Najbardziej niedoceniane warzywo. Tomasz Strzelczyk łączy je z marchewką i robi chrupiącą surówkę do obiadu
Tomasz Strzelczyk wychodzi ostatnio naprzeciw oczekiwaniom swoich fanów i pokazuje przepisy szybkie, proste i przyjemne. Tym razem słynny kucharz postawił na surówkę z pora, która doskonale odnajdzie się jako pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Zobacz, jakie to łatwe!
11.04.2024 10:45
Jeśli o warzywa doskonale wpływające na kondycję zdrowotną ludzkiego organizmu chodzi, wszyscy mówią o czosnku i cebuli, a prawie nikt nie wspomina o porze. To, naszym zdaniem, wielka niesprawiedliwość, ponieważ por w niczym nie ustępuje tamtym produktom, a przy okazji jest wyjątkowo smaczny i można z niego przyrządzać wiele różnych potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Witamina C, beta-karoten, kwas foliowy czy minerały takie jak potas i żelazo to jedynie kilka suchych faktów dotyczących pora. Warto tu nadmienić, że warzywo to, podobnie jak cebula, rewelacyjnie oddziałuje między innymi na kaszel. Ponadto por to skumulowane przeciwutleniacze i kontratak na bóle reumatyczne. Czy można chcieć czegoś więcej? No pewnie: dobrego przepisu.
Za ten z kolei zabrał się ostatnio sam Tomasz Strzelczyk. Jeśli jest coś, co o tym kucharzu można powiedzieć na pewno, to jest to fakt, że jakiegokolwiek produktu by się on nie dotknął, ten zaraz zamienia się w kulinarne złoto. Zobacz zresztą sam, jaką wyśmienitą surówkę z pora stworzył Strzelczyk. Oto przepis.
Surówka z pora według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 2 pory,
- 1 marchewka,
- 1 jabłko,
- 1/2 twardej gruszki,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z porów odkrój liście, a resztę pokrój w półplastry. Przełóż go do zimnej wody — dzięki czemu warzywo stanie się bardziej chrupiące, a ty pozbędziesz się piachu.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. To samo zrób z jabłkiem i gruszką. Dorzuć również pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
- Czas na sos: wymieszaj śmietanę, majonez, musztardę, miód i sok z połowy cytryny. Posól i popieprz.
- Pora odciśnij z wody i połącz z pozostałymi warzywno-owocowymi składnikami. Dolej sos i wymieszaj. Smacznego!