Najbardziej niedoceniany rodzaj mięsa. Tak zrobione dosłownie rozpływa się w ustach

Aby przygotować ten smakowity gulasz, potrzeba bardzo niewielu składników, z których najważniejsze są chyba kości i… cierpliwość.

Pręga wołowaPręga wołowa
Źródło zdjęć: © Szabatowe przepisy
Katarzyna Gileta

Pręga wołowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg pręgi wołowej (z kością),
  • 2 łyżeczki soli morskiej,
  • Świeżo mielony pieprz (8 razy przekręcić główkę młynka),
  • Mąka do obtoczenia mięs,
  • 3 łyżki smalcu, tłuszczu z kaczki lub oliwy,
  • 4 marchewki pokrojone na kawałki,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 200 g posiekanych szalotek,
  • 500 ml czerwonego wina,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 1 pęczek pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Strzepnąć nadmiar mąki. W rondlu podgrzać połowę smalcu na średnim ogniu i przyrumienić na nim mięso, po 5 minut z każdej strony. Wyjąć mięso i odstawić.
  2. Do rondla dodać resztę smalcu, szalotki i marchewki. Przysmażać przez 5 minut. Dorzucić ząbki czosnku i smażyć przez 1 minutę.
  3. Mięso przełożyć z powrotem do rondla, dolać czerwone wino i bulion i zebrać drewnianą łyżką z dna i boków naczynia wszystko, co do nich przywarło w trakcie smażenia.
  4. Dusić mięso na wolnym ogniu od 2 godzin 30 minut do 3 godzin, aż zmięknie i oddzieli się od kości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawać z posiekaną natką pietruszki, chrzanem i pieczywem do wytarcia sosu z talerza.

Wskazówka: w szybkowarze gotować około 40 minut.

Przepis pochodzi z książki Marca Grossmana "Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania"

Szabatowe przepisy
Szabatowe przepisy © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy