Na urlopie spróbowałam zupę, która nazywa się laksa. Po powrocie postanowiłam odtworzyć jej smak
Laksa to połączenie aromatycznego bulionu, mleka kokosowego i intensywnej pasty przyprawowej. W Azji uchodzi za obowiązkową pozycję w menu, a w domowej kuchni potrafi przenieść wprost na malezyjską ulicę.
Laksa to duma kuchni Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie Malezji, Singapuru oraz Indonezji. Jest daniem, które potrafi zmieniać oblicze w zależności od regionu i domowych tradycji. Raz może być delikatna i kremowa, innym razem zaś ostra i kwaśna, wciągająca jak najlepsze tajskie curry.
Jej bazą jest bulion z aromatyczną pastą przyprawową i mlekiem kokosowym, a serce stanowi makaron, najczęściej ryżowy lub pszenny. Do tego obowiązkowe są dodatki: od krewetek i kurczaka, po tofu czy jajko na twardo. W tej wersji skupimy się na odmianie curry laksa, której smak opiera się na połączeniu mlecznego kremu i pikantnej pasty, idealnie rozgrzewającej w chłodniejsze dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku
Jak zrobić zupę laksa?
Korzenie laksy sięgają kuchni Peranakan, która narodziła się ze spotkania tradycji chińskich i malajskich. To efekt historii handlu i migracji, kiedy to do portowych miast Malezji i Singapuru trafiali kupcy z różnych stron Azji. W zależności od tego, w jakim mieście ją spróbujesz, może mieć różny smak: od kremowej curry laksa z mlekiem kokosowym, po assam laksa z kwaśnym wywarze rybnym i nutą tamaryndowca. Mnie posmakowała bardzo ta pierwsza wersja.
Składniki na pastę laksa:
- 4 suszone czerwone papryczki chili (namoczone w gorącej wodzie przez 20 minut),
- duża szalotka,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście limonki kaffir,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżka świeżej kurkumy lub 1 łyżeczka suszonej,
- 2 łodygi trawy cytrynowej (tylko miękkie części),
- 2 łyżki orzechów nerkowca,
- 1 łyżka świeżego galangalu lub imbiru,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej lub 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżeczki soku z limonki + 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Gotową pastę curry laksa możesz kupić też w sklepie z orientalną żywnością.
Składniki na zupę:
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 60 g przygotowanej pasty laksa,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 400 ml mleka kokosowego pełnotłustego,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 500 g piersi z kurczaka lub udek bez kości,
- opcjonalnie smażone tofu w kostkach,
- 3 łyżki soku z limonki,
- sos rybny do smaku,
- 250 g makaronu ryżowego lub pszennego,
- 1 szkl. kiełków fasoli mung
Sposób przygotowania:
- Robisz pastę curry laksa? Po prostu zmiksuj wszystko poza olejem w blenderze. Tłuszcz dolewaj stopniowo, do momentu, w którym powstanie gładka pasta. I gotowe. Możesz przełożyć mieszankę do jakiegoś pojemniczka.
- W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć posiekany czosnek i imbir. Smaż krótko, aż uwolnią zapach. Minuta w zupełności wystarczy.
- Dodaj pastę laksa i podsmaż przez 2-3 minuty, mieszając, żeby przyprawy nabrały intensywnego aromatu.
- Wlej bulion, mleko kokosowe i dodaj cukier. Zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę.
- Dodaj kawałki kurczaka i gotuj około 5 minut, aż mięso będzie soczyste i miękkie.
- Jeśli chcesz, dorzuć smażone tofu, a na końcu dopraw sokiem z limonki i sosem rybnym.
- Makaron ugotuj osobno zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i rozłóż do misek.
- Zalej makaron gorącą zupą, udekoruj według uznania, na przykład kiełkami fasoli mung.