Na widok tej lazanii Włoch złapie się za głowę. W polskiej wersji smakuje najlepiej

Kiedy Garfield zajadał się lazanią, przez myśl mu nie przeszło, że mogła być przygotowana inaczej niż standardowo, czyli z mięsem i sosem pomidorowym. Jednak w przypadku przepisów kulinarnych już tak jest, że lubią ewoluować i dostosowywać się do lokalnych gustów oraz zasobów naturalnych. W sezonie grzybowym dary lasu mogą pojawić się absolutnie wszędzie, więc dlaczego nie w lazanii?

Lazania z grzybami leśnymi może śmiało konkurować z mięsną Lazania z grzybami leśnymi może śmiało konkurować z mięsną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pogoda z roku na rok się zmienia. Po wysokich temperaturach wiosną i obfitych opadach deszczu w ostatnich dniach lasy są pełne grzybów. Szczęśliwcy mogą natknąć się również na prawdziwki, które uchodzą za najbardziej szlachetny gatunek w Polsce. Wracasz z koszem pełnym brunatnych kapeluszy? Oczyść je i wrzuć na patelnię, aby przygotować pyszny sosik lub farsz do lazanii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Jak zapiekać lazanię, aby makaron wszędzie był miękki?

Wiele osób rezygnuje z lazanii po pierwszej nieudanej próbie. Twardy i suchy makaron może skutecznie popsuć posiłek. Aby tego uniknąć, warto trzymać się kilku prostych wskazówek.

Zanim wyłożysz makaronem dno formy, pod spód połóż warstwę sosu beszamelowego. Kremową pierzynką przykryj również ostatnią warstwę makaronu – zrób to bardzo dokładnie, ponieważ to ona głównie zabezpiecza płaty lazanii przed wyschnięciem.

Aby makaron był miękki w każdym centymetrze potrawy, w początkowym etapie pieczenia użyj pokrywki lub folii aluminiowej. Piecz pod przykryciem przez 40 minut i dopiero na ostatnie 20 minut odsłoń lazanię, aby zarumieniła się z wierzchu.    

Przepis na lazanię z prawdziwkami

Grzybowa lazania najlepiej smakuje z prawdziwkami, ale możesz użyć również mieszanki grzybów leśnych, na przykład prawdziwków, podgrzybków i koźlarzy.

Składniki:

  • 1 kg świeżych prawdziwków,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 1 opakowanie makaronu do lazanii,
  • 250 g mozzarelli,
  • 100 g żółtego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść na sucho, możesz krótko opłukać pod bieżącą wodą, po czym pokrój w plasterki.
  2. Na patelni z rozgrzaną łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojony w bardzie cienkie plasterki czosnek, a następnie przygotowane prawdziwki.
  3. Smaż przez ok. 20 minut, na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
  4. W rondelku przygotuj beszamel – podgrzej pozostałe masło z mąką i mlekiem, dokładnie mieszaj, aby nie było grudek. Beszamel dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę sosu beszamelowego i warstwę makaronu. Na nim rozprowadź 2 łyżki beszamelu, część smażonych grzybów i pokrojonej w kostkę mozzarelli. Posyp startym serem żółtym.
  6. W ten sposób ułóż warstwy wykorzystując wszystkie przygotowane składniki.
  7. Ostatnią warstwę posmaruj beszamelem i posyp startym serem.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇