Na imprezy serwuję deskę frytek z sosami. Znikają szybciej niż chipsy
Chociaż nie możemy już śledzić zmagań Polaków na Euro 2024, to przed nami wciąż wiele emocjonujących meczów. Po piłkarskich emocjach czas na Igrzyska Olimpijskie, a i innych okazji do wspólnych spotkań i świętowania zdecydowanie nie zabraknie. Na stole warto postawić wtedy pyszną deskę frytek z sosami.
14.07.2024 08:47
Spotkanie z przyjaciółmi na oglądanie sportowych zmagań, domowy seans filmowy, impreza czy też wspólny, rodzinny wieczór - żadna z tych okazji nie może obyć się bez przekąsek. Zamiast sięgać po oklepane chipsy czy popcorn, przygotowuję deskę frytek w wersji na bogato. Największą robotę robią podane do niej dipy, wśród których każdy znajdzie swojego ulubieńca.
Deska frytek z dipami - pomysł na przekąskę
Różnego rodzaju kształty i formy frytek i ziemniaków z łatwością można znaleźć w sklepowych zamrażarkach. Gorzej jest z dipami - gotowe sosy mają często składy, które wołają o pomstę do nieba. Jeśli znudził ci się ketchup i majonez, mam pięć pysznych rozwiązań.
W miseczkach dzieje się dużo i każdy znajdzie odpowiedni sos dla siebie. Sprawdzą się również do innych przekąsek, jak pokrojone w słupki warzywa czy nachosy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Dip awokado:
- 1 awokado,
- sok z połowy limonki
- 100 g śmietany,
- 100 ml majonezu,
- ½ szklanki natki pietruszki,
- ¾ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Dip Dijon:
- 200 g śmietany 18 proc.,
- 300 g majonezu,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- ⅓ szklanki miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu.
Dip marinara:
- 400 g pomidorów drobno pokrojonych,
- ½ czerwonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 garść świeżej bazylii,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Dip Yum Yum:
- 300 ml majonezu,
- 40 g przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Dip tatarski:
- 200 ml majonezu,
- 140 śmietany 18 proc. proc.,
- 4 gałązki świeżego koperku.
- 150 g korniszonów,
- 100 g marynowanych pieczarek,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- 300 g ziemniaczanych kulek,
- 300 g frytek z przyprawami,
- 300 g ziemniaczanych paluchów,
- 300 g ziemniaczanych talarków,
- 300 g cebulowych krążków.
Sposób przygotowania:
Dip awokado: Awokado wydrążam ze skórki, usuwając oczywiście pestkę. Wyciskam sok z limonki, dorzucam natkę pietruszki, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz. Blenduję.
Dip Dijon: W misce umieszczam śmietanę, majonez oraz musztardę. Dodaję miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam całość.
Dip marinara: Pomidory umieszczam w kielichu blendera. Dorzucam czerwoną cebulę, czosnek oraz świeżą bazylię. Wlewam oliwę z oliwek, wsypuję sol i blenduję.
Dip Tom Yum: Do majonezu dodaję przecier pomidorowy, ocet jabłkowy oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.
Dip tatarski: Korniszony kroję w plastry i wrzucam do naczynia robota kuchennego. Dodaję marynowane pieczarki, koperek, śmietanę oraz majonez. Doprawiam solą oraz pieprzem i blenduję.
Deska z przekąskami: Wszystkie dipy po przygotowaniu schładzam przez minimum 2 godziny. Frytki, talarki i inne przekąski przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Układam wszystko na desce. Smacznego!