Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach

Już sam widok tego ciasta wywołuje zachwyt na twarzach. Po spróbowaniu ten efekt tylko się nasila i na jednym kawałku ciężko poprzestać.

Pyszne ciasto MarzeniePyszne ciasto Marzenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nazwa tego ciasta nie wzięła się znikąd - to spełnione marzenie każdego miłośnika słodkości. Kruchy spód, lekki krem, chrupiąca beza i owocowy akcent to połączenie po prostu idealne. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, rodzinne spotkania, popołudniową kawę z przyjaciółką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Ciasto Marzenie z bezą

To deser, który świetnie sprawdzi się nawet jak zamiennik tortu. Dzieje się tutaj sporo, ale wszystkie warstwy wspaniale ze sobą współgrają. Coś chrupie, gdzieś czuć owoc, jest kremowo. Ciasto Marzenie to nic innego jak...spełnione marzenie.

Ciasto Marzenie
Ciasto Marzenie © Adobe Stock | AGNES KANTARUK

Do tego ciasta możesz wykorzystać dowolny dżem albo postawić na domową frużelinę. Świetnie pasować będzie tutaj malinowy czy wiśniowy, ale możesz sięgnąć także po jagodowy, borówkowy czy truskawkowy. Owoce leśne najlepiej się sprawdzą i dodadzą lekkości i świeżości.

Składniki:

Kruche ciasto (2 blaty):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1-2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białka,
  • 150 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 50-70 g płatków migdałów.

Krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Dodatkowo:

  • 300-400 g ulubionego dżemu lub frużeliny, najlepiej malinowej lub wiśniowej,
  • 150-200 g świeżych owoców leśnych do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj, sól oraz cukier.
  2. Dorzuć posiekane masło i rozetrzyj palcami.
  3. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj łyżkę zimnej wody.
  4. Podziel na dwie części, owiń każdą z nich folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
  5. Wyłóż pierwszą częścią spód tortownicy o średnicy około 20-22 cm i nakuj widelcem.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia i powtórz czynność z drugim ciastem.
  7. Na arkuszu papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy tortownicy.
  8. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Masa powinna być sztywna i błyszcząca, a cukier rozpuszczony.
  9. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny, wymieszaj szpatułką i rozłóż masę bezową równomiernie na przygotowanym okręgu na papierze do pieczenia.
  10. Posyp płatkami migdałów.
  11. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na około 1,5-2 godziny.
  12. Po tym czasie otwórz lekko drzwiczki piekarnika i zostaw bezę do ostygnięcia w piekarniku.
  13. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem, dodając po łyżce mascarpone oraz ekstrakt wanilinowy.
  14. Na paterze lub dużym talerzu ułóż pierwszy blat kruchego ciasta.
  15. Posmaruj go obficie dżemem lub frużeliną i wyłóż połowę kremu.
  16. Dodaj drugi blat, znów dżem, resztę kremu i na koniec upieczoną i wystudzoną bezę.
  17. Udekoruj całość owocami.

Gotowe ciasto Marzenie schłódź w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny, aby krem stężał, a smaki się przegryzły. Kroi się go najlepiej nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese