Zapadła decyzja Unii. Ze sklepowych półek znikną ulubione przekąski

Sztuczne aromaty dymu, które trafiają do wielu przekąsek, a także mięs, serów czy sosów, zostały wycofane przez Unię Europejską. Powodem poważne ryzyko dla zdrowia.

Popularne przekąski zostaną wycoafne? Popularne przekąski zostaną wycoafne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Państwa członkowskie poparły wniosek Komisji Europejskiej dotyczący nieodnawiania zezwolenia na osiem aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Aromaty te zastępowały do tej pory tradycyjne wędzenie w przypadku wędlin czy serów oraz wzmacniały smak chipsów, sosów czy dań instant, napojów, lodów i wyrobów cukierniczych. Tym samym ze sklepowych półek zniknąć mogą takie produkty jak chipsy bekonowe, których smak bazował na dodatku wycofanych aromatów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Unia Europejska zakazuje sztucznych aromatów. Koniec z popularnymi chipsami?

Pod koniec kwietnia 2023 r. państwa członkowskie poparły wniosek Komisji Europejskiej, tym samym więc osiem aromatów dymu wędzarniczego zniknie ze składów produktów w całej Unii Europejskiej. Określono przy tym konkretne okresy wycofywania w zależności od produktu, aby dać producentom czas na dostosowanie się do nowych przepisów.

"W przypadku zastąpienia tradycyjnego wędzenia (np. szynek, ryb, serów) okres wycofywania wynosi pięć lat. W przypadku zastosowań, w których aromat dymu wędzarniczego dodaje się w celu uzyskania dodatkowego smaku (np. zupy, chipsy, sosy), okres wycofywania wyniesie dwa lata" - wskazano w komunikacie. "Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE".
Chipsy bekonowe na cenzurowanym?
Chipsy bekonowe na cenzurowanym? © Pixabay

Toksyczne aromaty w jedzeniu

Jak widnieje w komunikacie opublikowanym przez Komisję Europejską, decyzje opierają się na ocenach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który stwierdził, że w przypadku wszystkich ośmiu ocenionych aromatów dymu wędzarniczego obawy dotyczące genotoksyczności zostały potwierdzone lub nie można ich wykluczyć (dotyczy to konkretnych środków aromatyzujących, które można dodawać do żywności, a nie samego środka spożywczego).

"Genotoksyczność to zdolność substancji chemicznej do uszkadzania materiału genetycznego komórek. Zmiany lub mutacje w informacji genetycznej w komórce mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak rak i choroby dziedziczne. Dla tego typu toksyczności nie jest możliwe określenie bezpiecznego poziomu" - wyjaśnia EFSA na swojej stronie internetowej.

Źródło: https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/827828/en; https://www.efsa.europa.eu/en/news/smoke-flavourings-qa-wim-mennes-efsas-working-group-chair-flavourings

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀