PrzepisCiasto bez pieczeniaNa stole postaw Słodką Krówkę. Można się rozpłynąć od pierwszego kawałka

Na stole postaw Słodką Krówkę. Można się rozpłynąć od pierwszego kawałka

Kiedy na stole pojawia się Słodka Krówka, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Pyszne ciasto bez pieczenia szybko stanie się hitem rodzinnych spotkań i imprez.

Ciasto Słodka Krówka
Ciasto Słodka Krówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.11.2024 12:02

To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Nie trzeba martwić się, że coś nie wyrośnie, opadnie lub będzie zakalcem, bo deser nie trafia w ogóle do piekarnika. Warstwy chrupiących herbatników, delikatnego kremu, słonych krakersów i wyrazistego dżemu porzeczkowego tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową. To idealne ciasto na każdą okazję, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Podobno nawet najbardziej wybredna teściowa nie szczędzi komplementów. Znika do ostatniego kawałka, a prośby o dokładkę nie mają końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Słodka Krówka - przepis na deser bez pieczenia

Ten deser to król wszystkich imprez. Słodka Krówka to ciasto z warstwami, które spełni marzenia wszystkich łasuchów. Tutaj wszystko gra koncertowo. Nie jest mdło, bo słodką masę przełamują solone krakersy i kwaśny dżem porzeczkowy. Proste rozwiązania są najlepsze, czuć to w każdym kawałku tego deseru. Ciasto znika w mgnieniu oka, a jego smak długo pozostaje w pamięci.

Warstwowe ciasto bez pieczenia
Warstwowe ciasto bez pieczenia© Adobe Stock | copyright: www.makowski.co

Słodka Krówka świetnie sprawdzi się jako deser na urodziny czy imieniny, ale warto przygotować ją również na święta.

Składniki:

Spód:

  • 6 paczek dużych herbatników maślanych.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka,
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 kostka masła.

Dodatkowe warstwy:

  • 1 duża paczka krakersów solonych,
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej,
  • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki.

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany 30 proc.,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1/4 szklanki gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ciasno herbatniki, tworząc pierwszą warstwę ciasta.
  2. Przygotuj masę budyniową. W połowie szklanki mleka rozpuść proszki budyniowe oraz cukier.
  3. Pozostałe mleko zagotuj, wlej budynie i gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Aby nie powstał kożuch, przykryj powierzchnię budyniu folią spożywczą.
  4. Ostudzony krem ucieraj z miękkim masłem, aż uzyskasz puszystą masę.
  5. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
  6. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym.
  7. Do ubitej śmietany dodaj przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszaj.
  8. Na warstwę herbatników wyłóż krem budyniowy.
  9. Następnie kolejno układaj warstwy: herbatniki, masa krówkowa, krakersy, dżem porzeczkowy i na koniec bita śmietana.

Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby wszystkie warstwy dobrze się połączyły. Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ciasto kakao lub startą czekoladą. Smacznego!

przepisciastociasta bez pieczenia
Zobacz także