PrzepisBoże NarodzenieNa święta mój tata zawsze robi tę szynkę. Wszyscy goście zachwycają się jej smakiem i soczystością

Na święta mój tata zawsze robi tę szynkę. Wszyscy goście zachwycają się jej smakiem i soczystością

Święta są doskonałą okazją do tego, aby zrobić domową szynkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a na pewno wędlina przygotowana w ten sposób jest o wiele zdrowsza od większości produktów ze sklepu. Sekretem tego przepisu jest dodatek, który znajduje się w każdej kuchni.

Domowa szynka w herbacie
Domowa szynka w herbacie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

19.11.2024 12:54

W moim domu aromatyczna, soczysta szynka o ładnym różowym kolorze w okresie świąt Bożego Narodzenia wygrywa w przedbiegach. Mało kto może powstrzymać się od tego, by skubnąć odrobinę jeszcze w kuchni, zanim podam ją na stół. Muszę chować plasterki w lodówce, aby zostało na kanapki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić w domu szynkę bez specjalnego sprzętu?

To nie jest trudne, jednak wymaga przygotowania odpowiednich produktów i czasu, za to minimalnych nakładów pracy. Za różowy kolor szynki odpowiada sól peklowa, którą kupisz w większości sklepów spożywczych. Warto też uzupełnić zasobnik z przyprawami o kulki jałowca, ziele angielskie, pieprz w ziarnach.

Do gotowania szynki potrzebna jest siatka wędliniarska – najłatwiej i najkorzystniej jest zamówić ją w sklepie internetowym. Jest sprzedawana w rolkach, więc na pewno zostanie na następny raz.

Wstępne przygotowanie szynki

Zacznij od wyboru mięsa i tym razem zdecydowanie postaw na jakość. Szynka powinna być przygotowana ze zdrowego i świeżego mięsa.

Umyj dokładnie mięso, osusz ręcznikiem kuchennym i natrzyj solą peklową. Na 1 kg szynki potrzebujesz 2 łyżek soli. Natarte mięso przełóż do dużego pojemnika lub garnka, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Szynka może się peklować nawet przez całą dobę.

Sekretem tego przepisu jest czarna herbata, która sprawia, że mięso nabiera ładnego koloru i aromatu podobnego do wędlin wędzonych.

Składniki

  • 3 litry wody, 6 torebek czarnej herbaty,
  • 3 łyżki soli,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 kulki jałowca,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 4 ząbki czosnku.

Jak zrobić szynkę w herbacie?

  1. W dużym garnku wstaw do zagotowania wodę z czarną herbatą i przyprawami. Szynkę wyjmij z lodówki, opłucz z soli peklowej pod bieżącą wodą i wkłóż do siatki wędliniarskiej.
  2. Ostrożnie umieśćz ją w gorącej zalewie. Szynkę gotuj w herbacie na małej mocy palnika przez 1 godzinę. Wyjmuj i pozostaw do ostygnięcia.

Przestudzoną wędlinę możesz wyjąć z siatki. Jest już gotowa do spożycia.

Wybrane dla Ciebie