Najgorszy dodatek do kawy. Polacy używają na potęgę, a zapycha tętnice

Biała kawa jest popularniejsza od tej czarnej, bez żadnych dodatków. I nie byłoby w tym nic takiego złego, gdyby nie ten dodatek. Powinniśmy raz na zawsze o nim zapomnieć, bo nie robi dla naszego zdrowia nic dobrego, a dużo złego.

Biała kawa? Tak, ale...Biała kawa? Tak, ale...
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Michalczyk
Dorota Gepert

Jaki to dodatek? Chodzi oczywiście o śmietankę w proszku. Choć dla wielu wydaje się praktyczniejsza, bo długo się nie psuje i nie trzeba jej trzymać w lodówce... to jednak nie ma argumentów "za", gdy na szali jest zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Łagodna dla żołądka

Od kawy często zaczynamy dzień, by dodać sobie energii. I wtedy właśnie chętnie pijemy białą kawę, wzorem Włochów, którzy tylko rano piją cappuccino. Taka kawa uchodzi za łagodniejszą dla żołądka, łagodniejszą i bardziej pasującą do śniadania. Wszystko się zgadza, ale jednak, gdy lubimy taką kawę, zawsze lepszym wyborem będzie mleko czy napój roślinny. Lepiej zapomnieć o śmietance w proszku.

Co to za skład

Wystarczy przeczytać skład śmietanki w proszku, by stwierdzić, że nie zawiera ona nawet mleka tylko pewien rodzaj białka, które nadaje kawie mleczny smak, kolor i odrobinę ją zagęszcza. Jest w niej także cały szereg niepożądanych składników, jak syrop glukozowy, stabilizatory, emulgatory, fosforany, utwardzone tłuszcze roślinne, substancje przeciwzbrylającą, barwniki, sztuczne aromaty. W śmietance w proszku nie znajdzie się właściwości odżywczych. Nie zawiera składników mineralnych czy witamin, za to dostarcza tzw. "pustych kalorii". A w dodatku taka śmietanka niszczy smak kawy, nadaje jej sztucznego posmaku.

Zrezygnuj ze śmietanki w proszku, bo:

  1. Zawiera dużo sztucznych składników. Stabilizatory, utwardzony tłuszcz kokosowy i syrop glukozowy, czy inne dodatki są w jej składzie w celu poprawy konsystencji i trwałości produktu, ale mogą negatywnie wpływać na zdrowie, zwłaszcza przy długotrwałym spożywaniu.
  2. Jest bogata w tłuszcz i cukier. Spożywanie nadmiaru tych składników może prowadzić do nadwagi, otyłości, a także zwiększać ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i innych problemów zdrowotnych.
  3. Nie ma wartości odżywczych. W przeciwieństwie do naturalnych alternatyw, takich jak mleko czy napoje roślinne, na przykład owsiane, kokosowe czy migdałowe, śmietanka w proszku jest uboga w wartości odżywcze. Nie dostarcza organizmowi potrzebnych składników, takich jak białko, witaminy i minerały.
  4. Może mieć działanie drażniące. Sztuczne składniki zawarte w śmietance w proszku mogą prowadzić do różnych dolegliwości, takich jak nietolerancja pokarmowa, biegunka, wzdęcia czy alergie.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo