Warstwowe ciasto Figlarek. Przepis od koleżanki na pewno powtórzę na święta

Warstwowe ciasta zawsze robią wrażenie, a często unika się ich przez czasochłonność przygotowania. Niesłusznie, bo to często tylko dwie blaszki ciasta i krem, ale sekret to odpowiednie złożenie wypieku. Ciasto Figlarek podbiło moje podniebienie i na pewno zrobię je na świąteczny stół.

Biszkoptowe ciasto najlepiej smakuje z kremem budyniowymBiszkoptowe ciasto najlepiej smakuje z kremem budyniowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Cseh Ioan - Grafvision
Magdalena Pomorska

Domowe, warstwowe ciasta zawsze robią wrażenie. Mięciutki biszkopt i aksamitny krem sprawiają, że każdy kęs po prostu rozpływa się w ustach. Na upieczenia warto zarezerwować sobie nieco czasu, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Ciasto Figlarek zasmakuje wszystkim. Warto jednak pamiętać, że ciasta z kremem nie nadają się do mrożenia, więc zrób taką porcję, jaką przejedzą twoi goście i rodzina.

Jak zrobić puszysty biszkopt?

Tradycyjny biszkopt powinien być mięciutki i wyrośnięty. O ile najprostszy sposób na wizualny sukces to więcej proszku do pieczenia, o tyle już smakowo trochę się to kłóci. Patentem babci dobrze jest ubić osobno żółtka i białka - a te drugie z delikatnością wmieszać do pozostałych składników. Drugi trik to dodatek octu. O tym, że ocet świetnie napowietrza ciasto biszkoptowe, wie większość fanów tego rodzaju wypieku. Nie mniej ważne są pozostałe zasady pieczenia perfekcyjnego biszkoptu, czyli m.in. odpowiednia temperatura składników, nieotwieranie piekarnika w trakcie pieczenia oraz stopniowe studzenie wypieku. Najpierw studź przy uchylonym piekarniku, potem w blaszce na blacie, a potem dopiero na kratce do ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Warstwowe ciasto Figlarek na biszkopcie

Pracę zaplanuj na przygotowanie dwóch biszkoptów oraz kremu. Do podanych składników dokup jeszcze cukier puder do dekoracji. Proporcje sprawdzą się na blaszkę o wymiarze 25x35.

Składniki na jasny biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na ciemny biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia.

Składniki na krem budyniowy

  • 500 ml mleka,
  • 120 g cukru,
  • 1 opakowanie (17 g) cukru waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka budyniu w proszku,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

  1. Na jasny biszkopt: do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  3. Żółtka zmiksuj z cukrem. Dodaj ocet i zmiksuj.
  4. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach.
  5. Na koniec wmieszaj białka i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 170°C, przez ok. 45 minut. Po przestudzeniu podziel na dwa blaty.
  7. Na ciemny biszkopt: do miski przesiej mąkę, proszek i kakao.
  8. Oddziel żółtka od białek.
  9. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Masa powinna być lśniąca i gęsta.
  10. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując na wolnych obrotach.
  11. Następnie w takim samym schemacie dodaj suche produkty.
  12. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut w 170°C.
  13. Krem: w garnku zagotuj 400 ml mleka.
  14. Zmiksuj żółtka z cukrami, budyniem, mąką pszenną i resztą mleka.
  15. Masę jajeczną wlej powoli do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj.
  16. Gotuj na małej mocy palnika, mieszając, aż powstanie budyń. Przestudź.
  17. Masło ubij mikserem i porcjami połącz z budyniem tworząc krem.
  18. Złóż ciasto w formie - zaczynając od ciemnego biszkoptu, połowy kremu, a następnie biszkopt jasny, reszta kremu, biszkopt ciemny i na wierzch cukier puder.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej