Na imieniny przygotowuje babeczki z 1 dodatkiem. Idealny deser dla dorosłych
Na zbliżającą się imprezę chciałam przygotować deser, który będzie smaczny, a jednocześnie na tyle niepopularny, że zaskoczę nim najbliższych. Kiedy natrafiłam na ten przepis, postanowiłam podać go na imieninach – był to strzał w dziesiątkę, a cały talerz zniknął w mgnieniu oka.
Włoska kuchnia jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych, również jeśli chodzi o desery. Tiramisu czy panna cotta są obłędne w smaku, ale są tak popularne, że trudno nimi zaskoczyć najbliższych. Dlatego poszukałam głębiej i tak odkryłam przepis na pyszne babà z rumem.
Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać
Babà z rumem
Na szczęście przepis jest prosty i nie wymaga odkrywczych nowoczesnych metod, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, aby wypieki wyszły idealnie. Po pierwsze, zwróć uwagę na czas moczenia rodzynek. Ważne jest, aby zalać je rumem co najmniej 30 minut przed dodaniem do ciasta. Jeśli czas będzie krótszy, rodzynki mogą nie być soczyste i nie nabiorą aromatu alkoholu.
Po drugie, zwróć uwagę na konsystencję ciasta po dodaniu rumu. Może okazać się zbyt lepkie i w takim wypadku dodaj jedną lub dwie łyżki mąki, tak aby ciasto było elastyczne, ale nie klejące. Pamiętaj również, aby nasączać babeczki syropem, gdy są jeszcze lekko ciepłe, bo gorące mogą się rozpadać.
Przepis na włoski deser z rumem
Z podanej ilości składników wyjdzie około dziesięciu babeczek.
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki pszennej,
- 50 g rodzynek,
- 25 g masła,
- 3 jajka,
- 2-3 łyżki rumu ,
- 7 g suszonych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli.
Składniki na syrop:
- 300 ml wody,
- 200 g cukru,
- 100 ml rumu (lub reszta rumu po moczeniu rodzynek),
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
- Włóż rodzynki do miski i zalej je rumem tak, aby były całkowicie przykryte, pozostaw na 30 minut, aby napęczniały i nabrały smaku.
- Przesiej mąkę do dużej miski, wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i drożdżami.
- Dodaj jajka i miękkie masło.
- Zagniataj ręcznie lub mikserem aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Po namoczeniu w rumie odlej nadmiar płynu z rodzynek i delikatnie wmieszaj je do ciasta, tak aby były równomiernie rozmieszczone.
- Przygotuj foremki. Posmaruj je masłem, przełóż porcje ciasta do 2/3 wysokości foremek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 minut aż podwoi swoją objętość.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Włóż foremki do nagrzanego piekarnika i piecz 10-15 minut aż babeczki będą złociste.
- W czasie gdy babeczki się pieczą przygotuj syrop.
- Umyj cytrynę i pomarańczę, zetrzyj cienko skórkę na drobnej tarce (uważając, żeby nie zetrzeć białej, gorzkiej części), wyciśnij sok z owoców i odstaw.
- W małym garnku połącz wodę, cukier, soki i skórki cytrusów.
- Gotuj 3 minuty, dodaj rum, zanurz lekko ostudzone babeczki w syropie aż dobrze się nasączą i odstaw do ocieknięcia. Gotowe!