Na wędlinie pojawił się tęczowy połysk. Mało kto wie, czy nadaje się do jedzenia
Wielu z nas na co dzień spożywa różnego rodzaju wędliny - od szynki, przez boczek, aż po baleron. Te mięsne przysmaki stanowią istotny element naszej diety, a kupujemy je najczęściej w postaci kawałków lub pokrojone na plastry. Wiele osób decyduje się również na wersję paczkowaną. Czasami jednak zdarza się, że na powierzchni naszej ulubionej szynki czy polędwicy pojawia się tęczowy połysk. Czy powinniśmy się tym niepokoić?
29.03.2024 10:52
Czasem na ladzie sklepowej, wędliny - zarówno te sprzedawane na wagę, jak i paczkowane - wydają się mienić wszystkimi kolorami tęczy. Co ciekawe, podobne zjawisko można zaobserwować również na wędlinach przygotowywanych w domu. Może to wyglądać niepokojąco, więc wiele osób obawia się zjedzenia takiej szynki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy wędliny są zdrowe?
Wędliny to produkty bogate w białko, ale często zawierają również dużą ilość tłuszczu. Dodatkowo, mogą one zawierać sól i inne substancje, w tym potencjalnie szkodliwe dla zdrowia konserwanty. To główne powody, dla których wędliny nie powinny stanowić podstawy naszej diety. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie kanapki bez plastra ulubionej szynki, warto zwrócić uwagę na jakość produktu, który wybierasz.
Najlepszym wyborem są wędliny o jak najwyższej zawartości mięsa w gotowym produkcie - minimum 80 proc. Im mniej mięsa w mięsie, tym więcej substancji dodatkowych. Można powiedzieć, że wędlina ze składem około 50 proc. to raczej wyrób mięsopodobny. Najlepiej wybieraj te, które z 120 g mięsa i wyżej robią 100 g produktu, a także te wędzone naturalnym dymem. Tylko wtedy będziesz pewien, że kupujesz zdrowy i bezpieczny produkt.
Tęczowa poświata na wędlinie
Wróćmy jednak do kwestii tęczowego połysku na wędlinie. Okazuje się, że nie jest to nic niebezpiecznego dla zdrowia. Zjawisko to, które w wielu z nas budzi niepokój i wątpliwości, jest związane z procesem krojenia, który powoduje zmianę struktury mięsa.
Podczas krojenia włókna mięśniowe na powierzchni wędliny ulegają przemieszczeniu. Załamane światło padające na powierzchnię, na przykład szynki, ulega zjawisku załamania – i w ten oto sposób na powierzchni baleronu, polędwicy czy szynki powstaje efekt tęczy. Tęczowa wędlina jest więc bezpieczna do spożycia.