PoradyNajczęstszy błąd w parzeniu kawy. Mała czarna zupełnie straci smak i aromat

Najczęstszy błąd w parzeniu kawy. Mała czarna zupełnie straci smak i aromat

Najczęstszy błąd w parzeniu kawy - Pyszności; foto: Canva
Najczęstszy błąd w parzeniu kawy - Pyszności; foto: Canva

19.01.2023 08:00, aktual.: 19.01.2023 08:53

Większość z nas pije rano kawę. I na pewno duża część popełnia najczęstszy błąd w parzeniu kawy. Sprawia on, że ten popularny napój traci swój smak i aromat. 

Picie kawy na mieście może wydawać się tylko kulturowym rytuałem, ale to coś znacznie więcej. Chociaż część kawoszy mogło tego nawet nie zauważyć, to do kawiarni ciągnie ich też wyjątkowy smak i aromat serwowanego tam napoju. Nie chodzi tu wcale o jakość ziaren, ale o proces parzenia, który pracujący w kawiarniach bariści opanowali do perfekcji, a który my często wykonujemy po prostu źle.

Jeśli więc poczułeś kiedyś, że parzona w domu kawa nie smakuje tak, jak powinna, to zanim pójdziesz do sklepu i kupisz najdroższe możliwe ziarna, przeczytaj ten artykuł. Jesteśmy niemal pewni, że to najczęstszy błąd w parzeniu kawy stoi za jej słabym aromatem.

Najczęstszy błąd w parzeniu kawy - Pyszności; foto: Canva
Najczęstszy błąd w parzeniu kawy - Pyszności; foto: Canva

Utrata smaku

To, że podczas nieodpowiedniego parzenia kawy jej ziarna tracą aromat, wyczują przede wszystkim ci, którzy preferują picie kawy czarnej. Mleko może zakamuflować to, że ziarna kawowca zaczęły szwankować. Swoją drogą o tym, czy dodawanie mleka do kawy jest dobrym pomysłem, możesz przeczytać tutaj.

Za aromat kawy odpowiadają zawarte w ziarnach olejki eteryczne. A te — chociaż zabrzmi to dziwnie - wyjątkowo źle reagują z... gorącą wodą.

Najczęstszy błąd w parzeniu kawy

Najczęstszy błąd w parzeniu kawy - Pyszności; foto: Canva
Najczęstszy błąd w parzeniu kawy - Pyszności; foto: Canva

Jak zapewne już się domyśliłeś, to właśnie w temperaturze wody, którą zalewamy zmielone ziarna, leży cały szkopuł. Gdybyśmy mieli strzelać, powiedzielibyśmy, że co najmniej 95 proc. pijących kawę, parzy ją we wrzątku.

Zbyt wysoka temperatura wody użytej do zaparzenia kawy sprawia, że olejki eteryczne są niszczone, a z ziaren zaczyna się wydobywać większa niż zwykle gorycz. Według baristów odpowiednia temperatura wody do kawy wynosi od 88 do 94 stopni Celsjusza. Żeby to osiągnąć, wystarczy odczekać 3 minuty po zagotowaniu się wody.

Teraz już wiesz, na czym mógł polegać problem niearomatycznej i zbyt gorzkiej kawy. Przygotuj nową i przekonaj się sam!

A do kawy idealnie pasować będą te rogaliki z borówkami i budyniem. Przepis zobaczysz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także