NewsyZapadła decyzja Unii. Ze sklepowych półek znikną ulubione przekąski

Zapadła decyzja Unii. Ze sklepowych półek znikną ulubione przekąski

Sztuczne aromaty dymu, które trafiają do wielu przekąsek, a także mięs, serów czy sosów, zostały wycofane przez Unię Europejską. Powodem poważne ryzyko dla zdrowia.

Popularne przekąski zostaną wycoafne?
Popularne przekąski zostaną wycoafne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Państwa członkowskie poparły wniosek Komisji Europejskiej dotyczący nieodnawiania zezwolenia na osiem aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Aromaty te zastępowały do tej pory tradycyjne wędzenie w przypadku wędlin czy serów oraz wzmacniały smak chipsów, sosów czy dań instant, napojów, lodów i wyrobów cukierniczych. Tym samym ze sklepowych półek zniknąć mogą takie produkty jak chipsy bekonowe, których smak bazował na dodatku wycofanych aromatów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Unia Europejska zakazuje sztucznych aromatów. Koniec z popularnymi chipsami?

Pod koniec kwietnia 2023 r. państwa członkowskie poparły wniosek Komisji Europejskiej, tym samym więc osiem aromatów dymu wędzarniczego zniknie ze składów produktów w całej Unii Europejskiej. Określono przy tym konkretne okresy wycofywania w zależności od produktu, aby dać producentom czas na dostosowanie się do nowych przepisów.

"W przypadku zastąpienia tradycyjnego wędzenia (np. szynek, ryb, serów) okres wycofywania wynosi pięć lat. W przypadku zastosowań, w których aromat dymu wędzarniczego dodaje się w celu uzyskania dodatkowego smaku (np. zupy, chipsy, sosy), okres wycofywania wyniesie dwa lata" - wskazano w komunikacie. "Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE".
Chipsy bekonowe na cenzurowanym?
Chipsy bekonowe na cenzurowanym?© Pixabay

Toksyczne aromaty w jedzeniu

Jak widnieje w komunikacie opublikowanym przez Komisję Europejską, decyzje opierają się na ocenach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który stwierdził, że w przypadku wszystkich ośmiu ocenionych aromatów dymu wędzarniczego obawy dotyczące genotoksyczności zostały potwierdzone lub nie można ich wykluczyć (dotyczy to konkretnych środków aromatyzujących, które można dodawać do żywności, a nie samego środka spożywczego).

"Genotoksyczność to zdolność substancji chemicznej do uszkadzania materiału genetycznego komórek. Zmiany lub mutacje w informacji genetycznej w komórce mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak rak i choroby dziedziczne. Dla tego typu toksyczności nie jest możliwe określenie bezpiecznego poziomu" - wyjaśnia EFSA na swojej stronie internetowej.

Źródło: https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/827828/en; https://www.efsa.europa.eu/en/news/smoke-flavourings-qa-wim-mennes-efsas-working-group-chair-flavourings

Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie