Nacinam kurczaka i faszeruje go pysznym owocem. Idealny pomysł na jesienny obiad

Mają odwiedzić cię goście, a ty nie masz zielonego pojęcia co podać na obiad? Chcesz ich zaskoczyć i zaserwować, coś naprawdę niesamowitego? Od razu śpieszę z pomocą.

Przygotuj kurczaka w ten sposób, a zachwycisz wszystkich gościPrzygotuj kurczaka w ten sposób, a zachwycisz wszystkich gości
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie smacznego, oryginalnego i fajnie prezentującego się dania to nie lada wyzwanie. Dobrze by było, aby w wybranym przepisie znalazły się również popularne produkty, które są powszechnie lubiane i często spożywane. 

Oczekiwania są duże, ale nie martw się, wiem, co dokładnie powinno pojawić się na twoim stole. Już za moment poznasz niezawodny przepis na prawdziwą ucztę dla podniebienia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Kurczak w stylu hasselback

Aby mieć pewność, że goście zjedzą ze smakiem cały obiad, najlepiej postawić na pewniaka. W tym przypadku będzie to kurczak, ale nie martw się na zapas, nie każę ci go panierować i po prostu usmażyć. Zrobisz z nim coś zupełnie innego!

Przygotujesz go zgodnie z techniką hasselback, co oznacza, że najpierw musisz ponacinać go w taki sposób, aby przez całą jego długość powstały charakterystyczne kieszonki. Następnie umieścisz w nich plastry jabłka, które są symbolem jesieni

Kurczak z jabłkiem i cytryną stanie się prawdziwym hitem!
Kurczak z jabłkiem i cytryną stanie się prawdziwym hitem! © Adobe Stock | Iryna

Ciekawa forma podania i genialne połączenie smaków na pewno cię nie zawiedzie. Twoi goście będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę, dlatego lepiej się przygotuj i zrób przepis z podwójne porcji!

Przepis na kurczaka w stylu hasselback z jabłkami

Jeśli spodobał ci się powyższy opis dania, czas przejść do szczegółowej instrukcji. Jesteś gotowy?

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 1 cytryna,
  • 1 jabłko,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • przyprawy: czosnek granulowany, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia, osuszeniadokładnego oczyszczenia filetów z kurczaka.
  2. Następnie ponacinaj każdą pierś w taki sposób, aby przez całą długość kurczaka powstały poziome kieszonki
  3. Tak przygotowane kawałki mięsa dopraw do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Polej je również obficie oliwą z oliwek. Odłóż mięso na bok i przygotuj kolejne składniki.
  4. W tym celu podziel jabłkocytrynę w plastry. Pamiętaj, do tego przepisu nie musisz obierać jabłek.
  5. Teraz weź po plastrze jabłka i cytryny, następnie umieść je w kieszonce w kurczaku. 
  6. Wypełnij wszystkie luki, po czym przełóż nafaszerowane kurczaki do formy do pieczenia. Na wierzchu połóż 4 gałązki rozmarynu i wstaw je do piekarnika na 35 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.

Przygotowane w ten sposób filety z kurczaka możesz serwować z pieczonymi ziemniaki, ryżem lub kolorową sałatką. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach