Siostra Anastazja dodaje do surówki z kiszonej kapusty nietypowy dodatek. Jest boska

Choć wybór świeżych warzyw mamy coraz większy, to nie zapominamy o surówce z kapusty kiszonej. Pasuje ona do wielu dań i jest bardzo zdrowa. Jej miłośniczką jest też siostra Anastazja, ale nie przygotowuje jej w tradycyjny sposób.

Surówka z kiszonej kapusty z burakami. Przepis siostry AnastazjiSurówka z kiszonej kapusty z burakami. Przepis siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sister
Dorota Gepert

Przepisy siostry Anastazji zawsze się sprawdzają, bo są szybkie, proste i smaczne. Przypominają często dania serwowane przez babcie. Zakonnica sięga po dobrze znane składniki, które kupimy w każdym sklepie bądź na straganie. Nie są one z reguły zbyt drogie, jak chociażby w przypadku tej surówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna

Surówka z kiszonej kapusty to obiadowy klasyk. Pasuje do wielu dań, a zwłaszcza do smażonej ryby. I choć na straganach kusi nas coraz więcej nowalijek, lepiej nie zapominać o niej aż do jesieni. Dietetycy twierdzą, że warto ją jeść przez cały rok.

Proces fermentacji wzbogaca kapustę o probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i poprawiają trawienie. Dzięki zawartości witamin C i B kiszona kapusta wzmacnia odporność i wspomaga metabolizm. Może przyczynić się także do obniżenia poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi. Jest niskokaloryczna, a w jej składzie są antyoksydanty, które mogą działać przeciwnowotworowo, co potwierdzają badania naukowe.

Z czym połączyć kapustę kiszoną?

Kiszona kapusta to baza surówek. Z reguły dodajemy do niej jeszcze marchewkę, jabłko, zieleninę, by wzbogacić jej smak. Siostra Anastazja stawia zaś na inny dodatek. Do drobno pokrojonej kapusty dodaje starte na tarce buraki. To warzywo korzeniowe, które także kojarzymy z posiłkami jesiennymi i zimowymi. Zupełnie niesłusznie. Zawierają mnóstwo witamin oraz błonnika, który sprzyja dobremu trawieniu. Są bogate w żelazo i kwas foliowy. Już niedługo pojawią się na straganach młode buraki ćwikłowe, które do takiej surówki będą idealne.

Surówka z kapusty siostry Anastazji

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 2 ugotowane buraki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • szczypta cukru,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • kminek do smaku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj warzywa na małe kawałki. Umieść je w miseczce i wymieszaj z cukrem, by złagodzić ich smak.
  2. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zatrzyj na tarce.
  3. Drobno posiekaj odciśniętą kapustę kiszoną.
  4. Tak przygotowane warzywa wymieszaj i dodaj do nich posiekany szczypiorek.
  5. Surówkę dopraw oliwą i przyprawami.

Możesz ją przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯