WideoNa obiad podaj klops faszerowany papryką. Zwykłe mielone pójdą w odstawkę

Na obiad podaj klops faszerowany papryką. Zwykłe mielone pójdą w odstawkę

Kiedy brakuje ci pomysłu na obiad, a zwykłe kotlety już ci się znudziły, postaw na klopsa z papryką. Zamiast nudnego, suchego fileta bazą jest soczyste mięso z udek.

Klops faszerowany papryką
Klops faszerowany papryką
Źródło zdjęć: © Pyszności

Drobiowy klops faszerowany papryką to pyszna propozycja na obiad lub ciekawą przystawkę na imprezy. Delikatne, soczyste mięso z warzywnym farszem podbije podniebienia gości i sprawi, że długo będą wspominać to danie. To przepis efektowny, ale wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa

Klops drobiowy faszerowany papryką

Bazą do przygotowania klopsa jest mięso z udek kurczaka. W przeciwieństwie do filetów jest wilgotne i soczyste, więc nie musisz obawiać się, że danie będzie zbyt suche. W środku skrywa się pyszny farsz z papryki oraz suszonych pomidorów, który wspaniale podkręca smak mięsa.

To danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo efektowne, dzięki czemu doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Podany na ciepło z kaszą lub ziemniakami i surówką świetnie sprawdzi się na obiad, można podawać go również zamiast wędliny na kanapkach czy po prostu jako szybką przekąskę.

Składniki:

Klops:

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Farsz:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso z udek kurczaka zmiel na maszynce. Dodaj jajko, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.

Mięso do wyrabiania klopsa
Mięso do wyrabiania klopsa© Pyszności

Krok 2. Paprykę pokrój w niedużą kostkę, cebulę oraz suszone pomidory drobno poszatkuj. Paprykę z cebulą podsmaż na rozgrzanym oleju lub oliwie. Gdy się zeszklą, dodaj pomidory, natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy i smaż chwilę. Dopraw solą oraz pieprzem.

Farsz do klopsa drobiowego
Farsz do klopsa drobiowego© Pyszności

Krok 3. Formę o wymiarach ok. 12 x 10 x 24 cm wyłóż folią aluminiową i papierem do pieczenia. Dodaj połowę masy i dodaj farsz, zostawiając wolne miejsce przy brzegach. Przykryj pozostałym mięsem. Zawiń w papier oraz folię i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Po tym czasie odwiń ostrożnie klopsa i piecz jeszcze przez 20 minut bez przykrycia.

Klops gotowy do pieczenia
Klops gotowy do pieczenia© Pyszności

Krok 4. Gotowe mięso wyjmij z formy i pokrój w plastry. Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Klops drobiowy z papryką
Klops drobiowy z papryką© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideoobiad dla całej rodziny

Wybrane dla Ciebie