Nadziej kurczaka i cukinią na patyk i upiecz. To najlepsze szaszłyki na szybko, jakie jadłam

Sezon grillowy powoli odchodzi w zapomnienie, ale nie oznacza to, że trzeba rezygnować ze znanych z rusztu przysmaków. Proste szaszłyki z kurczaka i cukinii z łatwością upieczesz w piekarniku. To smaczna odmiana od klasycznych mięs na obiad, a przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu.

Szaszłyki z kurczakiem i cukiniąSzaszłyki z kurczakiem i cukinią
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ekspresowe szaszłyki z dwóch składników to przepis na smaczną i lekką przekąskę lub kolację dla całej rodziny. Jeśli jeszcze dorzucisz do nich porcję ryżu, kaszy lub pieczonych ziemniaków i smaczną surówkę, to sprawdzą się również w obiadowym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne szaszłyki z kurczakiem i cukinią

Szybkie szaszłyki z kurczakiem i cukinią

To przepis na proste i szybkie danie, które możesz zrobić w ostatniej chwili. Znakomicie sprawdzi się w zabiegane dni, a i na imprezach zastąpi klasyczne przekąski na ciepło. Nie musisz rozpalać rusztu czy wyciągać z czeluści kuchennych szafek zapomnianego grilla elektrycznego, bo całość upieczesz po prostu w piekarniku. Aby smaki lepiej się przeniknęły, warto pokroić mięso i cukinię w podobnej grubości kawałki.

Mięso najlepiej zamarynować wcześniej, ale jeśli nie masz 30 minut na to, by poczekać, możesz od razu wrzucić szaszłyki do piekarnika. Szaszłyki doskonale smakują podane z ryżem, kaszą lub świeżymi warzywami. Możesz również przygotować do nich sos czosnkowy lub inny ulubiony dip.

Składniki:

  • 2 małe cukinie,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

Krok 1. Filety z kurczaka przekrój na dwa płaty, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Cukinię pokrój w średniej wielkości plastry.

Kurczak do szaszłyków
Kurczak do szaszłyków © Pyszności

Krok 2. Przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, pokrojoną cukinię, wsyp starty parmezan, zioła prowansalskie, suszony czosnek oraz sól i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw na 30 minut do lodówki.

Składniki szaszłyków
Składniki szaszłyków © Pyszności

Krok 3. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie, aby nie przypaliły się w piekarniku. Nadziewaj na zmianę mięso oraz cukinię.

Szaszłyki z kurczakiem i cukinią
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią © Pyszności

Krok 4. Ułóż szaszłyki tak, aby nie dotykały składnikami blaszki, na przykład opierając ich brzegi o foremkę do pieczenia. Dzięki temu równomiernie się upieką i nic nie będzie przywierało. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 20 minut.

Szaszłyki gotowe do pieczenia
Szaszłyki gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 5. Gotowe szaszłyki podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Szaszłyki z kurczakiem i cukinią
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa