Na obiad robię roladę serową z kurczakiem. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Kurczak owinięty puszystym omletem jest doskonałą propozycją na obiad dla osób na diecie wysokobiałkowej. Mięso, pieczarki, jajka, ser żółty i ani grama mąki – taki dobór składników sprawia, że potrawa jest pełna wartościowych składników, bez zbędnych zapychaczy. Możesz podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Rolada serowa z kurczakiem jest pełna białka Rolada serowa z kurczakiem jest pełna białka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Rolada z kurczakiem i pieczarkami idealnie sprawdza się na imprezach rodzinnych, kiedy podajesz kilka różnych dań na półmiskach. Wtedy każdy może dobrać do niej takie dodatki, jakie najbardziej lubi. Pomyśl o tym, żeby na stole znalazła się świeża sałatka i sos w stylu greckiego tzatziki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Różne propozycje nadzienia

W środku rolady serowej możesz zapiec wiele różnych pożywnych składników, w zależności od preferowanej diety i upodobań kulinarnych. Filety kurczaka i pieczarki to klasyczny zestaw, ale zachęcam do eksperymentów. Zamiast pieczarek możesz wybrać liście szpinaku i suszone pomidory. Szpinak podsmaż wcześniej na patelni, aby podczas pieczenia nie puścił wody.

Inną ciekawą propozycją na farsz są pieczone warzywa z serem feta. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż paprykę, cukinię i bakłażana. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika z funkcją grilla na 10–15 minut. Bakłażana warto wcześniej oprószyć solą i przepłukać pod bieżącą wodą, aby zlikwidować ewentualną goryczkę.

Przepis na roladę serową z kurczakiem

Roladę możesz podać jeszcze gorącą na obiad, ale musisz wziąć poprawkę na to, że świeżo po wyjęciu z piekarnika nie uda się jej pokroić na zgrabne i równe plastry. Jeśli chcesz, żeby porcje wyglądały estetycznie, po upieczeniu ostudź roladę i wstaw do lodówki. Podaj na drugi dzień w charakterze zimnej przekąski.

Składniki na ciasto:

0,5 kg żółtego sera, 5 jajek, 3 łyżki majonezu, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu.

Farsz:

  • 4 piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • olej lub masło do smażenia.

Wykonanie:

  1. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z rozkłóconymi jajkami, solą i pieprzem.
  2. Masę jajeczno-serową wylej na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20–30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i smaż, aż warzywa będą miękkie.
  4. Po usmażeniu odlej wodę, pieczarki z cebulą przełóż do miski i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
  5. Piersi kurczaka pokrój na cieńsze kotlety, mięso dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  6. Wyjmij omlet z piekarnika i ostrożnie oderwij od papieru. Połóż na nim mięso z kurczaka, a na wierzch wyłóż pieczarki. Pomagając sobie papierem do pieczenia, zawiń roladę.
  7. Owiniętą w papier roladę wstaw do pieczenia na kolejne 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa