Na kolację lub obiad jadam wysokobiałkowe tosty. Sycą na długo i nie podnoszą cukru
Jeśli szukasz pomysłu, co zjeść na kolację, te tosty będą smaczną odpowiedzią. Wystarczy kilka prostych składników i chwila pieczenia, by zjeść coś smacznego i zdrowego na koniec dnia.
Tosty z serka wiejskiego nie są tak właściwie tostami, bo brakuje w nich chleba. Zamiast tego zapiekam masę z serka wiejskiego, sera żółtego oraz wędliny. To przepis, który pokochają wszyscy unikający węglowodanów i glutenu oraz osoby na diecie ketogenicznej. Chrupiące kanapki świetnie sprawdzą się wieczorem, gdy kiszki zaczynają grać marsza, a nie chcemy się specjalnie objadać przed snem. To prosty i szybki przepis, który zadowoli twoje kubki smakowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad
Tosty z serka wiejskiego
Serek wiejski to nie tylko dodatek, ale również baza do stworzenia wielu innych potraw. Sprawdzi się w placuszkach, można z niego zrobić proste pizzerinki lub tortille, a w kolacyjnym wydaniu zastąpi chleb w tostach. To również przepis, który uratuje posiłek, gdy w chlebaku zostały tylko okruszki.
Białko jest kluczowym składnikiem odżywczym, szczególnie wieczorem. Pomaga w regeneracji mięśni podczas snu i zapewnia uczucie sytości przez całą noc, co może zapobiec nocnemu podjadaniu. Białkowe tosty mogą być świetnym posiłkiem na koniec dnia.
Mimo swojej sytości, tosty z serka są stosunkowo lekkie i łatwostrawne. Nie obciążają żołądka przed snem, dzięki czemu spokojnie możemy oddać się w objęcia Morfeusza.
Składniki:
- 100 g serka wiejskiego,
- 50 g startego żółtego sera,
- 3 plasterki wędliny drobiowej,
- 1-2 łyżeczki czerwonego pesto (opcjonalnie),
- 2 jajka,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta słodkiej i ostrej papryki.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj serek wiejski, starty żółty ser, pokrojoną w kostkę wędlinę, pesto, jajka i posiekany drobno szczypiorek.
- Dopraw solą, pieprzem oraz papryką do smaku.
- Rozgrzej toster lub patelnię.
- Nałóż porcję masy i zapiekaj, aż tosty się zarumienią.
Gotowe tosty z serka wiejskiego serwuj na ciepło. Możesz dodatkowo podać je z ulubionym sosem lub po prostu z ketchupem. Smacznego!