NewsyZapadła decyzja Unii. Ze sklepowych półek znikną ulubione przekąski

Zapadła decyzja Unii. Ze sklepowych półek znikną ulubione przekąski

Popularne przekąski zostaną wycoafne?
Popularne przekąski zostaną wycoafne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.06.2024 15:04, aktual.: 08.06.2024 15:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sztuczne aromaty dymu, które trafiają do wielu przekąsek, a także mięs, serów czy sosów, zostały wycofane przez Unię Europejską. Powodem poważne ryzyko dla zdrowia.

Państwa członkowskie poparły wniosek Komisji Europejskiej dotyczący nieodnawiania zezwolenia na osiem aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Aromaty te zastępowały do tej pory tradycyjne wędzenie w przypadku wędlin czy serów oraz wzmacniały smak chipsów, sosów czy dań instant, napojów, lodów i wyrobów cukierniczych. Tym samym ze sklepowych półek zniknąć mogą takie produkty jak chipsy bekonowe, których smak bazował na dodatku wycofanych aromatów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Unia Europejska zakazuje sztucznych aromatów. Koniec z popularnymi chipsami?

Pod koniec kwietnia 2023 r. państwa członkowskie poparły wniosek Komisji Europejskiej, tym samym więc osiem aromatów dymu wędzarniczego zniknie ze składów produktów w całej Unii Europejskiej. Określono przy tym konkretne okresy wycofywania w zależności od produktu, aby dać producentom czas na dostosowanie się do nowych przepisów.

"W przypadku zastąpienia tradycyjnego wędzenia (np. szynek, ryb, serów) okres wycofywania wynosi pięć lat. W przypadku zastosowań, w których aromat dymu wędzarniczego dodaje się w celu uzyskania dodatkowego smaku (np. zupy, chipsy, sosy), okres wycofywania wyniesie dwa lata" - wskazano w komunikacie. "Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE".
Chipsy bekonowe na cenzurowanym?
Chipsy bekonowe na cenzurowanym?© Pixabay

Toksyczne aromaty w jedzeniu

Jak widnieje w komunikacie opublikowanym przez Komisję Europejską, decyzje opierają się na ocenach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który stwierdził, że w przypadku wszystkich ośmiu ocenionych aromatów dymu wędzarniczego obawy dotyczące genotoksyczności zostały potwierdzone lub nie można ich wykluczyć (dotyczy to konkretnych środków aromatyzujących, które można dodawać do żywności, a nie samego środka spożywczego).

"Genotoksyczność to zdolność substancji chemicznej do uszkadzania materiału genetycznego komórek. Zmiany lub mutacje w informacji genetycznej w komórce mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak rak i choroby dziedziczne. Dla tego typu toksyczności nie jest możliwe określenie bezpiecznego poziomu" - wyjaśnia EFSA na swojej stronie internetowej.

Źródło: https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/827828/en; https://www.efsa.europa.eu/en/news/smoke-flavourings-qa-wim-mennes-efsas-working-group-chair-flavourings

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także