InspiracjeNajbardziej niedoceniany rodzaj mięsa. Tak zrobione dosłownie rozpływa się w ustach
Najbardziej niedoceniany rodzaj mięsa. Tak zrobione dosłownie rozpływa się w ustach
Aby przygotować ten smakowity gulasz, potrzeba bardzo niewielu składników, z których najważniejsze są chyba kości i… cierpliwość.
Pręga wołowa
oprac. Katarzyna Gileta
10.11.2023 09:01
Pręga wołowa - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kg pręgi wołowej (z kością),
- 2 łyżeczki soli morskiej,
- Świeżo mielony pieprz (8 razy przekręcić główkę młynka),
- Mąka do obtoczenia mięs,
- 3 łyżki smalcu, tłuszczu z kaczki lub oliwy,
- 4 marchewki pokrojone na kawałki,
- 8 ząbków czosnku,
- 200 g posiekanych szalotek,
- 500 ml czerwonego wina,
- 500 ml bulionu wołowego,
- 1 pęczek pietruszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób przygotowania:
- Mięso posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Strzepnąć nadmiar mąki. W rondlu podgrzać połowę smalcu na średnim ogniu i przyrumienić na nim mięso, po 5 minut z każdej strony. Wyjąć mięso i odstawić.
- Do rondla dodać resztę smalcu, szalotki i marchewki. Przysmażać przez 5 minut. Dorzucić ząbki czosnku i smażyć przez 1 minutę.
- Mięso przełożyć z powrotem do rondla, dolać czerwone wino i bulion i zebrać drewnianą łyżką z dna i boków naczynia wszystko, co do nich przywarło w trakcie smażenia.
- Dusić mięso na wolnym ogniu od 2 godzin 30 minut do 3 godzin, aż zmięknie i oddzieli się od kości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z posiekaną natką pietruszki, chrzanem i pieczywem do wytarcia sosu z talerza.
Wskazówka: w szybkowarze gotować około 40 minut.
Przepis pochodzi z książki Marca Grossmana "Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania"