Na sylwestra zrobię perskie placuszki. Zaskoczą smakiem i wyglądem
W sylwestrową noc warto zadbać nie tylko o odpowiednią dawkę rozrywki, ale i smaczne przekąski, które dadzą siłę na całonocną zabawę. W moim domu nie może zabraknąć małych, perskich placuszków.
Wszystkie koreczki i zawijasy z tortilli czy ciasta francuskiego wypadają blado, gdy na stół wjeżdżają jalebi. To idealne propozycja dla tych, którzy chcą powitać Nowy Rok w iście królewskim, słodkim stylu. Lśniące spiralne to jeden z najpopularniejszych deserów na Bliskim Wschodzie oraz w Indiach. Są chrupiące na zewnątrz, ale dzięki oblaniu ich aromatycznym syropem zachowują także soczyste wnętrze. To słodki sposób na to, by świętować sylwestra.
Sałatka Król Imprezy smakuje każdemu. W sam raz na sylwestra
Przepis na jalebi
To deser jakby żywcem wyjęty z "Baśni tysiąca i jednej nocy". Są bardzo słodkie i chrupiące, ciężko poprzestać na jednym. Syrop z dodatkiem wody różanej oraz kardamonu nadaje wyjątkowym smak i aromat, a wykończenie w postaci nitek szafranu sprawia, że można poczuć się luksusowo.
Smażenie jalebi przypomina przypomina malowanie na gorącym oleju. To słodka sztuka Orientu, która oczaruje w sylwestrową noc.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta kurkumy lub żółtego barwnika spożywczego,
- olej do smażenia.
Syrop:
- 1 szklanka cukru,
- pół szklanki wody,
- kilka nitek szafranu,
- 2-3 ziarna kardamonu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- kilka kropel wody różanej (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj rozgniecione ziarna kardamonu oraz szafran.
- Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj sok z cytryny i wodę różaną.
- Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- W misce wymieszaj mąkę pszenną, skrobię, sodę oraz kurkumę.
- Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinę wody.
- Przelej ciasto do rękawa cukierniczego z cienką końcówką lub do plastikowej butelki po sosie z małym otworem w korku.
- Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju.
- Wyciskaj ciasto bezpośrednio na gorący tłuszcz, tworząc spiralne kształty zaczynając od środka na zewnątrz.
- Smaż z obu stron na złoty kolor, aż staną się chrupiące.
- Gorące placuszki wyjmij z oleju i od razu zanurz w ciepłym syropie na około 1-2 minuty, aby dokładnie nim nasiąkły.
- Wyłóż jalebi na talerz. Przed podaniem możesz udekorować je dodatkowymi nitkami szafranu lub posiekanymi pistacjami.
Tak przygotowane placuszki najlepiej smakują na świeżo, przygotowane tego samego wieczoru. Smacznego!