WAŻNE
TERAZ

Iga Świątek w finale Wimbledonu

Zapadła decyzja Unii. Ze sklepowych półek znikną ulubione przekąski

Sztuczne aromaty dymu, które trafiają do wielu przekąsek, a także mięs, serów czy sosów, zostały wycofane przez Unię Europejską. Powodem poważne ryzyko dla zdrowia.

Popularne przekąski zostaną wycoafne? Popularne przekąski zostaną wycoafne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Państwa członkowskie poparły wniosek Komisji Europejskiej dotyczący nieodnawiania zezwolenia na osiem aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Aromaty te zastępowały do tej pory tradycyjne wędzenie w przypadku wędlin czy serów oraz wzmacniały smak chipsów, sosów czy dań instant, napojów, lodów i wyrobów cukierniczych. Tym samym ze sklepowych półek zniknąć mogą takie produkty jak chipsy bekonowe, których smak bazował na dodatku wycofanych aromatów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Unia Europejska zakazuje sztucznych aromatów. Koniec z popularnymi chipsami?

Pod koniec kwietnia 2023 r. państwa członkowskie poparły wniosek Komisji Europejskiej, tym samym więc osiem aromatów dymu wędzarniczego zniknie ze składów produktów w całej Unii Europejskiej. Określono przy tym konkretne okresy wycofywania w zależności od produktu, aby dać producentom czas na dostosowanie się do nowych przepisów.

"W przypadku zastąpienia tradycyjnego wędzenia (np. szynek, ryb, serów) okres wycofywania wynosi pięć lat. W przypadku zastosowań, w których aromat dymu wędzarniczego dodaje się w celu uzyskania dodatkowego smaku (np. zupy, chipsy, sosy), okres wycofywania wyniesie dwa lata" - wskazano w komunikacie. "Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE".
Chipsy bekonowe na cenzurowanym?
Chipsy bekonowe na cenzurowanym? © Pixabay

Toksyczne aromaty w jedzeniu

Jak widnieje w komunikacie opublikowanym przez Komisję Europejską, decyzje opierają się na ocenach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który stwierdził, że w przypadku wszystkich ośmiu ocenionych aromatów dymu wędzarniczego obawy dotyczące genotoksyczności zostały potwierdzone lub nie można ich wykluczyć (dotyczy to konkretnych środków aromatyzujących, które można dodawać do żywności, a nie samego środka spożywczego).

"Genotoksyczność to zdolność substancji chemicznej do uszkadzania materiału genetycznego komórek. Zmiany lub mutacje w informacji genetycznej w komórce mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak rak i choroby dziedziczne. Dla tego typu toksyczności nie jest możliwe określenie bezpiecznego poziomu" - wyjaśnia EFSA na swojej stronie internetowej.

Źródło: https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/827828/en; https://www.efsa.europa.eu/en/news/smoke-flavourings-qa-wim-mennes-efsas-working-group-chair-flavourings

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny