Sałatka z podpiekanym chlebkiem to nowy hit. Każdy chce przepis

Pyszna sałatka fettusz błyskawicznie znika z talerzy. Dodatek chrupiących chlebków ciekawie urozmaica całość.

Fettusz - PysznościFettusz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Kiedy w arabskim domu gospodyni znajduje czerstwe pieczywo to znak, że czas przygotować sałatkę. Fettusz (fattusz, fattush) jest jedną z najpopularniejszych sałatek w kuchni Bliskiego Wschodu. Poza chrupiącym, podpieczonym chlebem znajdziesz w niej liście baklo, czyli portulaki pospolitej. Są mięsiste, orzeźwiające i delikatnie kwaśne. Znalezienie ich w polskim sklepie jest praktycznie niemożliwe, więc w moim przepisie pomijam ich dodatek. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż karkówkę i dodatki do piekarnika. Efekt? Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Ważnym składnikiem są również owoce granatu lub przygotowywana z niego melasa. Przełamuje smak całego dania i nadaje sałatce nietypowy charakter.

Sałatka fettusz

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty rzymskiej,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej mięty świeżej lub 1 łyżeczka mięty suszonej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 pomidory,
  • 2 średnie ogórki szklarniowe,
  • 1 pęczek szczypiorku lub mała cebula,
  • 4 rzodkiewki,
  • 2 placki chleba arabskiego (khobez, pita),
  • garść ziaren granatu,

Sos

  • 1/2 filiżanki oliwy,
  • 1 łyżka melasy z granatów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie),
  • sok z połowy cytryny,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Placki chleba (może być czerstwy, suchawy) wkładam do gorącego piekarnika na ruszt i podpiekam, aż staną się rumiane.
  2. Po podpieczeniu chleba łamię lub kroję go na kostki o wielkości około 2 × 2 cm.
  3. Myję sałatę, osuszam, rwę na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
  4. Paprykę, pomidory (po obraniu ze skórki), ogórki zielone i rzodkiewkę kroję w średniej wielkości kawałki.
  5. Kroję szczypiorek, siekam miętę i pietruszkę. Jeśli używam cebuli zamiast szczypiorku, kroję ją w cienkie piórka.
  6. W moździerzu tłukę ząbek czosnku z solą, a następnie dodaję sok z cytryny, melasę, sumak i oliwę. Mieszam tłuczkiem, aby uzyskać aksamitny sos.
  7. Jeśli nie mam moździerza, przeciskam czosnek przez praskę, wkładam go do słoiczka, dodaję pozostałe składniki sosu, zakręcam przykrywkę i energicznie potrząsam słoiczkiem, aż powstanie jednolita mieszanka.
  8. Wrzucam pokrojone warzywa i kawałki chleba do miski z sałatą, a następnie polewam wszystko sosem.
  9. Wszystko dokładnie mieszam.
Fettusz - Pyszności
Fettusz - Pyszności © Canva

Ta sałatka świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i zdrowy lunch. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości