Na Wielkanoc podaję jajka w tym prostym, ale wyrazistym sosie. Żadne inne nie mogą się z nimi równać
Jajka ugotowane na twardo potrzebują dodatków, które nadadzą im lekkości i wyrazistości. Chociaż z sosem na bazie majonezu wychodzą nieco bardziej kaloryczne, bez dodatków są mdłe i pozbawione smaku. Na Wielkanoc proponuję kompromis – zamiast majonezu robię lżejszy sos na bazie jogurtu greckiego i wyrazistych składników.
Jajka na śniadaniu wielkanocnym zazwyczaj podawane są z farszem na bazie żółtek. Są one mieszane z majonezem i przyprawami. Jednak, chociaż wyglądają bardzo efektownie, w praktyce brakuje im przełamania, na przykład w postaci ostrego, świeżego lub kwaśnego dodatku. Sos rosyjski ma wszystko, czego potrzeba. Dodaję do niego marynowane grzyby, ogórki i cebulę. Ostrości dodaje charakterystyczna musztarda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Modyfikacje przepisu
Sos rosyjski do jajek przypomina nieco sos tatarski, do którego często są dodawane kapary. Jeśli lubisz ich smak, tutaj także doskonale się sprawdzą. Małe możesz dodać w całości, a większe pokrój w drobną kostkę.
Do sosu możesz dodać także małą łyżeczkę chrzanu, który podbije ostre nuty. Chrzan idealnie zgra się z musztardą rosyjską. Z kolei osoby, które preferują łagodniejsze smaki, mogą zastąpić ostrą musztardę łagodniejszą, na przykład sarepską lub francuską.
Eksperymentuj z zielonymi dodatkami. Zamiast szczypiorku dodaj pietruszkę, koperek, tymianek lub kolendrę. Świątecznym akcentem będzie rzeżucha lub inne kiełki, na przykład rzodkiewki, groszku czy słonecznika. Możesz je uprawiać na parapecie. Kiełkują w ciągu kilku dni, więc spokojnie zdążysz przed Wielkanocą.
Jajka w sosie rosyjskim
Wybierz sposób podania jajek – ułóż ugotowane jajka na sosie lub podaj polane sosem.
Składniki:
- 6 jajek,
- 50 g grzybów marynowanych (mogą być pieczarki),
- 3 ogórki konserwowe,
- 1 cebula (może być świeża lub marynowana),
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka ostrej musztardy, na przykład rosyjskiej,
- sól, pieprz do smaku,
- garść świeżego szczypiorku.
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój na połówki i ułóż na półmisku.
- Marynowane grzybki i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Wymieszaj z jogurtem, majonezem i ostrą musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Sosem polej przygotowane jajka. Posyp posiekanym szczypiorkiem.