Na urlopie spróbowałam zupę, która nazywa się laksa. Po powrocie postanowiłam odtworzyć jej smak

Laksa to połączenie aromatycznego bulionu, mleka kokosowego i intensywnej pasty przyprawowej. W Azji uchodzi za obowiązkową pozycję w menu, a w domowej kuchni potrafi przenieść wprost na malezyjską ulicę.

Laksa to tradycyjna malezyjska zupaLaksa to tradycyjna malezyjska zupa
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Laksa to duma kuchni Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie Malezji, Singapuru oraz Indonezji. Jest daniem, które potrafi zmieniać oblicze w zależności od regionu i domowych tradycji. Raz może być delikatna i kremowa, innym razem zaś ostra i kwaśna, wciągająca jak najlepsze tajskie curry.

Jej bazą jest bulion z aromatyczną pastą przyprawową i mlekiem kokosowym, a serce stanowi makaron, najczęściej ryżowy lub pszenny. Do tego obowiązkowe są dodatki: od krewetek i kurczaka, po tofu czy jajko na twardo. W tej wersji skupimy się na odmianie curry laksa, której smak opiera się na połączeniu mlecznego kremu i pikantnej pasty, idealnie rozgrzewającej w chłodniejsze dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Jak zrobić zupę laksa?

Korzenie laksy sięgają kuchni Peranakan, która narodziła się ze spotkania tradycji chińskich i malajskich. To efekt historii handlu i migracji, kiedy to do portowych miast Malezji i Singapuru trafiali kupcy z różnych stron Azji. W zależności od tego, w jakim mieście ją spróbujesz, może mieć różny smak: od kremowej curry laksa z mlekiem kokosowym, po assam laksa z kwaśnym wywarze rybnym i nutą tamaryndowca. Mnie posmakowała bardzo ta pierwsza wersja.

Składniki na pastę laksa:

  • 4 suszone czerwone papryczki chili (namoczone w gorącej wodzie przez 20 minut),
  • duża szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście limonki kaffir,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżka świeżej kurkumy lub 1 łyżeczka suszonej,
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (tylko miękkie części),
  • 2 łyżki orzechów nerkowca,
  • 1 łyżka świeżego galangalu lub imbiru,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej lub 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżeczki soku z limonki + 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Gotową pastę curry laksa możesz kupić też w sklepie z orientalną żywnością.

Składniki na zupę:

  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 60 g przygotowanej pasty laksa,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 400 ml mleka kokosowego pełnotłustego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 500 g piersi z kurczaka lub udek bez kości,
  • opcjonalnie smażone tofu w kostkach,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • sos rybny do smaku,
  • 250 g makaronu ryżowego lub pszennego,
  • 1 szkl. kiełków fasoli mung

Sposób przygotowania:

  1. Robisz pastę curry laksa? Po prostu zmiksuj wszystko poza olejem w blenderze. Tłuszcz dolewaj stopniowo, do momentu, w którym powstanie gładka pasta. I gotowe. Możesz przełożyć mieszankę do jakiegoś pojemniczka.
  2. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć posiekany czosnek i imbir. Smaż krótko, aż uwolnią zapach. Minuta w zupełności wystarczy.
  3. Dodaj pastę laksa i podsmaż przez 2-3 minuty, mieszając, żeby przyprawy nabrały intensywnego aromatu.
  4. Wlej bulion, mleko kokosowe i dodaj cukier. Zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę.
  5. Dodaj kawałki kurczaka i gotuj około 5 minut, aż mięso będzie soczyste i miękkie.
  6. Jeśli chcesz, dorzuć smażone tofu, a na końcu dopraw sokiem z limonki i sosem rybnym.
  7. Makaron ugotuj osobno zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i rozłóż do misek.
  8. Zalej makaron gorącą zupą, udekoruj według uznania, na przykład kiełkami fasoli mung.
Wybrane dla Ciebie
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia