Siostra Anastazja dodaje do surówki z kiszonej kapusty nietypowy dodatek. Jest boska

Choć wybór świeżych warzyw mamy coraz większy, to nie zapominamy o surówce z kapusty kiszonej. Pasuje ona do wielu dań i jest bardzo zdrowa. Jej miłośniczką jest też siostra Anastazja, ale nie przygotowuje jej w tradycyjny sposób.

Surówka z kiszonej kapusty z burakami. Przepis siostry AnastazjiSurówka z kiszonej kapusty z burakami. Przepis siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sister
Dorota Gepert

Przepisy siostry Anastazji zawsze się sprawdzają, bo są szybkie, proste i smaczne. Przypominają często dania serwowane przez babcie. Zakonnica sięga po dobrze znane składniki, które kupimy w każdym sklepie bądź na straganie. Nie są one z reguły zbyt drogie, jak chociażby w przypadku tej surówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna

Surówka z kiszonej kapusty to obiadowy klasyk. Pasuje do wielu dań, a zwłaszcza do smażonej ryby. I choć na straganach kusi nas coraz więcej nowalijek, lepiej nie zapominać o niej aż do jesieni. Dietetycy twierdzą, że warto ją jeść przez cały rok.

Proces fermentacji wzbogaca kapustę o probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i poprawiają trawienie. Dzięki zawartości witamin C i B kiszona kapusta wzmacnia odporność i wspomaga metabolizm. Może przyczynić się także do obniżenia poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi. Jest niskokaloryczna, a w jej składzie są antyoksydanty, które mogą działać przeciwnowotworowo, co potwierdzają badania naukowe.

Z czym połączyć kapustę kiszoną?

Kiszona kapusta to baza surówek. Z reguły dodajemy do niej jeszcze marchewkę, jabłko, zieleninę, by wzbogacić jej smak. Siostra Anastazja stawia zaś na inny dodatek. Do drobno pokrojonej kapusty dodaje starte na tarce buraki. To warzywo korzeniowe, które także kojarzymy z posiłkami jesiennymi i zimowymi. Zupełnie niesłusznie. Zawierają mnóstwo witamin oraz błonnika, który sprzyja dobremu trawieniu. Są bogate w żelazo i kwas foliowy. Już niedługo pojawią się na straganach młode buraki ćwikłowe, które do takiej surówki będą idealne.

Surówka z kapusty siostry Anastazji

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 2 ugotowane buraki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • szczypta cukru,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • kminek do smaku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj warzywa na małe kawałki. Umieść je w miseczce i wymieszaj z cukrem, by złagodzić ich smak.
  2. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zatrzyj na tarce.
  3. Drobno posiekaj odciśniętą kapustę kiszoną.
  4. Tak przygotowane warzywa wymieszaj i dodaj do nich posiekany szczypiorek.
  5. Surówkę dopraw oliwą i przyprawami.

Możesz ją przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni