Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Już sam widok tego ciasta wywołuje zachwyt na twarzach. Po spróbowaniu ten efekt tylko się nasila i na jednym kawałku ciężko poprzestać.
Nazwa tego ciasta nie wzięła się znikąd - to spełnione marzenie każdego miłośnika słodkości. Kruchy spód, lekki krem, chrupiąca beza i owocowy akcent to połączenie po prostu idealne. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, rodzinne spotkania, popołudniową kawę z przyjaciółką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę
Ciasto Marzenie z bezą
To deser, który świetnie sprawdzi się nawet jak zamiennik tortu. Dzieje się tutaj sporo, ale wszystkie warstwy wspaniale ze sobą współgrają. Coś chrupie, gdzieś czuć owoc, jest kremowo. Ciasto Marzenie to nic innego jak...spełnione marzenie.
Do tego ciasta możesz wykorzystać dowolny dżem albo postawić na domową frużelinę. Świetnie pasować będzie tutaj malinowy czy wiśniowy, ale możesz sięgnąć także po jagodowy, borówkowy czy truskawkowy. Owoce leśne najlepiej się sprawdzą i dodadzą lekkości i świeżości.
Składniki:
Kruche ciasto (2 blaty):
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 80 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1-2 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli
Beza:
- 4 białka,
- 150 g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 50-70 g płatków migdałów.
Krem:
- 400 ml śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- 300-400 g ulubionego dżemu lub frużeliny, najlepiej malinowej lub wiśniowej,
- 150-200 g świeżych owoców leśnych do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj, sól oraz cukier.
- Dorzuć posiekane masło i rozetrzyj palcami.
- Dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj łyżkę zimnej wody.
- Podziel na dwie części, owiń każdą z nich folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Wyłóż pierwszą częścią spód tortownicy o średnicy około 20-22 cm i nakuj widelcem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia i powtórz czynność z drugim ciastem.
- Na arkuszu papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy tortownicy.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Masa powinna być sztywna i błyszcząca, a cukier rozpuszczony.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny, wymieszaj szpatułką i rozłóż masę bezową równomiernie na przygotowanym okręgu na papierze do pieczenia.
- Posyp płatkami migdałów.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na około 1,5-2 godziny.
- Po tym czasie otwórz lekko drzwiczki piekarnika i zostaw bezę do ostygnięcia w piekarniku.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem, dodając po łyżce mascarpone oraz ekstrakt wanilinowy.
- Na paterze lub dużym talerzu ułóż pierwszy blat kruchego ciasta.
- Posmaruj go obficie dżemem lub frużeliną i wyłóż połowę kremu.
- Dodaj drugi blat, znów dżem, resztę kremu i na koniec upieczoną i wystudzoną bezę.
- Udekoruj całość owocami.
Gotowe ciasto Marzenie schłódź w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny, aby krem stężał, a smaki się przegryzły. Kroi się go najlepiej nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Smacznego!