Na obiad podaj klops faszerowany papryką. Zwykłe mielone pójdą w odstawkę

Kiedy brakuje ci pomysłu na obiad, a zwykłe kotlety już ci się znudziły, postaw na klopsa z papryką. Zamiast nudnego, suchego fileta bazą jest soczyste mięso z udek.

Klops faszerowany paprykąKlops faszerowany papryką
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Drobiowy klops faszerowany papryką to pyszna propozycja na obiad lub ciekawą przystawkę na imprezy. Delikatne, soczyste mięso z warzywnym farszem podbije podniebienia gości i sprawi, że długo będą wspominać to danie. To przepis efektowny, ale wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa

Klops drobiowy faszerowany papryką

Bazą do przygotowania klopsa jest mięso z udek kurczaka. W przeciwieństwie do filetów jest wilgotne i soczyste, więc nie musisz obawiać się, że danie będzie zbyt suche. W środku skrywa się pyszny farsz z papryki oraz suszonych pomidorów, który wspaniale podkręca smak mięsa.

To danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo efektowne, dzięki czemu doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Podany na ciepło z kaszą lub ziemniakami i surówką świetnie sprawdzi się na obiad, można podawać go również zamiast wędliny na kanapkach czy po prostu jako szybką przekąskę.

Składniki:

Klops:

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Farsz:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso z udek kurczaka zmiel na maszynce. Dodaj jajko, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.

Mięso do wyrabiania klopsa
Mięso do wyrabiania klopsa © Pyszności

Krok 2. Paprykę pokrój w niedużą kostkę, cebulę oraz suszone pomidory drobno poszatkuj. Paprykę z cebulą podsmaż na rozgrzanym oleju lub oliwie. Gdy się zeszklą, dodaj pomidory, natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy i smaż chwilę. Dopraw solą oraz pieprzem.

Farsz do klopsa drobiowego
Farsz do klopsa drobiowego © Pyszności

Krok 3. Formę o wymiarach ok. 12 x 10 x 24 cm wyłóż folią aluminiową i papierem do pieczenia. Dodaj połowę masy i dodaj farsz, zostawiając wolne miejsce przy brzegach. Przykryj pozostałym mięsem. Zawiń w papier oraz folię i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Po tym czasie odwiń ostrożnie klopsa i piecz jeszcze przez 20 minut bez przykrycia.

Klops gotowy do pieczenia
Klops gotowy do pieczenia © Pyszności

Krok 4. Gotowe mięso wyjmij z formy i pokrój w plastry. Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Klops drobiowy z papryką
Klops drobiowy z papryką © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu