Nacinam kurczaka i faszeruje go pysznym owocem. Idealny pomysł na jesienny obiad

Mają odwiedzić cię goście, a ty nie masz zielonego pojęcia co podać na obiad? Chcesz ich zaskoczyć i zaserwować, coś naprawdę niesamowitego? Od razu śpieszę z pomocą.

Przygotuj kurczaka w ten sposób, a zachwycisz wszystkich gościPrzygotuj kurczaka w ten sposób, a zachwycisz wszystkich gości
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie smacznego, oryginalnego i fajnie prezentującego się dania to nie lada wyzwanie. Dobrze by było, aby w wybranym przepisie znalazły się również popularne produkty, które są powszechnie lubiane i często spożywane. 

Oczekiwania są duże, ale nie martw się, wiem, co dokładnie powinno pojawić się na twoim stole. Już za moment poznasz niezawodny przepis na prawdziwą ucztę dla podniebienia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Kurczak w stylu hasselback

Aby mieć pewność, że goście zjedzą ze smakiem cały obiad, najlepiej postawić na pewniaka. W tym przypadku będzie to kurczak, ale nie martw się na zapas, nie każę ci go panierować i po prostu usmażyć. Zrobisz z nim coś zupełnie innego!

Przygotujesz go zgodnie z techniką hasselback, co oznacza, że najpierw musisz ponacinać go w taki sposób, aby przez całą jego długość powstały charakterystyczne kieszonki. Następnie umieścisz w nich plastry jabłka, które są symbolem jesieni

Kurczak z jabłkiem i cytryną stanie się prawdziwym hitem!
Kurczak z jabłkiem i cytryną stanie się prawdziwym hitem! © Adobe Stock | Iryna

Ciekawa forma podania i genialne połączenie smaków na pewno cię nie zawiedzie. Twoi goście będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę, dlatego lepiej się przygotuj i zrób przepis z podwójne porcji!

Przepis na kurczaka w stylu hasselback z jabłkami

Jeśli spodobał ci się powyższy opis dania, czas przejść do szczegółowej instrukcji. Jesteś gotowy?

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 1 cytryna,
  • 1 jabłko,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • przyprawy: czosnek granulowany, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia, osuszeniadokładnego oczyszczenia filetów z kurczaka.
  2. Następnie ponacinaj każdą pierś w taki sposób, aby przez całą długość kurczaka powstały poziome kieszonki
  3. Tak przygotowane kawałki mięsa dopraw do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Polej je również obficie oliwą z oliwek. Odłóż mięso na bok i przygotuj kolejne składniki.
  4. W tym celu podziel jabłkocytrynę w plastry. Pamiętaj, do tego przepisu nie musisz obierać jabłek.
  5. Teraz weź po plastrze jabłka i cytryny, następnie umieść je w kieszonce w kurczaku. 
  6. Wypełnij wszystkie luki, po czym przełóż nafaszerowane kurczaki do formy do pieczenia. Na wierzchu połóż 4 gałązki rozmarynu i wstaw je do piekarnika na 35 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.

Przygotowane w ten sposób filety z kurczaka możesz serwować z pieczonymi ziemniaki, ryżem lub kolorową sałatką. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej