Najlepszy przepis na kruche rogaliki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek

To rogaliki wprost stworzone do popołudniowej kawy i herbaty. To deser magiczny, bo znikają tak szybko, że z jedzeniem trzeba się pospieszyć.

To najlepszy przepis na rogalikiTo najlepszy przepis na rogaliki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kruche rogaliki z owocowym nadzieniem to absolutny klasyk wśród domowych ciasteczek. Delikatne ciasto z nadzieniem pokochały całe pokolenia Polaków. W moim domu królują te z domową konfiturą z wiśni, dżemem malinowym lub powidłami śliwkowymi. Sprawdzi się tutaj niemal każde słodkie nadzienie, więc same rogaliki szybko się nie nudzą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Kruche rogaliki z dżemem

Te rogaliki smakują jak wizyta u babci, kiedy wszyscy mieliśmy buzie umorusane cukrem pudrem. To przepis prosty i sprawdzony przez pokolenia. Ciasto, dzięki dodatkowi śmietany, jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzi się tutaj dżem wiśniowy. Warto dodać do niego nieco gorzkiej czekolady, aby nieco odświeżyć dawny przepis.

Jeśli chcesz nieco odchudzić rogaliki, możesz zastąpić cukier puder zmielonym erytrytolem. Pamiętaj jednak, że erytrytol jest mniej słodki niż cukier, więc być może będziesz potrzebować nieco większej ilości, aby uzyskać pożądaną słodycz.

Składniki:

  • 360 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • słoik dżemu wiśniowego,
  • kilka kostek gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
  • białko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą.
  2. Przesyp na blat lub stolnicę i posiekaj razem z pokrojonym w kostkę zimnym masłem.
  3. Dodaj żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  4. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30-60 minut. To ważne, aby ciasto się schłodziło i łatwiej się wałkowało.
  5. W małej miseczce wymieszaj dżem wiśniowy ze startą czekoladą.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 2-3 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (grubości około 2-3 mm) na lekko posypanej mąką powierzchni.
  7. Za pomocą noża lub radełka wycinaj trójkąty.
  8. Na szerszy koniec każdego trójkąta nałóż po małej łyżeczce przygotowanego nadzienia wiśniowo-czekoladowego. Nie nakładaj zbyt dużo, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
  9. Zawijaj rogaliki, zaczynając od szerszej strony, zwijając je w kierunku wierzchołka. Delikatnie zagnij końce, nadając im kształt rogalika.
  10. Tak przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Posmaruj roztrzepanym lekko białkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza.
  12. Piecz przez ok. 15-17 minut.

Gdy rogaliki przestygną, udekoruj je cukrem pudrem. Gotowe rogaliki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej przez kilka dni, choć z doświadczenia wiem, że zazwyczaj znikają znacznie szybciej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀