Na pierwszy rzut oka wyglądają jak młode ziemniaczki, a to owoce. Doskonale wzmacniają kości i zęby

Choć na pierwszy rzut oka przypominają znane nam młode ziemniaki, to jednak ich wnętrze potrafi zaskoczyć. Na dziale z egzotycznymi produktami warto być czujnym, bo można natknąć się na owoc, który nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też wspiera zdrowie.

Ten egzotyczny owoc wygląda jak ziemniakTen egzotyczny owoc wygląda jak ziemniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W rzeczywistości nie mamy do czynienia z warzywem, a z egzotycznym owocem o nazwie słodliwka pospolita – znanym również jako langsat lub duku. Ten tropikalny przysmak pochodzi z Malezji i rośnie na wysokich drzewach w gorącym, wilgotnym klimacie. Jego cienka, ziemniaczana skórka skrywa delikatny miąższ, który wygląda jak mandarynka, a smakuje jak połączenie winogrona z grejpfrutem. Niestety, ze względu na krótki okres trwałości, świeża słodliwka rzadko trafia na polskie półki sklepowe. Jeśli jednak uda ci się ją znaleźć lub trafisz na nią podczas podróży na Malezji, nie bój się jej spróbować. Świetnie smakuje na surowo, ale doskonale sprawdza się także w przetworach i kompotach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

Naturalne wsparcie odporności, kości i zębów

Z pozoru niepozorna, słodliwka to prawdziwa bomba witaminowa. W jej wnętrzu znajdziemy witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B, wspomagające wzrok, odporność i układ nerwowy. Jednak to, co czyni ją szczególnie cenną, to wysoka zawartość fosforu i wapnia, czyli dwóch kluczowych składników odpowiadających za mocne zęby i zdrowe kości. Spożywanie słodliwki może wspierać mineralizację i gęstość kości, co ma ogromne znaczenie w diecie dzieci, seniorów i kobiet w ciąży.

Poza wartościami odżywczymi, słodliwka pospolita wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Bardzo cenna obecność polifenoli i antyoksydantów pomaga zwalczać wolne rodniki i łagodzić stany zapalne w organizmie. W tradycyjnej medycynie wykorzystywano nie tylko owoce, ale również korę, nasiona i liście, które służyły jako naturalne remedium na biegunkę, infekcje, a nawet ukąszenia jadowitych zwierząt.

Przepis na kompot z słodliwki pospolitej

Składniki:

  • 500 g słodliwki pospolitej,
  • 100 g cukru,
  • 600 ml wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • garść liści mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz słodliwkę i usuń z niej pestki, a liście mięty umyj i delikatnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Następnie umieść owoce w garnku, zalej je wodą, dodaj cukier, liście mięty oraz świeży sok z cytryny.
  3. Całość zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu przez 10–12 minut, aż owoce zmiękną, a smaki się połączą.
  4. Po ugotowaniu zdejmij kompot z ognia, odstaw do przestygnięcia, a następnie podawaj schłodzony.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie