WideoNadziej kurczaka i cukinią na patyk i upiecz. To najlepsze szaszłyki na szybko, jakie jadłam

Nadziej kurczaka i cukinią na patyk i upiecz. To najlepsze szaszłyki na szybko, jakie jadłam

Szaszłyki z kurczakiem i cukinią
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią
Źródło zdjęć: © Pyszności

06.09.2024 09:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon grillowy powoli odchodzi w zapomnienie, ale nie oznacza to, że trzeba rezygnować ze znanych z rusztu przysmaków. Proste szaszłyki z kurczaka i cukinii z łatwością upieczesz w piekarniku. To smaczna odmiana od klasycznych mięs na obiad, a przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu.

Ekspresowe szaszłyki z dwóch składników to przepis na smaczną i lekką przekąskę lub kolację dla całej rodziny. Jeśli jeszcze dorzucisz do nich porcję ryżu, kaszy lub pieczonych ziemniaków i smaczną surówkę, to sprawdzą się również w obiadowym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie szaszłyki z kurczakiem i cukinią

To przepis na proste i szybkie danie, które możesz zrobić w ostatniej chwili. Znakomicie sprawdzi się w zabiegane dni, a i na imprezach zastąpi klasyczne przekąski na ciepło. Nie musisz rozpalać rusztu czy wyciągać z czeluści kuchennych szafek zapomnianego grilla elektrycznego, bo całość upieczesz po prostu w piekarniku. Aby smaki lepiej się przeniknęły, warto pokroić mięso i cukinię w podobnej grubości kawałki.

Mięso najlepiej zamarynować wcześniej, ale jeśli nie masz 30 minut na to, by poczekać, możesz od razu wrzucić szaszłyki do piekarnika. Szaszłyki doskonale smakują podane z ryżem, kaszą lub świeżymi warzywami. Możesz również przygotować do nich sos czosnkowy lub inny ulubiony dip.

Składniki:

  • 2 małe cukinie,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

Krok 1. Filety z kurczaka przekrój na dwa płaty, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Cukinię pokrój w średniej wielkości plastry.

Kurczak do szaszłyków
Kurczak do szaszłyków© Pyszności

Krok 2. Przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, pokrojoną cukinię, wsyp starty parmezan, zioła prowansalskie, suszony czosnek oraz sól i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw na 30 minut do lodówki.

Składniki szaszłyków
Składniki szaszłyków© Pyszności

Krok 3. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie, aby nie przypaliły się w piekarniku. Nadziewaj na zmianę mięso oraz cukinię.

Szaszłyki z kurczakiem i cukinią
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią© Pyszności

Krok 4. Ułóż szaszłyki tak, aby nie dotykały składnikami blaszki, na przykład opierając ich brzegi o foremkę do pieczenia. Dzięki temu równomiernie się upieką i nic nie będzie przywierało. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 20 minut.

Szaszłyki gotowe do pieczenia
Szaszłyki gotowe do pieczenia© Pyszności

Krok 5. Gotowe szaszłyki podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Szaszłyki z kurczakiem i cukinią
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także