Siostra Anastazja dodaje do surówki z kiszonej kapusty nietypowy dodatek. Jest boska

Choć wybór świeżych warzyw mamy coraz większy, to nie zapominamy o surówce z kapusty kiszonej. Pasuje ona do wielu dań i jest bardzo zdrowa. Jej miłośniczką jest też siostra Anastazja, ale nie przygotowuje jej w tradycyjny sposób.

Surówka z kiszonej kapusty z burakami. Przepis siostry AnastazjiSurówka z kiszonej kapusty z burakami. Przepis siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sister
Dorota Gepert

Przepisy siostry Anastazji zawsze się sprawdzają, bo są szybkie, proste i smaczne. Przypominają często dania serwowane przez babcie. Zakonnica sięga po dobrze znane składniki, które kupimy w każdym sklepie bądź na straganie. Nie są one z reguły zbyt drogie, jak chociażby w przypadku tej surówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna

Surówka z kiszonej kapusty to obiadowy klasyk. Pasuje do wielu dań, a zwłaszcza do smażonej ryby. I choć na straganach kusi nas coraz więcej nowalijek, lepiej nie zapominać o niej aż do jesieni. Dietetycy twierdzą, że warto ją jeść przez cały rok.

Proces fermentacji wzbogaca kapustę o probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i poprawiają trawienie. Dzięki zawartości witamin C i B kiszona kapusta wzmacnia odporność i wspomaga metabolizm. Może przyczynić się także do obniżenia poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi. Jest niskokaloryczna, a w jej składzie są antyoksydanty, które mogą działać przeciwnowotworowo, co potwierdzają badania naukowe.

Z czym połączyć kapustę kiszoną?

Kiszona kapusta to baza surówek. Z reguły dodajemy do niej jeszcze marchewkę, jabłko, zieleninę, by wzbogacić jej smak. Siostra Anastazja stawia zaś na inny dodatek. Do drobno pokrojonej kapusty dodaje starte na tarce buraki. To warzywo korzeniowe, które także kojarzymy z posiłkami jesiennymi i zimowymi. Zupełnie niesłusznie. Zawierają mnóstwo witamin oraz błonnika, który sprzyja dobremu trawieniu. Są bogate w żelazo i kwas foliowy. Już niedługo pojawią się na straganach młode buraki ćwikłowe, które do takiej surówki będą idealne.

Surówka z kapusty siostry Anastazji

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 2 ugotowane buraki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • szczypta cukru,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • kminek do smaku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj warzywa na małe kawałki. Umieść je w miseczce i wymieszaj z cukrem, by złagodzić ich smak.
  2. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zatrzyj na tarce.
  3. Drobno posiekaj odciśniętą kapustę kiszoną.
  4. Tak przygotowane warzywa wymieszaj i dodaj do nich posiekany szczypiorek.
  5. Surówkę dopraw oliwą i przyprawami.

Możesz ją przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby