WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Na stole została jeszcze biała kiełbasa? Dodaj kilka składników i zrób z niej nowe danie

Wielkanocne stoły aż uginają się od tradycyjnych specjałów. Wśród nich zawsze znajdzie się biała kiełbasa – parzona, pieczona, gotowana w żurku… Ale gdy świąteczny zgiełk już opadnie, a lodówka zaczyna przypominać magazyn zapasów, pojawia się pytanie: co zrobić z kiełbasą, której nikt nie dojadł? Wyrzucić? Nigdy w życiu! Z pomocą przychodzą proste, domowe przepisy, które nie tylko uratują resztki, ale też mogą stać się nowymi, popisowymi daniami poświątecznego tygodnia.

Na stole została jeszcze biała kiełbasa? Dodaj kilka składników i zrób z niej nowe danieKiełbasa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

To klasyka kuchennego recyklingu. Ziemniaki z wczoraj? Są. Kiełbasa? Jest. Śmietana i żółty ser? Też się znajdą. Wystarczy pokroić ziemniaki i kiełbasę w plastry, ułożyć warstwowo w naczyniu żaroodpornym, zalać mieszanką śmietany z jajkiem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na wierzch porządna garść sera. Piecz przez ok. 30 minut w 180°C, aż wszystko się pięknie zrumieni i zapach rozejdzie się po domu. To danie, które smakuje jak niedzielny obiad, a robi się je jak z niczego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

Jeśli po świętach zostało Ci trochę wywaru albo bulionu, możesz szybko przerobić go na aromatyczną zupę chrzanową z kiełbasą. Podsmaż plasterki kiełbasy z cebulką, wrzuć do garnka z wywarem, dodaj kilka łyżek tartego chrzanu, trochę śmietany i przypraw do smaku (liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, majeranek). Gotuj kilka minut i gotowe! Podawaj z jajkiem na twardo albo grzankami – i masz nową, rozgrzewającą zupę idealną na wiosenne przesilenie.

Paszteciki z białą kiełbasą i cebulką

Nie masz ochoty na wielkie gotowanie? Wystarczy ciasto francuskie i dobry farsz. Pokrój kiełbasę i cebulkę w drobną kostkę, podsmaż razem na patelni, dodaj szczyptę musztardy i majeranku. Taką mieszanką nadziej ciasto francuskie, pokrój na porcje i zawiń jak rogaliki albo zamknij jak mini-pierożki. Piecz w 200°C przez ok. 15 minut. Te paszteciki znikają szybciej niż mazurek z kruchym spodem!

Śniadaniowa patelnia – frittata po polsku

Znasz włoską frittatę? To taka elegancka wersja jajecznicy z piekarnika. Nasza propozycja to frittata z białą kiełbasą, cebulką, ewentualnie resztką szpinaku czy szczypiorku. Wszystko podsmaż na patelni, zalej jajkami rozmąconymi ze śmietanką, dodaj przyprawy i wrzuć do piekarnika lub trzymaj na wolnym ogniu pod przykryciem. Możesz posypać ziołami, serem lub polać jogurtem naturalnym. Prosto, sycąco, domowo.

Grzanki de luxe – prosty luksus

Czasem wystarczy kromka chleba, plasterek podsmażonej kiełbasy, łyżka chrzanu i liść rukoli, by stworzyć kanapkę, która smakuje jak z bistro. Taka "kanapka resztkowa" zyskuje nowy wymiar dzięki musztardzie francuskiej, piklom albo cienkiej warstwie karmelizowanej cebuli. Biała kiełbasa to świetna baza – wystarczy tylko dodać jej odpowiednią oprawę.

Na koniec: z resztek powstają kulinarne legendy

Nie bójmy się kuchennej improwizacji – szczególnie po świętach, gdy każda lodówka skrywa mnóstwo inspiracji. Biała kiełbasa to składnik, który świetnie odnajduje się w kuchni codziennej, nie tylko w wielkanocnym żurku. I kto wie – może z tych resztek powstanie twój nowy hit kulinarny?

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób