Nacinam kurczaka i faszeruje go pysznym owocem. Idealny pomysł na jesienny obiad
Mają odwiedzić cię goście, a ty nie masz zielonego pojęcia co podać na obiad? Chcesz ich zaskoczyć i zaserwować, coś naprawdę niesamowitego? Od razu śpieszę z pomocą.
24.09.2023 15:09
Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie smacznego, oryginalnego i fajnie prezentującego się dania to nie lada wyzwanie. Dobrze by było, aby w wybranym przepisie znalazły się również popularne produkty, które są powszechnie lubiane i często spożywane.
Oczekiwania są duże, ale nie martw się, wiem, co dokładnie powinno pojawić się na twoim stole. Już za moment poznasz niezawodny przepis na prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w stylu hasselback
Aby mieć pewność, że goście zjedzą ze smakiem cały obiad, najlepiej postawić na pewniaka. W tym przypadku będzie to kurczak, ale nie martw się na zapas, nie każę ci go panierować i po prostu usmażyć. Zrobisz z nim coś zupełnie innego!
Przygotujesz go zgodnie z techniką hasselback, co oznacza, że najpierw musisz ponacinać go w taki sposób, aby przez całą jego długość powstały charakterystyczne kieszonki. Następnie umieścisz w nich plastry jabłka, które są symbolem jesieni.
Ciekawa forma podania i genialne połączenie smaków na pewno cię nie zawiedzie. Twoi goście będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę, dlatego lepiej się przygotuj i zrób przepis z podwójne porcji!
Przepis na kurczaka w stylu hasselback z jabłkami
Jeśli spodobał ci się powyższy opis dania, czas przejść do szczegółowej instrukcji. Jesteś gotowy?
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 1 cytryna,
- 1 jabłko,
- 4 gałązki rozmarynu,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek,
- przyprawy: czosnek granulowany, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia, osuszenia i dokładnego oczyszczenia filetów z kurczaka.
- Następnie ponacinaj każdą pierś w taki sposób, aby przez całą długość kurczaka powstały poziome kieszonki.
- Tak przygotowane kawałki mięsa dopraw do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Polej je również obficie oliwą z oliwek. Odłóż mięso na bok i przygotuj kolejne składniki.
- W tym celu podziel jabłko i cytrynę w plastry. Pamiętaj, do tego przepisu nie musisz obierać jabłek.
- Teraz weź po plastrze jabłka i cytryny, następnie umieść je w kieszonce w kurczaku.
- Wypełnij wszystkie luki, po czym przełóż nafaszerowane kurczaki do formy do pieczenia. Na wierzchu połóż 4 gałązki rozmarynu i wstaw je do piekarnika na 35 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Przygotowane w ten sposób filety z kurczaka możesz serwować z pieczonymi ziemniaki, ryżem lub kolorową sałatką. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!