Najlepszy przepis na kruche rogaliki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek

To rogaliki wprost stworzone do popołudniowej kawy i herbaty. To deser magiczny, bo znikają tak szybko, że z jedzeniem trzeba się pospieszyć.

To najlepszy przepis na rogalikiTo najlepszy przepis na rogaliki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kruche rogaliki z owocowym nadzieniem to absolutny klasyk wśród domowych ciasteczek. Delikatne ciasto z nadzieniem pokochały całe pokolenia Polaków. W moim domu królują te z domową konfiturą z wiśni, dżemem malinowym lub powidłami śliwkowymi. Sprawdzi się tutaj niemal każde słodkie nadzienie, więc same rogaliki szybko się nie nudzą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Kruche rogaliki z dżemem

Te rogaliki smakują jak wizyta u babci, kiedy wszyscy mieliśmy buzie umorusane cukrem pudrem. To przepis prosty i sprawdzony przez pokolenia. Ciasto, dzięki dodatkowi śmietany, jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzi się tutaj dżem wiśniowy. Warto dodać do niego nieco gorzkiej czekolady, aby nieco odświeżyć dawny przepis.

Jeśli chcesz nieco odchudzić rogaliki, możesz zastąpić cukier puder zmielonym erytrytolem. Pamiętaj jednak, że erytrytol jest mniej słodki niż cukier, więc być może będziesz potrzebować nieco większej ilości, aby uzyskać pożądaną słodycz.

Składniki:

  • 360 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • słoik dżemu wiśniowego,
  • kilka kostek gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
  • białko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą.
  2. Przesyp na blat lub stolnicę i posiekaj razem z pokrojonym w kostkę zimnym masłem.
  3. Dodaj żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  4. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30-60 minut. To ważne, aby ciasto się schłodziło i łatwiej się wałkowało.
  5. W małej miseczce wymieszaj dżem wiśniowy ze startą czekoladą.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 2-3 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (grubości około 2-3 mm) na lekko posypanej mąką powierzchni.
  7. Za pomocą noża lub radełka wycinaj trójkąty.
  8. Na szerszy koniec każdego trójkąta nałóż po małej łyżeczce przygotowanego nadzienia wiśniowo-czekoladowego. Nie nakładaj zbyt dużo, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
  9. Zawijaj rogaliki, zaczynając od szerszej strony, zwijając je w kierunku wierzchołka. Delikatnie zagnij końce, nadając im kształt rogalika.
  10. Tak przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Posmaruj roztrzepanym lekko białkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza.
  12. Piecz przez ok. 15-17 minut.

Gdy rogaliki przestygną, udekoruj je cukrem pudrem. Gotowe rogaliki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej przez kilka dni, choć z doświadczenia wiem, że zazwyczaj znikają znacznie szybciej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba