Na święta mój tata zawsze robi tę szynkę. Wszyscy goście zachwycają się jej smakiem i soczystością

Święta są doskonałą okazją do tego, aby zrobić domową szynkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a na pewno wędlina przygotowana w ten sposób jest o wiele zdrowsza od większości produktów ze sklepu. Sekretem tego przepisu jest dodatek, który znajduje się w każdej kuchni.

Domowa szynka w herbacieDomowa szynka w herbacie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Anna Galuhn

W moim domu aromatyczna, soczysta szynka o ładnym różowym kolorze w okresie świąt Bożego Narodzenia wygrywa w przedbiegach. Mało kto może powstrzymać się od tego, by skubnąć odrobinę jeszcze w kuchni, zanim podam ją na stół. Muszę chować plasterki w lodówce, aby zostało na kanapki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Jak zrobić w domu szynkę bez specjalnego sprzętu?

To nie jest trudne, jednak wymaga przygotowania odpowiednich produktów i czasu, za to minimalnych nakładów pracy. Za różowy kolor szynki odpowiada sól peklowa, którą kupisz w większości sklepów spożywczych. Warto też uzupełnić zasobnik z przyprawami o kulki jałowca, ziele angielskie, pieprz w ziarnach.

Do gotowania szynki potrzebna jest siatka wędliniarska – najłatwiej i najkorzystniej jest zamówić ją w sklepie internetowym. Jest sprzedawana w rolkach, więc na pewno zostanie na następny raz.

Wstępne przygotowanie szynki

Zacznij od wyboru mięsa i tym razem zdecydowanie postaw na jakość. Szynka powinna być przygotowana ze zdrowego i świeżego mięsa.

Umyj dokładnie mięso, osusz ręcznikiem kuchennym i natrzyj solą peklową. Na 1 kg szynki potrzebujesz 2 łyżek soli. Natarte mięso przełóż do dużego pojemnika lub garnka, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Szynka może się peklować nawet przez całą dobę.

Sekretem tego przepisu jest czarna herbata, która sprawia, że mięso nabiera ładnego koloru i aromatu podobnego do wędlin wędzonych.

Składniki

  • 3 litry wody, 6 torebek czarnej herbaty,
  • 3 łyżki soli,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 kulki jałowca,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 4 ząbki czosnku.

Jak zrobić szynkę w herbacie?

  1. W dużym garnku wstaw do zagotowania wodę z czarną herbatą i przyprawami. Szynkę wyjmij z lodówki, opłucz z soli peklowej pod bieżącą wodą i wkłóż do siatki wędliniarskiej.
  2. Ostrożnie umieśćz ją w gorącej zalewie. Szynkę gotuj w herbacie na małej mocy palnika przez 1 godzinę. Wyjmuj i pozostaw do ostygnięcia.

Przestudzoną wędlinę możesz wyjąć z siatki. Jest już gotowa do spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje