PrzepisBoże NarodzenieŚledzie zalewam ketchupem i wstawiam do lodówki. Najpierw się dziwili, teraz jedzą ze smakiem

Śledzie zalewam ketchupem i wstawiam do lodówki. Najpierw się dziwili, teraz jedzą ze smakiem

Śledzie w ketchupie - Pyszności
Śledzie w ketchupie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | wideonet

21.12.2023 11:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śledzie na świątecznym stole pojawiają się najczęściej pod pierzynką ze śmietany lub w oleju z cebulą. Ja stawiam jednak na pyszny sos na bazie ketchupu. Robi furorę za każdym razem, gdy pojawia się na stole.

Mimo że wśród świątecznych śledzi dominują klasyczne przepisy ze śmietaną czy olejem, to również w tym daniu można postawić na odrobinę szaleństwa. Filety śledziowe zalewam sosem pomidorowym na bazie ketchupu, który świetnie komponuje się ze słoną rybą. Przygotowując te śledzie, aż ciężko powstrzymać się od podjadania. Są naprawdę pyszne i robią furorę na świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie w ketchupie

Ketchup kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem do mięs czy składnikiem burgerów. Kiedy wspomniałam moim bliskim, że przygotuję śledzie z dodatkiem tego sosu, byli co najmniej zdziwieni. Okazało się, że śledzie są tak pyszne, że aż ciężko powstrzymać się od wylizania pustej miseczki. Sos pomidorowy z ketchupu pasuje tak dobrze, że nie wyobrażam sobie świąt bez tego przepisu.

Śledzie w ketchupie - Pyszności
Śledzie w ketchupie - Pyszności© Canva | larik_malasha

Składniki:

  • 1 kg śledzi a la matias,
  • 1 mały słoik keczupu pikantnego,
  • 1 mały słoik keczupu łagodnego,
  • 6 dużych cebul,
  • 3 łyżki oleju,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie zanurzam w wodzie na kilka godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Co jakiś czas zmieniam wodę. Powinny moczyć się ok. 2-4 godzin w zależności od tego, jak słone był na początku.
  2. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę. Podsmażam przez kilka minut, aż warzywo się zeszkli.
  4. Do podsmażonej cebuli dodaję ketchupy i gotuję na małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiam do smaku pieprzem i odstawiam do wystudzenia.
  5. Namoczone wcześniej śledzie kroję w mniejsze kawałki i przekładam do pojemnika.
  6. Zalewam wystudzonym sosem pomidorowym z cebulą i wstawiam do lodówki. Najlepiej, aby spędziły w niej całą noc - smaki wtedy się świetnie przegryzą.

Śledzie w ketchupie świetnie sprawdzą się na Święta lub inne okazje. Podaję je w towarzystwie świeżego pieczywa. Jest pysznie, prosto i jednocześnie zaskakująco. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także