Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka

Wśród innych, bardziej popularnych przekąsek na przyjęciu, tarta prezentuje się wyjątkowo i przykuwa całą uwagę. Chrupiąca, z kremowym nadzieniem, znika ze stołu w parę chwil, a w wytrawnej wersji nie zajmuje miejsca ciastom i innym słodkościom.

Wytrawna tarta dyniowa świetnie sprawdzi się na przyjęciaWytrawna tarta dyniowa świetnie sprawdzi się na przyjęcia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tarty nie są tak popularne na polskich stołach jak w innych krajach, a jeśli już się pojawiają, to znacznie częściej w wersji na słodko. W tym wydaniu z dodatkiem sera feta i dyni z pewnością przyciągnie spojrzenia wszystkich przy stole i na pewno usłyszysz kilka pytań o przepis.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Tarta z dynią i serem feta

Do tarty najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido — nie trzeba jej obierać, a jej miąższ jest intensywnie pomarańczowy i słodki. Dynia piżmowa również nadaje się idealnie, bo po upieczeniu staje się kremowa i delikatna. Wybierając fetę, zwróć uwagę na skład – oryginalna feta powinna być produkowana z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego, dzięki czemu ma wyrazisty, lekko słony smak, który świetnie kontrastuje z dynią

Przepis na tarte z dynią

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 15 g zimnej wody.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g dyni,
  • 200 g sera fety,
  • 100 g sera żółtego,
  • 4 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • szczypta soli,
  • 3 goździki.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój na kawałki zimne masło.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj masło, jedno jajko, szczyptę soli i odrobinę zimnej wody, po czym szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
  3. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 15 minut.
  4. Po schłodzeniu rozwałkuj je na placek i wyłóż nim formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia, dociśnij do brzegów, a spód nakłuj widelcem w kilku miejscach, aby nie wyrósł podczas pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni.
  6. W międzyczasie przygotuj nadzienie: dynię obierz, pokrój na kawałki i ugotuj lub upiecz do miękkości, a następnie zmiksuj na gładką masę.
  7. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, ser zetrzyj na tarce, a goździki rozetrzyj w moździerzu lub zmiel w młynku.
  8. W większej misce roztrzep cztery jajka, dodaj purée z dyni, wsyp przyprawy: szczyptę soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, roztarte goździki, łyżeczkę tymianku i łyżeczkę rozmarynu.
  9. Całość dobrze wymieszaj, a następnie dodaj starty ser, posiekaną cebulę oraz pokruszoną fetę.
  10. Przelej masę na podpieczony spód tarty, wyrównaj wierzch i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu