Na święta mój tata zawsze robi tę szynkę. Wszyscy goście zachwycają się jej smakiem i soczystością
Święta są doskonałą okazją do tego, aby zrobić domową szynkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a na pewno wędlina przygotowana w ten sposób jest o wiele zdrowsza od większości produktów ze sklepu. Sekretem tego przepisu jest dodatek, który znajduje się w każdej kuchni.
19.11.2024 12:54
W moim domu aromatyczna, soczysta szynka o ładnym różowym kolorze w okresie świąt Bożego Narodzenia wygrywa w przedbiegach. Mało kto może powstrzymać się od tego, by skubnąć odrobinę jeszcze w kuchni, zanim podam ją na stół. Muszę chować plasterki w lodówce, aby zostało na kanapki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić w domu szynkę bez specjalnego sprzętu?
To nie jest trudne, jednak wymaga przygotowania odpowiednich produktów i czasu, za to minimalnych nakładów pracy. Za różowy kolor szynki odpowiada sól peklowa, którą kupisz w większości sklepów spożywczych. Warto też uzupełnić zasobnik z przyprawami o kulki jałowca, ziele angielskie, pieprz w ziarnach.
Do gotowania szynki potrzebna jest siatka wędliniarska – najłatwiej i najkorzystniej jest zamówić ją w sklepie internetowym. Jest sprzedawana w rolkach, więc na pewno zostanie na następny raz.
Wstępne przygotowanie szynki
Zacznij od wyboru mięsa i tym razem zdecydowanie postaw na jakość. Szynka powinna być przygotowana ze zdrowego i świeżego mięsa.
Umyj dokładnie mięso, osusz ręcznikiem kuchennym i natrzyj solą peklową. Na 1 kg szynki potrzebujesz 2 łyżek soli. Natarte mięso przełóż do dużego pojemnika lub garnka, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Szynka może się peklować nawet przez całą dobę.
Sekretem tego przepisu jest czarna herbata, która sprawia, że mięso nabiera ładnego koloru i aromatu podobnego do wędlin wędzonych.
Składniki
- 3 litry wody, 6 torebek czarnej herbaty,
- 3 łyżki soli,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 kulki jałowca,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 4 ząbki czosnku.
Jak zrobić szynkę w herbacie?
- W dużym garnku wstaw do zagotowania wodę z czarną herbatą i przyprawami. Szynkę wyjmij z lodówki, opłucz z soli peklowej pod bieżącą wodą i wkłóż do siatki wędliniarskiej.
- Ostrożnie umieśćz ją w gorącej zalewie. Szynkę gotuj w herbacie na małej mocy palnika przez 1 godzinę. Wyjmuj i pozostaw do ostygnięcia.
Przestudzoną wędlinę możesz wyjąć z siatki. Jest już gotowa do spożycia.