Najbardziej niedoceniane warzywo. Tomasz Strzelczyk łączy je z marchewką i robi chrupiącą surówkę do obiadu

Tomasz Strzelczyk wychodzi ostatnio naprzeciw oczekiwaniom swoich fanów i pokazuje przepisy szybkie, proste i przyjemne. Tym razem słynny kucharz postawił na surówkę z pora, która doskonale odnajdzie się jako pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Zobacz, jakie to łatwe!

Surówka z pora według Tomasza Strzelczyka to kulinarny majstersztykSurówka z pora według Tomasza Strzelczyka to kulinarny majstersztyk
Źródło zdjęć: © Facebook, YouTube

Jeśli o warzywa doskonale wpływające na kondycję zdrowotną ludzkiego organizmu chodzi, wszyscy mówią o czosnku i cebuli, a prawie nikt nie wspomina o porze. To, naszym zdaniem, wielka niesprawiedliwość, ponieważ por w niczym nie ustępuje tamtym produktom, a przy okazji jest wyjątkowo smaczny i można z niego przyrządzać wiele różnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Witamina C, beta-karoten, kwas foliowy czy minerały takie jak potas i żelazo to jedynie kilka suchych faktów dotyczących pora. Warto tu nadmienić, że warzywo to, podobnie jak cebula, rewelacyjnie oddziałuje między innymi na kaszel. Ponadto por to skumulowane przeciwutleniacze i kontratak na bóle reumatyczne. Czy można chcieć czegoś więcej? No pewnie: dobrego przepisu.

Za ten z kolei zabrał się ostatnio sam Tomasz Strzelczyk. Jeśli jest coś, co o tym kucharzu można powiedzieć na pewno, to jest to fakt, że jakiegokolwiek produktu by się on nie dotknął, ten zaraz zamienia się w kulinarne złoto. Zobacz zresztą sam, jaką wyśmienitą surówkę z pora stworzył Strzelczyk. Oto przepis.

Surówka z pora według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 pory,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1/2 twardej gruszki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.
Surówka z pora jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa
Surówka z pora jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Z porów odkrój liście, a resztę pokrój w półplastry. Przełóż go do zimnej wody — dzięki czemu warzywo stanie się bardziej chrupiące, a ty pozbędziesz się piachu.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. To samo zrób z jabłkiem i gruszką. Dorzuć również pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  3. Czas na sos: wymieszaj śmietanę, majonez, musztardę, miód i sok z połowy cytryny. Posól i popieprz.
  4. Pora odciśnij z wody i połącz z pozostałymi warzywno-owocowymi składnikami. Dolej sos i wymieszaj. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze