Na Wielkanoc podaję jajka w tym prostym, ale wyrazistym sosie. Żadne inne nie mogą się z nimi równać

Jajka ugotowane na twardo potrzebują dodatków, które nadadzą im lekkości i wyrazistości. Chociaż z sosem na bazie majonezu wychodzą nieco bardziej kaloryczne, bez dodatków są mdłe i pozbawione smaku. Na Wielkanoc proponuję kompromis – zamiast majonezu robię lżejszy sos na bazie jogurtu greckiego i wyrazistych składników.

Jajka w sosie rosyjskim są pełne wyrazistych akcentówJajka w sosie rosyjskim są pełne wyrazistych akcentów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka na śniadaniu wielkanocnym zazwyczaj podawane są z farszem na bazie żółtek. Są one mieszane z majonezem i przyprawami. Jednak, chociaż wyglądają bardzo efektownie, w praktyce brakuje im przełamania, na przykład w postaci ostrego, świeżego lub kwaśnego dodatku. Sos rosyjski ma wszystko, czego potrzeba. Dodaję do niego marynowane grzyby, ogórki i cebulę. Ostrości dodaje charakterystyczna musztarda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Modyfikacje przepisu

Sos rosyjski do jajek przypomina nieco sos tatarski, do którego często są dodawane kapary. Jeśli lubisz ich smak, tutaj także doskonale się sprawdzą. Małe możesz dodać w całości, a większe pokrój w drobną kostkę.

Do sosu możesz dodać także małą łyżeczkę chrzanu, który podbije ostre nuty. Chrzan idealnie zgra się z musztardą rosyjską. Z kolei osoby, które preferują łagodniejsze smaki, mogą zastąpić ostrą musztardę łagodniejszą, na przykład sarepską lub francuską.

Eksperymentuj z zielonymi dodatkami. Zamiast szczypiorku dodaj pietruszkę, koperek, tymianek lub kolendrę. Świątecznym akcentem będzie rzeżucha lub inne kiełki, na przykład rzodkiewki, groszku czy słonecznika. Możesz je uprawiać na parapecie. Kiełkują w ciągu kilku dni, więc spokojnie zdążysz przed Wielkanocą.

Jajka w sosie rosyjskim

Wybierz sposób podania jajek – ułóż ugotowane jajka na sosie lub podaj polane sosem.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 50 g grzybów marynowanych (mogą być pieczarki),
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 1 cebula (może być świeża lub marynowana),
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ostrej musztardy, na przykład rosyjskiej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść świeżego szczypiorku.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój na połówki i ułóż na półmisku.
  2. Marynowane grzybki i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę.
  3. Wymieszaj z jogurtem, majonezem i ostrą musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Sosem polej przygotowane jajka. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu