Najczęstszy błąd w parzeniu kawy. Mała czarna zupełnie straci smak i aromat

Większość z nas pije rano kawę. I na pewno duża część popełnia najczęstszy błąd w parzeniu kawy. Sprawia on, że ten popularny napój traci swój smak i aromat. 

ObrazekNajczęstszy błąd w parzeniu kawy - Pyszności; foto: Canva

Picie kawy na mieście może wydawać się tylko kulturowym rytuałem, ale to coś znacznie więcej. Chociaż część kawoszy mogło tego nawet nie zauważyć, to do kawiarni ciągnie ich też wyjątkowy smak i aromat serwowanego tam napoju. Nie chodzi tu wcale o jakość ziaren, ale o proces parzenia, który pracujący w kawiarniach bariści opanowali do perfekcji, a który my często wykonujemy po prostu źle.

Jeśli więc poczułeś kiedyś, że parzona w domu kawa nie smakuje tak, jak powinna, to zanim pójdziesz do sklepu i kupisz najdroższe możliwe ziarna, przeczytaj ten artykuł. Jesteśmy niemal pewni, że to najczęstszy błąd w parzeniu kawy stoi za jej słabym aromatem.

Obrazek
Najczęstszy błąd w parzeniu kawy - Pyszności; foto: Canva

Utrata smaku

To, że podczas nieodpowiedniego parzenia kawy jej ziarna tracą aromat, wyczują przede wszystkim ci, którzy preferują picie kawy czarnej. Mleko może zakamuflować to, że ziarna kawowca zaczęły szwankować. Swoją drogą o tym, czy dodawanie mleka do kawy jest dobrym pomysłem, możesz przeczytać tutaj.

Za aromat kawy odpowiadają zawarte w ziarnach olejki eteryczne. A te — chociaż zabrzmi to dziwnie - wyjątkowo źle reagują z... gorącą wodą.

Najczęstszy błąd w parzeniu kawy

Obrazek
Najczęstszy błąd w parzeniu kawy - Pyszności; foto: Canva

Jak zapewne już się domyśliłeś, to właśnie w temperaturze wody, którą zalewamy zmielone ziarna, leży cały szkopuł. Gdybyśmy mieli strzelać, powiedzielibyśmy, że co najmniej 95 proc. pijących kawę, parzy ją we wrzątku.

Zbyt wysoka temperatura wody użytej do zaparzenia kawy sprawia, że olejki eteryczne są niszczone, a z ziaren zaczyna się wydobywać większa niż zwykle gorycz. Według baristów odpowiednia temperatura wody do kawy wynosi od 88 do 94 stopni Celsjusza. Żeby to osiągnąć, wystarczy odczekać 3 minuty po zagotowaniu się wody.

Teraz już wiesz, na czym mógł polegać problem niearomatycznej i zbyt gorzkiej kawy. Przygotuj nową i przekonaj się sam!

A do kawy idealnie pasować będą te rogaliki z borówkami i budyniem. Przepis zobaczysz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia