Sałatka z podpiekanym chlebkiem to nowy hit. Każdy chce przepis
Pyszna sałatka fettusz błyskawicznie znika z talerzy. Dodatek chrupiących chlebków ciekawie urozmaica całość.
19.09.2023 | aktual.: 11.10.2023 07:38
Kiedy w arabskim domu gospodyni znajduje czerstwe pieczywo to znak, że czas przygotować sałatkę. Fettusz (fattusz, fattush) jest jedną z najpopularniejszych sałatek w kuchni Bliskiego Wschodu. Poza chrupiącym, podpieczonym chlebem znajdziesz w niej liście baklo, czyli portulaki pospolitej. Są mięsiste, orzeźwiające i delikatnie kwaśne. Znalezienie ich w polskim sklepie jest praktycznie niemożliwe, więc w moim przepisie pomijam ich dodatek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ważnym składnikiem są również owoce granatu lub przygotowywana z niego melasa. Przełamuje smak całego dania i nadaje sałatce nietypowy charakter.
Zobacz także
Sałatka fettusz
Składniki:
- 1/2 główki sałaty rzymskiej,
- 1 pęczek pietruszki,
- 1 łyżka posiekanej mięty świeżej lub 1 łyżeczka mięty suszonej,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 2 pomidory,
- 2 średnie ogórki szklarniowe,
- 1 pęczek szczypiorku lub mała cebula,
- 4 rzodkiewki,
- 2 placki chleba arabskiego (khobez, pita),
- garść ziaren granatu,
Sos
- 1/2 filiżanki oliwy,
- 1 łyżka melasy z granatów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie),
- sok z połowy cytryny,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Placki chleba (może być czerstwy, suchawy) wkładam do gorącego piekarnika na ruszt i podpiekam, aż staną się rumiane.
- Po podpieczeniu chleba łamię lub kroję go na kostki o wielkości około 2 × 2 cm.
- Myję sałatę, osuszam, rwę na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
- Paprykę, pomidory (po obraniu ze skórki), ogórki zielone i rzodkiewkę kroję w średniej wielkości kawałki.
- Kroję szczypiorek, siekam miętę i pietruszkę. Jeśli używam cebuli zamiast szczypiorku, kroję ją w cienkie piórka.
- W moździerzu tłukę ząbek czosnku z solą, a następnie dodaję sok z cytryny, melasę, sumak i oliwę. Mieszam tłuczkiem, aby uzyskać aksamitny sos.
- Jeśli nie mam moździerza, przeciskam czosnek przez praskę, wkładam go do słoiczka, dodaję pozostałe składniki sosu, zakręcam przykrywkę i energicznie potrząsam słoiczkiem, aż powstanie jednolita mieszanka.
- Wrzucam pokrojone warzywa i kawałki chleba do miski z sałatą, a następnie polewam wszystko sosem.
- Wszystko dokładnie mieszam.
Ta sałatka świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i zdrowy lunch. Smacznego!