Najlepsze ciasteczka dla Mikołaja. Po takim poczęstunku przyniesie wór prezentów
Mikołajki to dzień, na który czekają wszystkie dzieci. O poranku w butach lub pod poduszką czekają prezenty. Żeby jednak Mikołaj znalazł odpowiednią drogę i zostawił podarunek, trzeba przygotować dla niego poczęstunek. Te ciasteczka sprawdzą się znakomicie.
03.12.2024 11:33
Wspólne pieczenie ciasteczek dla Świętego Mikołaja to wspaniały sposób na rodzinne spędzenie popołudnia. Zwieńczone jest ono talerzem pełnym pysznych ciastek, których nie zabraknie dla całej rodziny. Wypełniający kuchnię aromat od razu wprawi w dobry nastrój i sprawi, że nawet w ciężki, pochmurny dzień poczuć można atmosferę zbliżających się świąt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja
To przepis prosty - w końcu poradzić sobie z nim muszą również najmłodsi domownicy. Są jednak tak smaczne, że ciężko będzie powstrzymać się od zjedzenia porcji przygotowanej dla Świętego Mikołaja. W szczególności, gdy dołączymy do nich szklankę mleka, gorącego kakao czy filiżankę pysznej czekolady.
Są maślane, kruche i tak smaczne, że ciężko zatrzymać się na jednym. Na dodatek przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Do masy dorzucić można kawałki czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej albo wymieszać różne rodzaje. Jeśli w szafce skrywają się orzechy (świetnie sprawdzą się solone ziemne), suszona żurawina, rodzynki lub kolorowe drażetki czekoladowe, również można dodać je do masy. Komponowanie dodatków to wspaniała zabawa dla dzieci.
Składniki:
- 100 g masła,
- pół łyżki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 150 g posiekanej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzyj wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym oraz solidną szczyptą soli.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko i chwilę miksuj.
- Do masy dorzuć posiekaną czekoladę oraz inne dodatki. Ilość dopasuj do własnych preferencji.
- Uformuj w dłoniach kulki nieco większe niż orzech włoski i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Spłaszcz lekko. Pamiętaj, aby zachować odstępy między ciastkami.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 12-15 minut.
Po upieczeniu odłóż ciasteczka na kartkę, by przestygły. Smacznego!