Na Wielkanoc zamiast babki robię roladę. Nigdy nie żałowałem zmiany w tej tradycji

Tradycja to piękne dziedzictwo, ale czasem warto wprowadzić do niej powiew świeżości. W Wielkanoc, zamiast klasycznej babki, proponuję roladę biszkoptową z cynamonem i mascarpone. Ten lekki, aromatyczny deser z pewnością zachwyci gości i stanie się nową, świąteczną tradycją.

Na Wielkanoc zamiast babki robię roladęNa Wielkanoc zamiast babki robię roladę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Tradycyjna babka wielkanocna od lat króluje na świątecznych stołach, jednak czasem warto przełamać rutynę i spróbować czegoś nowego. W moim domu od kilku lat zamiast klasycznej babki pojawia się puszysta rolada. Ten deser nie tylko świetnie smakuje, ale również efektownie prezentuje się na stole. Rolada biszkoptowa z cynamonem i delikatnym kremem mascarpone to prawdziwy hit każdej Wielkanocy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Rolada – puszyste ciasto i aksamitny krem

Wybór rolady na święta okazał się strzałem w dziesiątkę. Delikatne ciasto biszkoptowe w połączeniu z lekkim, słodkim kremem mascarpone sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach. Cynamonowy aromat nadaje całości wyjątkowego charakteru, doskonale komponując się z kremową konsystencją nadzienia. Co więcej, przygotowanie tego deseru jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Jak przygotować idealną roladę na Wielkanoc?

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub zmielonego ksylitolu),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu (lub przyprawy do piernika),
  • 1 łyżka kakao lub czekolady w proszku.

Składniki na krem:

  • 330 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru pudru (lub zmielonego ksylitolu).

Przygotowanie:

  1. Najpierw ubijam dobrze schłodzoną śmietankę, aż zacznie gęstnieć. Stopniowo dodaję mascarpone i cukier puder, cały czas miksując na niskich obrotach. Krem powinien być zwarty i gładki. Wstawiam go do lodówki.
  2. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję przesiane mąki, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao. Delikatnie mieszam całość.
  3. Blachę do pieczenia wykładam papierem, a następnie równomiernie rozprowadzam ciasto. Piekę przez około 12-13 minut w temperaturze 180°C.
  4. Po upieczeniu wyjmuję biszkopt z piekarnika i pozostawiam na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem z papierem do pieczenia w rulon i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
  5. Gdy biszkopt jest zimny, ostrożnie go rozwijam i zdejmuję papier. Następnie rozsmarowuję krem, zostawiając nieco wolnej przestrzeni przy brzegach.
  6. Zwijam ciasto w roladę, dociskając je delikatnie, aby dobrze się skleiło. Nadmiar kremu rozsmarowuję na wierzchu rolady.
  7. Jeśli chcę, dekoruję deser dodatkowymi elementami, np. wzorem wykonanym z worka cukierniczego lub ciasteczkami.
  8. Gotową roladę przechowuję w lodówce do momentu podania.

Choć babka wielkanocna to klasyk, warto czasem postawić na coś nowego. Rolada z kremem mascarpone to doskonała alternatywa – efektowna, smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Jej delikatność i kremowa konsystencja sprawiają, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej wersji wielkanocnego deseru, to najwyższy czas to zmienić!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia