Najlepszy przepis na kruche rogaliki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
To rogaliki wprost stworzone do popołudniowej kawy i herbaty. To deser magiczny, bo znikają tak szybko, że z jedzeniem trzeba się pospieszyć.
Kruche rogaliki z owocowym nadzieniem to absolutny klasyk wśród domowych ciasteczek. Delikatne ciasto z nadzieniem pokochały całe pokolenia Polaków. W moim domu królują te z domową konfiturą z wiśni, dżemem malinowym lub powidłami śliwkowymi. Sprawdzi się tutaj niemal każde słodkie nadzienie, więc same rogaliki szybko się nie nudzą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!
Kruche rogaliki z dżemem
Te rogaliki smakują jak wizyta u babci, kiedy wszyscy mieliśmy buzie umorusane cukrem pudrem. To przepis prosty i sprawdzony przez pokolenia. Ciasto, dzięki dodatkowi śmietany, jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzi się tutaj dżem wiśniowy. Warto dodać do niego nieco gorzkiej czekolady, aby nieco odświeżyć dawny przepis.
Jeśli chcesz nieco odchudzić rogaliki, możesz zastąpić cukier puder zmielonym erytrytolem. Pamiętaj jednak, że erytrytol jest mniej słodki niż cukier, więc być może będziesz potrzebować nieco większej ilości, aby uzyskać pożądaną słodycz.
Składniki:
- 360 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- słoik dżemu wiśniowego,
- kilka kostek gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
- białko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą.
- Przesyp na blat lub stolnicę i posiekaj razem z pokrojonym w kostkę zimnym masłem.
- Dodaj żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieć gładkie ciasto.
- Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30-60 minut. To ważne, aby ciasto się schłodziło i łatwiej się wałkowało.
- W małej miseczce wymieszaj dżem wiśniowy ze startą czekoladą.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 2-3 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (grubości około 2-3 mm) na lekko posypanej mąką powierzchni.
- Za pomocą noża lub radełka wycinaj trójkąty.
- Na szerszy koniec każdego trójkąta nałóż po małej łyżeczce przygotowanego nadzienia wiśniowo-czekoladowego. Nie nakładaj zbyt dużo, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
- Zawijaj rogaliki, zaczynając od szerszej strony, zwijając je w kierunku wierzchołka. Delikatnie zagnij końce, nadając im kształt rogalika.
- Tak przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj roztrzepanym lekko białkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza.
- Piecz przez ok. 15-17 minut.
Gdy rogaliki przestygną, udekoruj je cukrem pudrem. Gotowe rogaliki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej przez kilka dni, choć z doświadczenia wiem, że zazwyczaj znikają znacznie szybciej. Smacznego!