WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Na piątkowy obiad robię kotlety siostry Anastazji. Nie mają grama mięsa, ale są pełne smaku

Szukasz bezmięsnej alternatywy dla klasycznego schabowego, która będzie sycąca, aromatyczna i banalnie prosta w przygotowaniu? Kotlety ziemniaczane siostry Anastazji to przepis, który od lat króluje w polskich domach. Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze i niezwykły aromat pieczarek z cebulą sprawiają, że trudno im się oprzeć – nawet największym mięsożercom.

Kotlety ziemniaczane z przepisu siostry AnastazjiKotlety ziemniaczane z przepisu siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

W świecie kulinariów niewiele rzeczy potrafi mnie tak ucieszyć, jak odkrycie przepisu, który jest jednocześnie prosty i efektowny. Kotlety ziemniaczane siostry Anastazji to właśnie taki hit – idealny pomysł na piątkowy obiad lub rodzinny posiłek w tygodniu.

Kotlety ziemniaczane – bezmięsna alternatywa dla schabowych

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, który zaskoczy całą rodzinę, a jednocześnie chcesz odpuścić mięso, kotlety ziemniaczane to strzał w dziesiątkę. Osobiście odkryłem je dzięki przepisom siostry Anastazji i od tamtej pory stały się moim ulubionym sposobem na szybki, sycący obiad. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze sprawiają, że trudno uwierzyć, że to danie w pełni roślinne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa w słoikach – prosty przepis na zimę

W codziennej kuchni doceniam prostotę – ziemniaki, cebula, pieczarki i kilka dodatków tworzą aromatyczne kotlety ziemniaczane, które w smaku biją na głowę klasyczne schabowe. To świetna alternatywa dla tych, którzy chcą coś lekkiego, ale wciąż konkretnego i zostawiającego przyjemne uczucie sytości.

Przepis na kotlety ziemniaczane siostry Anastazji

Ten przepis jest intuicyjny, ale jednocześnie daje efekt, który naprawdę zachwyca – chrupiąca skórka i miękkie wnętrze, pełne aromatu podsmażonych pieczarek i cebuli. Obiad idealny.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g pieczarek,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju + do smażenia,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia, a następnie rozgnieść praską lub tłuczkiem na gładką masę.
  2. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodać pieczarki i smażyć, aż odparuje woda, a grzyby lekko się zarumienią. Patelnię zdjąć z ognia.
  3. Do ziemniaków dodać podsmażone pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  4. Formować równe kotlety, obtaczać je w bułce tartej i odkładać na deskę.
  5. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron, aż uzyskają złocistą, chrupiącą skórkę. Podawać na ciepło z ulubioną surówką lub sałatką.

Ten przepis to dowód, że bezmięsny obiad może być sycący, aromatyczny i pełen charakteru.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby