Na wędlinie pojawił się tęczowy połysk. Mało kto wie, czy nadaje się do jedzenia

Wielu z nas na co dzień spożywa różnego rodzaju wędliny - od szynki, przez boczek, aż po baleron. Te mięsne przysmaki stanowią istotny element naszej diety, a kupujemy je najczęściej w postaci kawałków lub pokrojone na plastry. Wiele osób decyduje się również na wersję paczkowaną. Czasami jednak zdarza się, że na powierzchni naszej ulubionej szynki czy polędwicy pojawia się tęczowy połysk. Czy powinniśmy się tym niepokoić?

Wędlina z połyskiem - PysznościWędlina z połyskiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Reddit
Ewa Malinowska

Czasem na ladzie sklepowej, wędliny - zarówno te sprzedawane na wagę, jak i paczkowane - wydają się mienić wszystkimi kolorami tęczy. Co ciekawe, podobne zjawisko można zaobserwować również na wędlinach przygotowywanych w domu. Może to wyglądać niepokojąco, więc wiele osób obawia się zjedzenia takiej szynki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Czy wędliny są zdrowe?

Wędliny to produkty bogate w białko, ale często zawierają również dużą ilość tłuszczu. Dodatkowo, mogą one zawierać sól i inne substancje, w tym potencjalnie szkodliwe dla zdrowia konserwanty. To główne powody, dla których wędliny nie powinny stanowić podstawy naszej diety. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie kanapki bez plastra ulubionej szynki, warto zwrócić uwagę na jakość produktu, który wybierasz.

Wędlina w sklepie może nie być tak dobra, jak się wydaje
Wędlina w sklepie może nie być tak dobra, jak się wydaje © Canva | estefaniavizcaino

Najlepszym wyborem są wędliny o jak najwyższej zawartości mięsa w gotowym produkcie - minimum 80 proc. Im mniej mięsa w mięsie, tym więcej substancji dodatkowych. Można powiedzieć, że wędlina ze składem około 50 proc. to raczej wyrób mięsopodobny. Najlepiej wybieraj te, które z 120 g mięsa i wyżej robią 100 g produktu, a także te wędzone naturalnym dymem. Tylko wtedy będziesz pewien, że kupujesz zdrowy i bezpieczny produkt.

Tęczowa poświata na wędlinie

Wróćmy jednak do kwestii tęczowego połysku na wędlinie. Okazuje się, że nie jest to nic niebezpiecznego dla zdrowia. Zjawisko to, które w wielu z nas budzi niepokój i wątpliwości, jest związane z procesem krojenia, który powoduje zmianę struktury mięsa.

Wielu zastanawia się, co oznacza tęczowa poświata na wędlinie.
Wielu zastanawia się, co oznacza tęczowa poświata na wędlinie. © Flickr.com | Kirill Ignatyev

Podczas krojenia włókna mięśniowe na powierzchni wędliny ulegają przemieszczeniu. Załamane światło padające na powierzchnię, na przykład szynki, ulega zjawisku załamania – i w ten oto sposób na powierzchni baleronu, polędwicy czy szynki powstaje efekt tęczy. Tęczowa wędlina jest więc bezpieczna do spożycia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej