Sałatka z podpiekanym chlebkiem to nowy hit. Każdy chce przepis

Pyszna sałatka fettusz błyskawicznie znika z talerzy. Dodatek chrupiących chlebków ciekawie urozmaica całość.

Fettusz - PysznościFettusz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Kiedy w arabskim domu gospodyni znajduje czerstwe pieczywo to znak, że czas przygotować sałatkę. Fettusz (fattusz, fattush) jest jedną z najpopularniejszych sałatek w kuchni Bliskiego Wschodu. Poza chrupiącym, podpieczonym chlebem znajdziesz w niej liście baklo, czyli portulaki pospolitej. Są mięsiste, orzeźwiające i delikatnie kwaśne. Znalezienie ich w polskim sklepie jest praktycznie niemożliwe, więc w moim przepisie pomijam ich dodatek. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż karkówkę i dodatki do piekarnika. Efekt? Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Ważnym składnikiem są również owoce granatu lub przygotowywana z niego melasa. Przełamuje smak całego dania i nadaje sałatce nietypowy charakter.

Sałatka fettusz

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty rzymskiej,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej mięty świeżej lub 1 łyżeczka mięty suszonej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 pomidory,
  • 2 średnie ogórki szklarniowe,
  • 1 pęczek szczypiorku lub mała cebula,
  • 4 rzodkiewki,
  • 2 placki chleba arabskiego (khobez, pita),
  • garść ziaren granatu,

Sos

  • 1/2 filiżanki oliwy,
  • 1 łyżka melasy z granatów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie),
  • sok z połowy cytryny,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Placki chleba (może być czerstwy, suchawy) wkładam do gorącego piekarnika na ruszt i podpiekam, aż staną się rumiane.
  2. Po podpieczeniu chleba łamię lub kroję go na kostki o wielkości około 2 × 2 cm.
  3. Myję sałatę, osuszam, rwę na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
  4. Paprykę, pomidory (po obraniu ze skórki), ogórki zielone i rzodkiewkę kroję w średniej wielkości kawałki.
  5. Kroję szczypiorek, siekam miętę i pietruszkę. Jeśli używam cebuli zamiast szczypiorku, kroję ją w cienkie piórka.
  6. W moździerzu tłukę ząbek czosnku z solą, a następnie dodaję sok z cytryny, melasę, sumak i oliwę. Mieszam tłuczkiem, aby uzyskać aksamitny sos.
  7. Jeśli nie mam moździerza, przeciskam czosnek przez praskę, wkładam go do słoiczka, dodaję pozostałe składniki sosu, zakręcam przykrywkę i energicznie potrząsam słoiczkiem, aż powstanie jednolita mieszanka.
  8. Wrzucam pokrojone warzywa i kawałki chleba do miski z sałatą, a następnie polewam wszystko sosem.
  9. Wszystko dokładnie mieszam.
Fettusz - Pyszności
Fettusz - Pyszności © Canva

Ta sałatka świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i zdrowy lunch. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇