PrzepisProste przepisyNa Wielkanoc podaję jajka w tym prostym, ale wyrazistym sosie. Żadne inne nie mogą się z nimi równać

Na Wielkanoc podaję jajka w tym prostym, ale wyrazistym sosie. Żadne inne nie mogą się z nimi równać

Jajka ugotowane na twardo potrzebują dodatków, które nadadzą im lekkości i wyrazistości. Chociaż z sosem na bazie majonezu wychodzą nieco bardziej kaloryczne, bez dodatków są mdłe i pozbawione smaku. Na Wielkanoc proponuję kompromis – zamiast majonezu robię lżejszy sos na bazie jogurtu greckiego i wyrazistych składników.

Jajka w sosie rosyjskim są pełne wyrazistych akcentów
Jajka w sosie rosyjskim są pełne wyrazistych akcentów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka na śniadaniu wielkanocnym zazwyczaj podawane są z farszem na bazie żółtek. Są one mieszane z majonezem i przyprawami. Jednak, chociaż wyglądają bardzo efektownie, w praktyce brakuje im przełamania, na przykład w postaci ostrego, świeżego lub kwaśnego dodatku. Sos rosyjski ma wszystko, czego potrzeba. Dodaję do niego marynowane grzyby, ogórki i cebulę. Ostrości dodaje charakterystyczna musztarda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Modyfikacje przepisu

Sos rosyjski do jajek przypomina nieco sos tatarski, do którego często są dodawane kapary. Jeśli lubisz ich smak, tutaj także doskonale się sprawdzą. Małe możesz dodać w całości, a większe pokrój w drobną kostkę.

Do sosu możesz dodać także małą łyżeczkę chrzanu, który podbije ostre nuty. Chrzan idealnie zgra się z musztardą rosyjską. Z kolei osoby, które preferują łagodniejsze smaki, mogą zastąpić ostrą musztardę łagodniejszą, na przykład sarepską lub francuską.

Eksperymentuj z zielonymi dodatkami. Zamiast szczypiorku dodaj pietruszkę, koperek, tymianek lub kolendrę. Świątecznym akcentem będzie rzeżucha lub inne kiełki, na przykład rzodkiewki, groszku czy słonecznika. Możesz je uprawiać na parapecie. Kiełkują w ciągu kilku dni, więc spokojnie zdążysz przed Wielkanocą.

Jajka w sosie rosyjskim

Wybierz sposób podania jajek – ułóż ugotowane jajka na sosie lub podaj polane sosem.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 50 g grzybów marynowanych (mogą być pieczarki),
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 1 cebula (może być świeża lub marynowana),
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ostrej musztardy, na przykład rosyjskiej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść świeżego szczypiorku.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój na połówki i ułóż na półmisku.
  2. Marynowane grzybki i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę.
  3. Wymieszaj z jogurtem, majonezem i ostrą musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Sosem polej przygotowane jajka. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie