Na dźwięk tej nazwy nie da się nie roześmiać. Prosta zupa zrobi furorę
Ten podkarpacki klasyk to najlepsze rozwiązanie, gdy chcesz się najeść, a przy tym nie wydać fortuny. Chociaż dziad z babą brzmi co najmniej niecodziennie, to na stałe zagości w repertuarze twoich zup.
Dziad z babą zdecydowanie nie brzmi jak nazwa potrawy, ale tak właśnie na Podkarpaciu nazywa się prostą i pożywną zupę z ziemniaków i klusek. Zwykle do garnka trafia jeden z tych dwóch składników, ale w tym przypadku nie trzeba wybierać. Stąd też wzięła się nazwa: jest dziad i baba, jest duet ziemniak i kluska. Często gościła w postne dni - nie ma w sobie grama mięsa, ale zdecydowanie potrafi na długo uciszyć burczenie w brzuchach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia
Zupa dziad z babą
Obok nazwy tej zupy nie da się przejść obojętnie, a kiedy już spróbuje się jej po raz pierwszy, nie sposób odmówić dokładki. To jeden z przykładów na to, że można gotować tanio, prosto i przy tym naprawdę smacznie. Są tutaj kluski i ziemniaki, więc całość jest naprawdę gęsta i pożywna. Do tego w zupie lądują liście laurowe i ziele angielskie, kojarzone raczej z gulaszami czy pieczonymi mięsami.
Podkarpackie gospodynie aromatyzują nimi zupę, dzięki czemu nikt nie narzeka, że w zupie bez mięsa brakuje charakterystycznej głębi smaku.
Składniki na zupę:
- 2-3 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 5-6 ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- 3 liście laurowe,
- 3-4 kulki ziela angielskiego,
- sól, pieprz i kminek do smaku,
- posiekana natka pietruszki.
Składniki na kluski:
- pół szklanki mąki razowej,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 40 ml ciepłej wody,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę pszenną oraz razową, dodaj sól oraz ciepłą wodę i wyrób ciasto. Powinno być ono dość twarde.
- Odrywaj kawałki masy i uformuj z nich okrągłe kluski.
- Marchewki i pietruszkę obierz, pokrój w średniej wielkości kostkę i zalej ok. 2 litrami wody.
- Dodaj łyżkę masła i zagotuj, aż zaczną mięknąć.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
- Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę kminku.
- Po chwili dorzuć przygotowane kluski.
- Gotuj, aż ziemniaki i kluseczki będą miękkie.
- Na patelni rozgrzej pozostałe masło i podsmaż posiekaną cebulkę, aż się zeszkli.
- Dodaj cebulę do zupy, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
Gotową zupę serwuj na ciepło. W wersji na bogato możesz dodać do niej skwarki lub boczek. Zamiast wody świetnie sprawdzi się też bulion lub rosół. Smacznego!