PrzepisSałatkiSałatka z podpiekanym chlebkiem to nowy hit. Każdy chce przepis

Sałatka z podpiekanym chlebkiem to nowy hit. Każdy chce przepis

Fettusz - Pyszności
Fettusz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
19.09.2023 18:34, aktualizacja: 11.10.2023 07:38

Pyszna sałatka fettusz błyskawicznie znika z talerzy. Dodatek chrupiących chlebków ciekawie urozmaica całość.

Kiedy w arabskim domu gospodyni znajduje czerstwe pieczywo to znak, że czas przygotować sałatkę. Fettusz (fattusz, fattush) jest jedną z najpopularniejszych sałatek w kuchni Bliskiego Wschodu. Poza chrupiącym, podpieczonym chlebem znajdziesz w niej liście baklo, czyli portulaki pospolitej. Są mięsiste, orzeźwiające i delikatnie kwaśne. Znalezienie ich w polskim sklepie jest praktycznie niemożliwe, więc w moim przepisie pomijam ich dodatek. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważnym składnikiem są również owoce granatu lub przygotowywana z niego melasa. Przełamuje smak całego dania i nadaje sałatce nietypowy charakter.

Sałatka fettusz

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty rzymskiej,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej mięty świeżej lub 1 łyżeczka mięty suszonej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 pomidory,
  • 2 średnie ogórki szklarniowe,
  • 1 pęczek szczypiorku lub mała cebula,
  • 4 rzodkiewki,
  • 2 placki chleba arabskiego (khobez, pita),
  • garść ziaren granatu,

Sos

  • 1/2 filiżanki oliwy,
  • 1 łyżka melasy z granatów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie),
  • sok z połowy cytryny,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Placki chleba (może być czerstwy, suchawy) wkładam do gorącego piekarnika na ruszt i podpiekam, aż staną się rumiane.
  2. Po podpieczeniu chleba łamię lub kroję go na kostki o wielkości około 2 × 2 cm.
  3. Myję sałatę, osuszam, rwę na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
  4. Paprykę, pomidory (po obraniu ze skórki), ogórki zielone i rzodkiewkę kroję w średniej wielkości kawałki.
  5. Kroję szczypiorek, siekam miętę i pietruszkę. Jeśli używam cebuli zamiast szczypiorku, kroję ją w cienkie piórka.
  6. W moździerzu tłukę ząbek czosnku z solą, a następnie dodaję sok z cytryny, melasę, sumak i oliwę. Mieszam tłuczkiem, aby uzyskać aksamitny sos.
  7. Jeśli nie mam moździerza, przeciskam czosnek przez praskę, wkładam go do słoiczka, dodaję pozostałe składniki sosu, zakręcam przykrywkę i energicznie potrząsam słoiczkiem, aż powstanie jednolita mieszanka.
  8. Wrzucam pokrojone warzywa i kawałki chleba do miski z sałatą, a następnie polewam wszystko sosem.
  9. Wszystko dokładnie mieszam.
Fettusz - Pyszności
Fettusz - Pyszności© Canva

Ta sałatka świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i zdrowy lunch. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także