Na widok tej lazanii Włoch złapie się za głowę. W polskiej wersji smakuje najlepiej

Kiedy Garfield zajadał się lazanią, przez myśl mu nie przeszło, że mogła być przygotowana inaczej niż standardowo, czyli z mięsem i sosem pomidorowym. Jednak w przypadku przepisów kulinarnych już tak jest, że lubią ewoluować i dostosowywać się do lokalnych gustów oraz zasobów naturalnych. W sezonie grzybowym dary lasu mogą pojawić się absolutnie wszędzie, więc dlaczego nie w lazanii?

Lazania z grzybami leśnymi może śmiało konkurować z mięsną Lazania z grzybami leśnymi może śmiało konkurować z mięsną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pogoda z roku na rok się zmienia. Po wysokich temperaturach wiosną i obfitych opadach deszczu w ostatnich dniach lasy są pełne grzybów. Szczęśliwcy mogą natknąć się również na prawdziwki, które uchodzą za najbardziej szlachetny gatunek w Polsce. Wracasz z koszem pełnym brunatnych kapeluszy? Oczyść je i wrzuć na patelnię, aby przygotować pyszny sosik lub farsz do lazanii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Jak zapiekać lazanię, aby makaron wszędzie był miękki?

Wiele osób rezygnuje z lazanii po pierwszej nieudanej próbie. Twardy i suchy makaron może skutecznie popsuć posiłek. Aby tego uniknąć, warto trzymać się kilku prostych wskazówek.

Zanim wyłożysz makaronem dno formy, pod spód połóż warstwę sosu beszamelowego. Kremową pierzynką przykryj również ostatnią warstwę makaronu – zrób to bardzo dokładnie, ponieważ to ona głównie zabezpiecza płaty lazanii przed wyschnięciem.

Aby makaron był miękki w każdym centymetrze potrawy, w początkowym etapie pieczenia użyj pokrywki lub folii aluminiowej. Piecz pod przykryciem przez 40 minut i dopiero na ostatnie 20 minut odsłoń lazanię, aby zarumieniła się z wierzchu.    

Przepis na lazanię z prawdziwkami

Grzybowa lazania najlepiej smakuje z prawdziwkami, ale możesz użyć również mieszanki grzybów leśnych, na przykład prawdziwków, podgrzybków i koźlarzy.

Składniki:

  • 1 kg świeżych prawdziwków,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 1 opakowanie makaronu do lazanii,
  • 250 g mozzarelli,
  • 100 g żółtego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść na sucho, możesz krótko opłukać pod bieżącą wodą, po czym pokrój w plasterki.
  2. Na patelni z rozgrzaną łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojony w bardzie cienkie plasterki czosnek, a następnie przygotowane prawdziwki.
  3. Smaż przez ok. 20 minut, na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
  4. W rondelku przygotuj beszamel – podgrzej pozostałe masło z mąką i mlekiem, dokładnie mieszaj, aby nie było grudek. Beszamel dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę sosu beszamelowego i warstwę makaronu. Na nim rozprowadź 2 łyżki beszamelu, część smażonych grzybów i pokrojonej w kostkę mozzarelli. Posyp startym serem żółtym.
  6. W ten sposób ułóż warstwy wykorzystując wszystkie przygotowane składniki.
  7. Ostatnią warstwę posmaruj beszamelem i posyp startym serem.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans