurawinę lub po prostu postaw na same płatki z czekoladową masą. Wystarczy masło, kakao i coś słodkiego, by nadać im wyjątkowy smak.
Są chrupiące i tak smaczne, że ciężko oderwać się od jedzenia. Kruszynki możesz przygotować, dodając płatki kukurydziane do roztopionej mlecznej lub gorzkiej czekolady. To idealny sposób na wykorzystanie resztek z kuchni lub wyczarowanie "czegoś z niczego".
Składniki:
- 125 g masła,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki kakao,
- ulubione bakalie,
- ok. 250 g płatków kukurydzianych.
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuść masło.
- Dodaj do roztopionego masła cukier, kakao i miód. Mieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą. Ilość cukru możesz dopasować do własnych preferencji.
- Wsyp do masy bakalie, a następnie płatki kukurydziane. Mieszaj delikatnie, aby wszystko się połączyło, ale płatki nie pokruszyły się zbytnio. Pamiętaj, że płatków nie powinno być za dużo, aby masa była zwarta, ale też nie za mało, aby wszystko się dobrze skleiło.
- Przełóż przygotowaną masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ją ugnieć, aby masa się wyrównała.
- Odstaw foremkę z masą do lodówki, aby stwardniała.
Możesz użyć dowolnej foremki, np. kwadratowej, prostokątnej lub okrągłej. Ważne, aby była wyłożona papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyjąć gotowy deser. Przed podaniem pokrój lub połam przygotowaną masę na mniejsze kawałki. Smacznego!