Śledzie zalewam ketchupem i wstawiam do lodówki. Najpierw się dziwili, teraz jedzą ze smakiem

Śledzie na świątecznym stole pojawiają się najczęściej pod pierzynką ze śmietany lub w oleju z cebulą. Ja stawiam jednak na pyszny sos na bazie ketchupu. Robi furorę za każdym razem, gdy pojawia się na stole.

Śledzie w ketchupie - PysznościŚledzie w ketchupie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | wideonet
Ewa Malinowska

Mimo że wśród świątecznych śledzi dominują klasyczne przepisy ze śmietaną czy olejem, to również w tym daniu można postawić na odrobinę szaleństwa. Filety śledziowe zalewam sosem pomidorowym na bazie ketchupu, który świetnie komponuje się ze słoną rybą. Przygotowując te śledzie, aż ciężko powstrzymać się od podjadania. Są naprawdę pyszne i robią furorę na świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia

Śledzie w ketchupie

Ketchup kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem do mięs czy składnikiem burgerów. Kiedy wspomniałam moim bliskim, że przygotuję śledzie z dodatkiem tego sosu, byli co najmniej zdziwieni. Okazało się, że śledzie są tak pyszne, że aż ciężko powstrzymać się od wylizania pustej miseczki. Sos pomidorowy z ketchupu pasuje tak dobrze, że nie wyobrażam sobie świąt bez tego przepisu.

Śledzie w ketchupie - Pyszności
Śledzie w ketchupie - Pyszności © Canva | larik_malasha

Składniki:

  • 1 kg śledzi a la matias,
  • 1 mały słoik keczupu pikantnego,
  • 1 mały słoik keczupu łagodnego,
  • 6 dużych cebul,
  • 3 łyżki oleju,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie zanurzam w wodzie na kilka godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Co jakiś czas zmieniam wodę. Powinny moczyć się ok. 2-4 godzin w zależności od tego, jak słone był na początku.
  2. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę. Podsmażam przez kilka minut, aż warzywo się zeszkli.
  4. Do podsmażonej cebuli dodaję ketchupy i gotuję na małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiam do smaku pieprzem i odstawiam do wystudzenia.
  5. Namoczone wcześniej śledzie kroję w mniejsze kawałki i przekładam do pojemnika.
  6. Zalewam wystudzonym sosem pomidorowym z cebulą i wstawiam do lodówki. Najlepiej, aby spędziły w niej całą noc - smaki wtedy się świetnie przegryzą.

Śledzie w ketchupie świetnie sprawdzą się na Święta lub inne okazje. Podaję je w towarzystwie świeżego pieczywa. Jest pysznie, prosto i jednocześnie zaskakująco. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał