Najgorszy dodatek do kawy. Polacy używają na potęgę, a zapycha tętnice

Biała kawa? Tak, ale...
Biała kawa? Tak, ale...
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Michalczyk

16.09.2024 18:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Biała kawa jest popularniejsza od tej czarnej, bez żadnych dodatków. I nie byłoby w tym nic takiego złego, gdyby nie ten dodatek. Powinniśmy raz na zawsze o nim zapomnieć, bo nie robi dla naszego zdrowia nic dobrego, a dużo złego.

Jaki to dodatek? Chodzi oczywiście o śmietankę w proszku. Choć dla wielu wydaje się praktyczniejsza, bo długo się nie psuje i nie trzeba jej trzymać w lodówce... to jednak nie ma argumentów "za", gdy na szali jest zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łagodna dla żołądka

Od kawy często zaczynamy dzień, by dodać sobie energii. I wtedy właśnie chętnie pijemy białą kawę, wzorem Włochów, którzy tylko rano piją cappuccino. Taka kawa uchodzi za łagodniejszą dla żołądka, łagodniejszą i bardziej pasującą do śniadania. Wszystko się zgadza, ale jednak, gdy lubimy taką kawę, zawsze lepszym wyborem będzie mleko czy napój roślinny. Lepiej zapomnieć o śmietance w proszku.

Co to za skład

Wystarczy przeczytać skład śmietanki w proszku, by stwierdzić, że nie zawiera ona nawet mleka tylko pewien rodzaj białka, które nadaje kawie mleczny smak, kolor i odrobinę ją zagęszcza. Jest w niej także cały szereg niepożądanych składników, jak syrop glukozowy, stabilizatory, emulgatory, fosforany, utwardzone tłuszcze roślinne, substancje przeciwzbrylającą, barwniki, sztuczne aromaty. W śmietance w proszku nie znajdzie się właściwości odżywczych. Nie zawiera składników mineralnych czy witamin, za to dostarcza tzw. "pustych kalorii". A w dodatku taka śmietanka niszczy smak kawy, nadaje jej sztucznego posmaku.

Zrezygnuj ze śmietanki w proszku, bo:

  1. Zawiera dużo sztucznych składników. Stabilizatory, utwardzony tłuszcz kokosowy i syrop glukozowy, czy inne dodatki są w jej składzie w celu poprawy konsystencji i trwałości produktu, ale mogą negatywnie wpływać na zdrowie, zwłaszcza przy długotrwałym spożywaniu.
  2. Jest bogata w tłuszcz i cukier. Spożywanie nadmiaru tych składników może prowadzić do nadwagi, otyłości, a także zwiększać ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i innych problemów zdrowotnych.
  3. Nie ma wartości odżywczych. W przeciwieństwie do naturalnych alternatyw, takich jak mleko czy napoje roślinne, na przykład owsiane, kokosowe czy migdałowe, śmietanka w proszku jest uboga w wartości odżywcze. Nie dostarcza organizmowi potrzebnych składników, takich jak białko, witaminy i minerały.
  4. Może mieć działanie drażniące. Sztuczne składniki zawarte w śmietance w proszku mogą prowadzić do różnych dolegliwości, takich jak nietolerancja pokarmowa, biegunka, wzdęcia czy alergie.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także