PrzepisPrzekąskiNa imprezy serwuję deskę frytek z sosami. Znikają szybciej niż chipsy

Na imprezy serwuję deskę frytek z sosami. Znikają szybciej niż chipsy

Chociaż nie możemy już śledzić zmagań Polaków na Euro 2024, to przed nami wciąż wiele emocjonujących meczów. Po piłkarskich emocjach czas na Igrzyska Olimpijskie, a i innych okazji do wspólnych spotkań i świętowania zdecydowanie nie zabraknie. Na stole warto postawić wtedy pyszną deskę frytek z sosami.

Deska frytek z sosami
Deska frytek z sosami
Źródło zdjęć: © Pyszności

14.07.2024 08:47

Spotkanie z przyjaciółmi na oglądanie sportowych zmagań, domowy seans filmowy, impreza czy też wspólny, rodzinny wieczór - żadna z tych okazji nie może obyć się bez przekąsek. Zamiast sięgać po oklepane chipsy czy popcorn, przygotowuję deskę frytek w wersji na bogato. Największą robotę robią podane do niej dipy, wśród których każdy znajdzie swojego ulubieńca.

Deska frytek z dipami - pomysł na przekąskę

Różnego rodzaju kształty i formy frytek i ziemniaków z łatwością można znaleźć w sklepowych zamrażarkach. Gorzej jest z dipami - gotowe sosy mają często składy, które wołają o pomstę do nieba. Jeśli znudził ci się ketchup i majonez, mam pięć pysznych rozwiązań.

W miseczkach dzieje się dużo i każdy znajdzie odpowiedni sos dla siebie. Sprawdzą się również do innych przekąsek, jak pokrojone w słupki warzywa czy nachosy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Dip awokado:

  • 1 awokado,
  • sok z połowy limonki
  • 100 g śmietany,
  • 100 ml majonezu,
  • ½ szklanki natki pietruszki,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Dip Dijon:

  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 300 g majonezu,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • ⅓ szklanki miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu.

Dip marinara:

  • 400 g pomidorów drobno pokrojonych,
  • ½ czerwonej cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Dip Yum Yum:

  • 300 ml majonezu,
  • 40 g przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Dip tatarski:

  • 200 ml majonezu,
  • 140 śmietany 18 proc. proc.,
  • 4 gałązki świeżego koperku.
  • 150 g korniszonów,
  • 100 g marynowanych pieczarek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • 300 g ziemniaczanych kulek,
  • 300 g frytek z przyprawami,
  • 300 g ziemniaczanych paluchów,
  • 300 g ziemniaczanych talarków,
  • 300 g cebulowych krążków.

Sposób przygotowania:

Dip awokado: Awokado wydrążam ze skórki, usuwając oczywiście pestkę. Wyciskam sok z limonki, dorzucam natkę pietruszki, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz. Blenduję.

Dip awokado
Dip awokado© Pyszności

Dip Dijon: W misce umieszczam śmietanę, majonez oraz musztardę. Dodaję miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam całość.

Dip dijon
Dip dijon© Pyszności

Dip marinara: Pomidory umieszczam w kielichu blendera. Dorzucam czerwoną cebulę, czosnek oraz świeżą bazylię. Wlewam oliwę z oliwek, wsypuję sol i blenduję.

Sos marinara
Sos marinara© Pyszności

Dip Tom Yum: Do majonezu dodaję przecier pomidorowy, ocet jabłkowy oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.

Dip Tom Yum
Dip Tom Yum© Pyszności

Dip tatarski: Korniszony kroję w plastry i wrzucam do naczynia robota kuchennego. Dodaję marynowane pieczarki, koperek, śmietanę oraz majonez. Doprawiam solą oraz pieprzem i blenduję.

Dip tatarski
Dip tatarski© Pyszności

Deska z przekąskami: Wszystkie dipy po przygotowaniu schładzam przez minimum 2 godziny. Frytki, talarki i inne przekąski przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Układam wszystko na desce. Smacznego!

"Meczowa przekąska" - deska frytek z sosami
"Meczowa przekąska" - deska frytek z sosami © Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideoprzekąski
Wybrane dla Ciebie