WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

Warstwowe ciasto Figlarek. Przepis od koleżanki na pewno powtórzę na święta

Warstwowe ciasta zawsze robią wrażenie, a często unika się ich przez czasochłonność przygotowania. Niesłusznie, bo to często tylko dwie blaszki ciasta i krem, ale sekret to odpowiednie złożenie wypieku. Ciasto Figlarek podbiło moje podniebienie i na pewno zrobię je na świąteczny stół.

Biszkoptowe ciasto najlepiej smakuje z kremem budyniowymBiszkoptowe ciasto najlepiej smakuje z kremem budyniowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Cseh Ioan - Grafvision
Magdalena Pomorska

Domowe, warstwowe ciasta zawsze robią wrażenie. Mięciutki biszkopt i aksamitny krem sprawiają, że każdy kęs po prostu rozpływa się w ustach. Na upieczenia warto zarezerwować sobie nieco czasu, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Ciasto Figlarek zasmakuje wszystkim. Warto jednak pamiętać, że ciasta z kremem nie nadają się do mrożenia, więc zrób taką porcję, jaką przejedzą twoi goście i rodzina.

Jak zrobić puszysty biszkopt?

Tradycyjny biszkopt powinien być mięciutki i wyrośnięty. O ile najprostszy sposób na wizualny sukces to więcej proszku do pieczenia, o tyle już smakowo trochę się to kłóci. Patentem babci dobrze jest ubić osobno żółtka i białka - a te drugie z delikatnością wmieszać do pozostałych składników. Drugi trik to dodatek octu. O tym, że ocet świetnie napowietrza ciasto biszkoptowe, wie większość fanów tego rodzaju wypieku. Nie mniej ważne są pozostałe zasady pieczenia perfekcyjnego biszkoptu, czyli m.in. odpowiednia temperatura składników, nieotwieranie piekarnika w trakcie pieczenia oraz stopniowe studzenie wypieku. Najpierw studź przy uchylonym piekarniku, potem w blaszce na blacie, a potem dopiero na kratce do ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Warstwowe ciasto Figlarek na biszkopcie

Pracę zaplanuj na przygotowanie dwóch biszkoptów oraz kremu. Do podanych składników dokup jeszcze cukier puder do dekoracji. Proporcje sprawdzą się na blaszkę o wymiarze 25x35.

Składniki na jasny biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na ciemny biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia.

Składniki na krem budyniowy

  • 500 ml mleka,
  • 120 g cukru,
  • 1 opakowanie (17 g) cukru waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka budyniu w proszku,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

  1. Na jasny biszkopt: do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  3. Żółtka zmiksuj z cukrem. Dodaj ocet i zmiksuj.
  4. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach.
  5. Na koniec wmieszaj białka i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 170°C, przez ok. 45 minut. Po przestudzeniu podziel na dwa blaty.
  7. Na ciemny biszkopt: do miski przesiej mąkę, proszek i kakao.
  8. Oddziel żółtka od białek.
  9. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Masa powinna być lśniąca i gęsta.
  10. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując na wolnych obrotach.
  11. Następnie w takim samym schemacie dodaj suche produkty.
  12. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut w 170°C.
  13. Krem: w garnku zagotuj 400 ml mleka.
  14. Zmiksuj żółtka z cukrami, budyniem, mąką pszenną i resztą mleka.
  15. Masę jajeczną wlej powoli do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj.
  16. Gotuj na małej mocy palnika, mieszając, aż powstanie budyń. Przestudź.
  17. Masło ubij mikserem i porcjami połącz z budyniem tworząc krem.
  18. Złóż ciasto w formie - zaczynając od ciemnego biszkoptu, połowy kremu, a następnie biszkopt jasny, reszta kremu, biszkopt ciemny i na wierzch cukier puder.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀